Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ...




Δύο -τουλάχιστον - και όχι μία φορά έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη, από τυμβωρύχους, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ομάδα των αρχαιολόγων που υπό την Κ.Περιστέρη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο ταφικό μνημείο.
Τα στοιχεία δέιχνουν ότι την πρώτη φορά αφαιρέθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και την δεύτερη φορά ο τάφος υπέστη τις καταστροφές που αντικρύζουν (σπασμένα χέρια και πρόσωπα καρυάτιδων κλπ), προφανώς από την εκδικητική μανία τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος δεν φαίνεται να έχει συληθεί στη νεότερη εποχή, αλλά όπως το defencenet.gr από την αρχή της ανακάλυψης είχε μεταδώσει, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν σύληση του τάφου κάπου μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ.
Ηταν πολύ δύσκολο να μην έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος εκείνη την εποχή, αφού το μνημείο ξεχώριζε από ... χιλιόμετρα και η ανομία που επικρατούσε στον ελληνικό χώρο αι ειδικά στην Μακεδονία εκείνη την εποχή είχε τέτοια αποτελέσματα, όπως συνέβη και με εκατοντάδες άλλους τάφους.
Πάντως η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων έχει ακόμα μεγαλύτερη εθνικήw σημασία ακόμα από το αν βρίσκονταν όλος ο θησαυρός του νεκρού: Είναι η πρώτη φορά που Καρυάτιδες βρίσκονται σε μακεδονικό τάφο και μάλιστα τέτοιας σημασίας!
Οι Καρυάτιδες δεν είναι τυχαία αγάλματα. Κατ'αρχήν η ονομασία τους προέρχεται από τις αρχαίες Καρυές έξω από την Σπάρτη. Ειναι ιωνικού ρυθμού τεχνοτροπία υποστήλωσης (οι Δωριείς χρησιμοποιούσαν τους Ατλαντες) και η ύπαρξή τους στο τάφο βεβαιώνει το ενιαίο και αδιαίρετο του αρχαίου Eλληνισμού από το Ταίναρο μέχρι την σημερινή ελληνική Μακεδονία.
Οταν σε ταφικό μνημείο τέτοιας σημασίας τοποθετούν ως προστάτιδες Καρυάτιδες, τότε αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν τόσο Ελληνες όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι...
Δεν είναι βέβαια η μοναδική απόδειξη, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του, πληθυσμιακά ενιαίου, Ελληνισμού της εποχής...










defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com