Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

"Δεξαμενή" τζιχαντιστών τα Βαλκάνια, εκτιμούν αναλυτές ...

Τα Βαλκάνια, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν φυτώριο φανατικών ισλαμιστών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους στον «ιερό πόλεμο» των μουσουλμάνων. Όλο και πιο συχνά, νεαροί από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτελούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Πρόσφατα στο Κόσοβο, ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ ανάλογα μέτρα έλαβε και η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Η νομοθεσία, ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, αφού παρότι πέρασαν πέντε μήνες από τις νομοθετικές αλλαγές, δεν μειώθηκε το «κύμα» των εθελοντών που μεταβαίνουν στο Ιράκ, τη Συρία ή και αλλού για να πολεμήσουν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, το πρόβλημα έγκειται, μάλλον, στις οργανώσεις που προετοιμάζουν πνευματικά και βοηθούν οικονομικά τους μελλοντικούς «μαχητές του Ισλάμ». Προς αυτή την κατεύθυνση, νομοθετικά, δεν έγινε τίποτα.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι βαλκάνιοι τζιχαντιστές που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, απασχολεί άμεσα την κοινή γνώμη το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί η θρησκευτική βία και στο εσωτερικό της χώρας.

«Ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να υποτιμάται, το κακό που διαπράττουν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό θα το συνεχίσουν και όταν θα επιστρέψουν στη χώρα» προειδοποιεί ο Μεχμέτ Μπράνταριτς, βουλευτής και μέλος της επιτροπής για την Άμυνα και την Ασφάλεια του βοσνιακού Κοινοβουλίου.

Την ίδια άποψη έχει και ο βόσνιος αναλυτής, ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς. «Οι εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 300 τζιχαντιστές από τη Βοσνία συμμετέχουν στους πολέμους, με θρησκευτικά κίνητρα. Οι περισσότεροι στη Συρία και λιγότεροι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτοί, όταν θα επιστρέψουν, θα μεταφέρουν στη Βοσνία και τον πόλεμο της Συρίας» εκτιμά ο κ. Γκαλιάσεβιτς, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Νεζαβίσνε Νόβινε» που εκδίδεται στην Μπάνια Λούκα.

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δήλωση του δημοσιογράφου, συγγραφέα του βιβλίου «Οι Μουτζαχεντίν στη Βοσνία την περίοδο 1992-1999» Εσάντ Χετσίμοβιτς, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει, πρωτίστως, να στραφούν εναντίον εκείνων που «κάνουν πλύση εγκεφάλου στους νεαρούς μουσουλμάνους και τους σπρώχνουν στον θάνατο, πολεμώντας σε ξένους πολέμους».

Ο Εσάντ Χετσίμοβις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον επιθέσεις αυτοκτονίας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εκτιμά ότι στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών θα βρεθούν ξένες πρεσβείες, πολίτες άλλων εθνών που ζουν στη Βοσνία αλλά και μουσουλμάνοι που απορρίπτουν τον ισλαμικό φανατισμό.

http://www.aftonomi.gr/apopseis/item/405
3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr