Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Το βράδυ η ψήφιση του προϋπολογισμού με 155 ψήφους - Νέα μέτρα ζητά η τρόικα και νέο προυπολογισμό ...



Στο φετινό δεκάμηνο, η υστέρηση στα έσοδα φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

Κορυφώνεται το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, που αναμένεται να εγκριθεί με 155 τουλάχιστον ναι.
Ραντεβού έξω από τη Βουλή έχουν δώσει για το απόγευμα τα συνδικάτα.
Tην ίδια στιγμή η τρόικα «ακυρώνει» το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 που θα φέρει και την υπογραφή της.
Οι διαφωνίες πλέον των 2,5 δισ. ευρώ που «χωρίζουν» τρόικα και κυβέρνηση στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» και των μέτρων που πρέπει επιβληθούν στην οικονομία για να καλυφθεί αυτή η διαφορά έχουν εκνευρίσει τους δανειστές που ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Μάρτιο του 2015.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους πιστωτές το βράδυ τη περασμένης Πέμπτης, οι τελευταίοι επέμειναν στην ανάγκη «διόρθωσης» των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το βασικό σχέδιο θεωρώντας ότι αυτό δεν ενσωματώνει τις παρατηρήσεις που ίδιοι έχουν θέσει.
Για τους δανειστές ο προϋπολογισμός του 2015 είχε πολλές «γκρίζες ζώνες», όπως για παράδειγμα το έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για τον μηδενισμό του, ενώ στα… ψηλά έχει περάσει σύμφωνα με τους ίδιους και το δεύτερο «κύμα» κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων.
Γνωστή τοις πάσοι είναι η θέση της τρόικας στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων ( σ.σ. ενεργοποιείται από αύριο) καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο αποδυναμώνει αλλά επιπλέον μεγαλώνει το «ρήγμα» των εισπράξεων στα κρατικά ταμεία.
Στο φετινό δεκάμηνο, η υστέρηση στα έσοδα φτάνει το 1,2 δις. ευρώ.
Μόνο αυτοί οι «αστερίσκοι» και δεκάδες άλλοι που έχουν βάλλει οι ξένοι στον προϋπολογισμό, όπως η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και νησιά αλλά και οι ανοικτές απολύσεις, είναι δεσμεύσεις που αν υλοποιηθούν θα μεταβάλουν την υφιστάμενη εικόνα του βασικού σχεδίου.
Μόνο οι περικοπές στις συντάξεις για τις οποίες πιέζει η τρόικα ή η αναθεώρηση του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εκτιμάται από τους ξένους ότι θα μεταβάλουν επί τω βελτίω τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δις. ευρώ το 2015. Για τα νέου πλήγμα, όμως, που θα υποστούν τα χειμαζόμενα νοικοκυριά που μόνο για τα εισοδήματα τους θα πρέπει το 2015 να πληρώσουν φόρους 13 δισ. ευρώ πλέον των 3,5 δισ. ευρώ για τα ακίνητα, αδιαφορεί πλήρως η τρόικα… Και η κυβέρνηση.
Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους τροϊκανούς θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί - εφόσον συμφωνήσει με τους δανειστές - να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμού 2015. Και αυτό είτε επειδή θα ακολουθήσει την πρόταση του ΔΝΤ για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων είτε με την ένταξη της χώρας της στη νέα γραμμή χρηματοδότησης Enhanced Condition Credit Line (ECCL) που είναι και η αυστηρότερη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε ένα νέο σχέδιο μέτρων στην τρόικα σε μια προσπάθεια να «συρρικνώσει» το χάσμα που την χωρίζει με την ελληνική πλευρά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Πρόκειται όμως για μέτρα που από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζονται ως «ανώδυνα» αφού δεν έχουν το ίδιο πολιτικό κόστος σε σχέση με αυτά που ζητούν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Το θέμα είναι αν το νέο «πακέτο» λιτότητας γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Αυτό θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην διάρκεια συνεδρίασης του Euro Working Group (EWG).
Προηγήθηκε επικοινωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρόεδρο του EWG Τόμας Βίζερ και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ενώ το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών για τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και ότι το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί και σε έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ενδεχομένως στις 15 Δεκεμβρίου.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com