Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…



Διάγγελμα προς τους ανεξάρτητους, με ακροατήριο σύσσωμο τον ελληνικό λαό και υποσχέσεις για υπουργοποιήσεις, απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να διασώσει την πρωθυπουργική καρέκλα και να ακυρώσει τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου.

Η πρωτοβουλία αυτοσυντήρησης του πρωθυπουργού, να απευθύνει διάγγελμα το μεσημέρι της Κυριακής (21/12/2014), προκλήθηκε περισσότερο από την πίεση των μηχανισμών και των συμφερόντων, που επιδιώκουν να τον αποκαθηλώσουν.
Αυτό μαρτυρά, ότι όσοι απεργάζονται το σενάριο να αλλάξει ο πρωθυπουργός με έναν Τραπεζίτη, και οι υπουργοί με εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, βρίσκονται πολύ κοντά στο να πετύχουν το στόχο τους. Ταυτόχρονα, ο ίδιος συνειδητοποιεί με οδύνη, πως σπατάλησε το πολιτικό του κεφάλαιο, μετά την αποκάλυψη ότι με όσα έκανε επί 2 χρόνια, η έξοδος από το μνημόνιο είναι τόσο πιθανή, όσο και η έξοδος από την Ευρώπη.
Με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον, ο αντεπιτιθέμενος κ. Σαμαράς, δεν δίστασε να υποσχεθεί ανοιχτά την υπουργοποίηση των ανεξάρτητων βουλευτών που θα ψηφίσουν την Τρίτη (23/12) το μεσημέρι, τον Σταύρο Δήμα, στη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κίνηση αυτή φανερώνει πανικό και διάθεση ανάκτησης ελέγχου των εξελίξεων, μετά την απώλεια στήριξης που διαβλέπει από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τους κραδασμούς στη συμπολίτευση από την υπόθεση χρηματισμού βουλευτών.
Φωτίζει την κυνική μεθόδευση να περάσει την αίσθηση ότι η γραμμική συνέχεια των εξελίξεων,  είναι ασφαλής οδικός χάρτης, και περιλαμβάνει την εκλογή Προέδρου, την εκκίνηση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, και τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές.
  • Από την εκλογή προέδρου, προσπαθεί να αντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο για κάθε επώδυνο μέτρο που θα λάβει καθ’ υπόδειξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
  • Από τους 180, επιχειρεί να πολλαπλασιάσει τους συμμέτοχους (συνενόχους) κάθε πολιτικής του πρωτοβουλίας, είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον.
  • Από τη διεύρυνση του αριθμού των βουλευτών της συμπολίτευσης, φιλοδοξεί να πείσει την Μέρκελ να μαλακώσει την πίεση με πολιτικούς όρους.
  • Από τη διάσωση της κυβέρνησής του σε αυτή τη φάση, αποσκοπεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές, στο εσωτερικό του κόμματός του.
  • Κυρίως, από τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με βουλευτές, στοχεύει στη δημιουργία κρίσιμης μάζας κοινοβουλευτικών που τάσσονται ενάντια σε κάθε απόπειρα εκχώρησης της κυβέρνησης σε εξωθεσμικά κέντρα.
  • Από τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, ελπίζει να παρατείνει την εξουσία του το νωρίτερο έως τα τέλη του 2015.
  • Από το δείγμα γραφής με το ρεκόρ τροπολογιών – ρουσφετιών, κλείνει το μάτι σε κάθε λαϊκιστή βουλευτή που πολιτεύεται πελατειακά ότι μετά τη διάσωση της κυβέρνησης θα ξεκινήσει και το πάρτι…
Παραβλέπει όμως ο κ. Σαμαράς ότι αυτή η τακτική δεν έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά και είναι τόσο βραχυπρόθεσμη που είναι και κοντόφθαλμη.
Την Τρίτη (23/12), οι αριθμοί, και ειδικά εάν δεν είναι κοντά στο 180, μπορεί να προκαλέσουν απόλυτη καταστροφή σε αυτό το σχεδιασμό, και να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις από τη συμπολίτευση προς μια λύση κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Θα βρεθεί σε αυτή την περίπτωση στη θέση να επιδιώκει να εκχωρήσει ο ίδιος τη θέση του σε μη πολιτικό πρόσωπο, ενδύοντας την ήττα με το μανδύα της συναίνεσης και του εθνικού συμφέροντος.
Πάντως, ο σημερινός πρωθυπουργός, επιμένει με διαγγέλματα και προστατευμένες εμφανίσεις, να περάσει στοχευμένα μηνύματα ότι η ανοχή στην κυβερνητική του πολιτική, είναι το μικρότερο δυνατό κακό. Τακτική που φανερώνει την απώλεια της ηγεμονίας του.
Εξακολουθεί να αδυνατεί να παρουσιάσει ανοιχτά τις απόψεις και προτάσεις του,  σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Ζάππειο, για να υπερασπιστεί τόσο τον εαυτό του όσο και την πολιτική του. Προς επίρρωση, θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα οφέλη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές  και τους κινδύνους να μην επιτευχθεί αυτή.
Αντιθέτως, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχει, η ατζέντα της δημόσιας πολιτικής συζήτησης δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη από τα μέτρα που ζητεί η τρόικα για να συναινέσει στην πολιτική διάσωση Σαμαρά.

 






















































































Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/535602/diaggelma-samara-se-ayrianoys-ypoyrgoys#ixzz3MZFEmosE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com