Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κινέζοι, Ολλανδοί, Φιλιππινέζοι στη «μάχη» για το Λιμάνι ...



Τρεις ενδιαφερόμενους βλέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ να ανταγωνίζονται για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Πέρα από την κινεζική Cosco, η οποία ενδιαφέρεται διακαώς να αναλάβει το σύνολο των υπηρεσιών του Λιμένα Πειραιά, κινητικότητα για την υποβολή προσφοράς εμφανίζουν ακόμη η APM Terminals από την Ολλανδία και η International Container Terminal Services (ICTS) από τις Φιλιππίνες. Υπενθυμίζεται ότι η APM Terminals είναι θυγατρική της δανέζικης Μaersk. Οι ενδιαφερόμενοι από επτά περιορίζονται στους τρεις και μέχρι την υποβολή των προσφορών μπορεί να υπάρξουν και άλλες απώλειες. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, για την υποβολή των προσφορών θα ληφθούν μετά την οριστικοποίηση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ-Cosco και την κατάρτιση της νέας σύμβασης παραχώρησης που θα ισχύσει από εδώ και στο εξής μετά την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.
Oι επισκέψεις διάσημων προσώπων σε προορισμούς εκτοξεύουν το ενδιαφέρον για διακοπές σε αυτά τα μέρη από τους τουρίστες διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, o γάμος του Τζορτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν στη Βενετία προκάλεσε αύξηση σε ποσοστό 39% των αναζητήσεων χρηστών από τη Βρετανία για ξενοδοχεία στην ιταλική πόλη, με ενδιαφέρον για κρατήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Επίσης, η Τrivago διαπίστωσε ότι από μία επίσκεψη του πρίγκιπα Ουίλιαμ στη Μάλτα αυξήθηκαν κατά 71% οι αναζητήσεις ξενοδοχείων από τους Βρετανούς για τον προορισμό της Μεσογείου.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση

Η αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και γενικότερα των ελληνικών ομολόγων «έχει να κάνει αφενός με τις ανησυχίες των αγορών για την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, αφετέρου σχετίζεται με την ανησυχία των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής, την οποία θεωρούμε μη δικαιολογημένη» σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Τ. Αναστασάτο. Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο κ. Αναστασάτος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euronews, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του οικονομικού επιτελείου έπειτα από τρεις ημέρες ισχυρών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Μεγάλοι και μικροί οφειλέτες

Τον πλήρη κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, που φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, ζητάει η ΓΕΝΟΠ, καταγγέλλοντας ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται «πλούσιοι επιχειρηματίες» που εμφανίζονται «με δήθεν υπερχρεωμένες εταιρείες, επικαλούμενοι παράλληλα “αδυναμία” εξόφλησης οφειλών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, στις 30 Σεπτεμβρίου οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ ήταν 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 421 εκατ. προέρχονται από 3 ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρείες και την κρατική Λάρκο, τα 304 εκατ. από επισφαλείς πελάτες (βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακούς καταναλωτές κ.λπ.), τα 102 εκατ. από το ΚΟΤ, τα 184 εκατ. από λογαριασμούς που δεν εξοφλήθηκαν, αλλά το ρεύμα δεν έχει διακοπεί και μπορεί να εξοφληθεί σε επόμενο λογαριασμό και τα 453 εκατ. από λογαριασμούς διαφόρων κατηγοριών, για την εξόφληση των οποίων η ΔΕΗ προχωρεί σε δικαστική διεκδίκηση.

Τα είπαν για την ανάπτυξη, όχι για το ΕΣΠΑ

Τη συνάντηση που είχε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Τη συνάντηση, που ήταν ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που χειρίζεται το υπουργείο, ζήτησε ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, αφού προηγουμένως ο κ. Δένδιας, όπως ο ίδιος εξήγησε, είχε απευθύνει δημόσια πρόσκληση. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα θέματα του ΕΣΠΑ, για τα οποία, όπως αντέτεινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχει ζητήσει να ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδείς έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί, για να συμπληρώσει ότι ίσως σε αυτό οφείλεται η άγνοια της κ. Δούρου για το τι είναι επιλέξιμη δαπάνη από την Κοινότητα σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα. Στη συνάντηση πάντως Σταθάκη – Δένδια, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου στα θέματα της ανάπτυξης, οι οποίες εκτείνονται, σύμφωνα με τον υπουργό, και πέραν του Μαρτίου, αφού όπως τουλάχιστον επέμεινε δεν νιώθει… μεταβατικός.




















 http://neotera.gr/117248/kinezoi-ollandoi-filippinezoi-sti-maxi-gia-limani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com