Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ--Μετάλλιο σε αντικατάσταση απολεσθέντων ! ...



Η σημαία του ιστορικού 22ου Συντάγματος, του Συντάγματος των Λεσβίων, τιμήθηκε χθες στην Καλλονή όπου βρίσκεται πλέον η έδρα του Συντάγματος.
Στο όνομα της σημαίας τιμήθηκαν οι χιλιάδες Λέσβιοι που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους αγώνες της πατρίδας στα 98 χρόνια από τη δημιουργία αρχικά του 4ου Συντάγματος Αρχιπελάγους, που μετονομάσθηκε αργότερα σε 22ο Σύνταγμα.

Η σημαία του ιστορικού 22ου Συντάγματος, του Συντάγματος των Λεσβίων, τιμήθηκε χθες στην Καλλονή όπου βρίσκεται πλέον η έδρα του Συντάγματος.

Ας σημειωθεί ότι στη σημαία απονεμήθηκε από τον παρόντα στην τελετή αντιστράτηγο διοικητή τής ΑΣΔΕΝ Γιάννη Ηλιόπουλο το ανώτατο προβλεπόμενο μετάλλιο, ο Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας. Το ίδιο μετάλλιο είχε απονεμηθεί στη σημαία στις 10 Νοεμβρίου τού 1921 για τις υπηρεσίες των Λεσβίων στις μάχες της Μικράς Ασίας. Αυτό το μετάλλιο είχε απολεσθεί μαζί με την πρώτη πολεμική σημαία στην οποία είχε απονεμηθεί.

Στην (επανα)παρασημοφόρηση της σημαίας του Συντάγματος
Είχε απολεσθεί όμως και δεύτερο ίδιο μετάλλιο, που είχε βρεθεί το 1985 και είχε τοποθετηθεί στη σημαία.
Όπως αναλυτικά γράφτηκε στο «Ε» πριν μέρες, η πολεμική σημαία των Λεσβίων ταυτίζεται πραγματικά με έναν ολόκληρο αιώνα ελληνικής ιστορίας.

Η πρώτη…
Η πρώτη παρελήφθη την 23η Απριλίου 1917 από τα χέρια του ίδιου του προέδρου «της προσωρινής κυβέρνησης Θεσσαλονίκης», Ελευθέριο Βενιζέλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μυτιληνιά βενιζελική εφημερίδα της εποχής «Σάλπιγξ», ήταν «χρυσοΰφαντος και φιλοτεχνηθείσα από εγκρίτους κυρίας και νεάνιδας της πόλεως της Μυτιλήνης».
Με τη σημαία αυτή, οι Λέσβιοι πολέμησαν τότε στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ τιμήθηκε για τις πράξεις ανδραγαθίας των Λεσβίων με τα μετάλλια «Πολεμικός Σταυρός πρώτης τάξεως» και «Γαλλικός Πολεμικός Σταυρός μετά δάφνης».
Στη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας στις 10 Νοεμβρίου τού 1921, απονεμήθηκε στην πολεμική σημαία το ανώτατο προβλεπόμενο μετάλλιο, ο Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας.
Η σημαία αυτή επέστρεψε από το μέτωπο της Μικρασίας και τηρήθηκε από το 22ο Σύνταγμα Πεζικού μέχρι τον Οκτώβριο του 1924, οπότε και «Αντιγόνη» μεταφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη στη Μυτιλήνη και επιδόθηκε στο ανασυγκροτημένο στη Μυτιλήνη 22ο Σύνταγμα.

Και στην εικονική παράδοσή της, από το παρελθόν, στο σήμερα
Αυτήν τη σημαία που φτιάχτηκε από «εγκρίτους κυρίας και νεάνιδας της Μυτιλήνης» τήρησε το 22ο Σύνταγμα έως τη 10η Οκτωβρίου 1938. Τότε στάλθηκε στην Αθήνα για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στην Αθήνα, προφανώς λόγω των φθορών που η σημαία είχε υποστεί, κατατέθηκε στο Μουσείο, η τιμητική φρουρά δε που τη συνόδευε, επέστρεψε στη Μυτιλήνη φέρνοντας νέα σημαία για το Σύνταγμα των Λεσβίων.
Η νέα αυτή σημαία διατηρήθηκε από το 22ο Σύνταγμα μέχρι και την 29η Απριλίου 1941, όταν υπογράφτηκε με τους Γερμανούς ανακωχή και διαλύθηκε ο Ελληνικός Στρατός.
Να σημειωθεί όμως ότι για την τύχη της σημαίας αυτής μετά την ανακωχή, της δεύτερης του 22ου Συντάγματος, δεν αναφέρεται τίποτα στις ιστορικές πηγές της Υπηρεσίας της Ιστορίας Στρατού.

Στη σύγχρονη εποχή
Το 22ο Σύνταγμα, ως 22 Δ.Τ.Ε. πλέον, ανασυγκροτήθηκε λίγο μετά την εθνική συμφορά της Κύπρου το 1974. Στις 9 Μαρτίου τού 1976, αξιωματικός του Συντάγματος εκτελώντας σχετική εντολή, πήγε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας απ’ όπου και παρέλαβε μία άγνωστης ταυτότητας παλιά πολεμική σημαία, χωρίς κανένα μετάλλιο πάνω σε αυτήν.
Η σημαία αυτή παραδόθηκε επίσημα στην 22 Δ.Τ.Ε. στις 2 Μαΐου τού 1976 κατά τον επίσημο γιορτασμό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Πεζικού.
Τον Οκτώβριο του 1980, αυτή η σημαία, η θεωρούμενη ως τρίτη πολεμική σημαία των Λεσβίων, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συμβολική δε συνδρομή των έφεδρων και μόνιμων στρατιωτών αγοράστηκε καινούργια, η οποία και χρησιμοποιείται σήμερα. Βρισκόταν αρχικά σε ειδική προθήκη στην έδρα τής 22 Δ.Τ.Ε. στη Μόρια και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη νέα έδρα στην Καλλονή.
Ας σημειωθεί ότι συμβολικά η απονομή του ιστορικού μεταλλίου έγινε χθες στη σημαία, που κρατούσαν αξιωματικός και οπλίτες με στολές και εξοπλισμό της περιόδου της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όταν και απενεμήθη το πρώτο ιστορικό μετάλλιο.
Στη συνέχεια παραδόθηκε σε στρατιωτικούς με σύγχρονες στολές, που την οδήγησαν στο γραφείο του διοικητή τής 22 Δ.Τ.Ε., όπου και φυλάσσεται, με την ελπίδα το μετάλλιο για τρίτη φορά να μη χαθεί.

















http://www.emprosnet.gr/article/65181-metallio-se-antikatastasi-apolesthenton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com