Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλάδα αποχωρεί από το μνημόνιο υπογράφοντας νέο μνημόνιο – Με αυστηρή εποπτεία και ΔΝΤ η πιστωτική γραμμή 18 δισ ...



Η ιστορική στιγμή της Ελλάδος, εγκαταλείπει το μνημόνιο και υπογράφει νέο μνημόνιο... 
 Η Ελλάδα αποχωρεί από το μνημόνιο η είδηση της ημέρας.
Η ακόμη μεγαλύτερη είδηση όμως είναι ότι η Ελλάδα θα υπογράψει νέο μνημόνιο.
Με βάση σοβαρότατες ενδείξεις, όπως προέκυψαν από το Eurogroup
1)Θα εφαρμοστεί το εξής σενάριο.
Τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ - τα οποία βρίσκονται υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF και ως ανταμοιβή, η Ελλάδα θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) από τον ESM, ο οποίος και είναι ο διάδοχος μηχανισμός του EFSF.
H επιλογή αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαμηνύσει πως δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα.
Όμως η Αθήνα για να λάβει την ECCL θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding), εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα επιλογή, αφού θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.
Πρόκειται επίσης για μια αυστηρή επιλογή, αφού η ECCL θα ακυρωθεί, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα έχουν τεθεί.
2)Τι έχουμε πρακτικά;
Η Ελλάδα επικοινωνιακά εγκαταλείπει το μνημόνιο... υπογράφοντας νέο μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 18-20 δισεκ. ευρώ για την πιστωτική γραμμή με συνολικές ανάγκες σε κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα 25 δισεκ. δηλαδή κοντά στα 26 με 27 δισεκ. που έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ.
Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθούν  τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ως απόθεμα στην νέα χρηματοδοτική συνδρομή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο όπως ορίζεται από την διαδικασία με την αυστηρή εποπτεία και συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Άρα η προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο μνημόνιο.
Τελικώς η Τρόικα συνεχίζει να κάθεται στο κάθισμα του συνοδηγού και όχι στο πίσω κάθισμα παραφράζοντας πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
3)Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα 11,4 δισεκ. θα επιστραφούν στον EFSF και αποπληρωθεί το χρέος ή θα χρησιμοποιηθούν ως ίδια συμμετοχή της Ελλάδος στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή
Στην πρώτη περίπτωση που απλά επιστραφούν, η Ελλάδα θα υπογράψει νέο μνημόνιο ενώ στην δεύτερη περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα ιδίας συμμετοχής της Ελλάδος στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του μνημονίου, συνεχίζοντας ουσιαστικά το μνημόνιο.
4)Εφόσον η Ελλάδα υπογράψει για μια προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την Τρόικα η οποία θα συνεχίσει να απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.
5)Στο Eurogroup ρητώς αναφέρθηκε ότι η εποπτεία και ο έλεγχος από το ΔΝΤ θα παραμείνει αλλά δεν προσδιορίστηκε ποιας μορφής θα έχει η εποπτεία του ΔΝΤ.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα…κατά το λαϊκώς γραφόμενο ακολούθησε την ρήση του θυμόσοφου λαού, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Η Ελλάδα επικοινωνιακά εγκαταλείπει το μνημόνιο για να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Με πολιτικούς όρους θα είναι επώδυνο για την κυβέρνηση και σίγουρα θα προκαλέσει πολιτική κρίση.
Για τις αγορές όμως η αυξημένη εποπτεία της Ελλάδος θα είναι θετική εξέλιξη.

Υπήρχαν και άλλες δύο επιλογές όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία οι οποίες όμως δεν φαίνεται να προκρίνονται…

Δεύτερη επιλογή
Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο χρονοβόρα αφού για την ολοκλήρωσή της θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη επιλογή, η διαθεσιμότητα των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα επεκταθεί και μετά το 2014.
Τα απαραίτητα έγγραφα θα αλλάξουν, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η άδεια να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την πρόοδο της Αθήνας στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να έχει ρόλο παρατηρητή.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει χρήση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού ΟΜΤ.

Τρίτη επιλογή
Η τρίτη επιλογή αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από 6 μέχρι και 15 μήνες.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί περίπου 2-3 εβδομάδες για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Η επιλογή αυτή θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εν λόγω επιλογή, το Eurogroup μπορεί να συμφωνήσει στο εξής: Η Ελλάδα να κάνει χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί, αφού τα 11,4 δισ. ευρώ επιστραφούν στον EFSF στο τέλος του 2014.
Εφόσον τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στον EFSF, αυτόματα θα μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Ο ρόλος και η εμπλοκή του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί, ωστόσο θα υπάρξει τρόπος να αποφευχθούν αναφορές σε έννοιες όπως μνημόνιο.
Η εν λόγω επιλογή όμως θα κουβαλά το πολιτικό στίγμα ότι η Ελλάδα παραμένει σε πακέτο διάσωσης. 
 http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com