Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Σώστε από πλειστηριασμούς περισσότερα από 400.000 σπίτια ...




Απαιτούνται «εδώ και τώρα» γενναία μέτρα από τράπεζες, εφορία και ταμεία

Του Γ. Σμουρδιά
Οι τηλεοπτικές εικόνες  από τη βίαιη έξωση μίας οικογένειας από το σπίτι της στη Μαδρίτη, που έκαναν πριν από μερικούς μήνες τον γύρο του κόσμου, στοιχειώνουν την ελληνική κοινωνία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες συνειδητοποιούν ότι οι μέρες που ανάλογες εικόνες μπορεί να αφορούν και τα δικά τους σπίτια πλησιάζουν.
Ανάλογες σκέψεις, όμως, κάνουν και τα επιτελεία των κομμάτων αλλά και βουλευτές, οι οποίοι πλέον συνειδητοποιούν ότι η απειλή των 400.000 και πλέον Ελλήνων που κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια ή άλλα ακίνητα  λόγω χρεών σε τράπεζες εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είναι πλέον άμεση. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς προειδοποιούν ότι οι μαζικές κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί μπορεί να ανατρέψουν την εύθραυστη πολιτική ισορροπία  που υπάρχει σήμερα και να ωθήσουν την ελληνική κοινωνία στα άκρα.
Ανάγκη μέτρων
Μπροστά στην απειλή αυτή, η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων προβάλλει επιτακτική. Ήδη, στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν το θέμα για την αναθεώρηση του συστήματος των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς βουλευτές διαπιστώνουν ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ιδιαίτερα αντανακλαστικά στο θέμα της ακίνητης περιουσίας, και αυτό άλλωστε γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα κινείται στα επίπεδα του 80%, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη». Η απειλή  της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού αφορά και όλα τα « κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται αλλά αγγίζει και χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν βάλει ως εγγύηση ακόμη και τα σπίτια τους, προκειμένου να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες. Ακόμα και οφειλέτες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες οι οποίοι έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν βρίσκονται υπό την απειλή αυτή.
Βρόχος 160 δισ.
Ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος από δάνεια, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές υπερβαίνει τα 160 δισ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν 67 δισ. αφορούν σε χρέη στην εφορία , περί τα 80 δισ. εκτιμώνται τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ξεπερνούν τα 15 δισ. οι οφειλές στα ταμεία.  Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι Ελληνες που έχουν κάποιας μορφής ληξιπρόθεσμη οφειλή απειλούνται να βρεθούν στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας τους. Μάλιστα, κάθε μήνας που περνά η λίστα με αυτούς που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την απάνθρωπη πραγματικότητα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εμπλουτίζεται με χιλιάδες νέα ονόματα.
Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία: «Όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αστρονομικές υποχρεώσεις που θα τους επιβληθούν από τον δημευτικό αυτόν φόρο (σ.σ. ΕΝΦΙΑ) απειλούνται με τις εξής εξοντωτικές συνέπειες που έχουν συσσωρευτεί με παλαιότερες και πρόσφατες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις:
1. Άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.
2. Κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους στα χέρια των ενοικιαστών τους.
3. Κατάσχεση του περιεχομένου του τραπεζικού λογαριασμού τους.
4. Εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο.
5. Δημοσίευση προγράμματος και εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους».
Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «”γενοκτονία” των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και των οικογενειών τους!».
Συνεχής απειλή
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται πλέον υπό το κράτος μιας συνεχούς απειλής, η οποία θα αποδειχθεί καταστροφική για τους οφειλέτες που θα χάσουν τα σπίτια τους και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος για τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ακόμα και αν κατασχεθούν εκατοντάδες ακίνητα το όφελος –αν υπάρχει– θα είναι λογιστικό,  αφού το πιο πιθανό είναι τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα τα οποία δεν θα μπορούν να τα εκποιήσουν, με αποτέλεσμα το κόστος διαχείρισης να αποδειχθεί πολλαπλάσιο από το πιθανό έσοδο», επισήμαινε χαρακτηριστικά βουλευτής της συμπολίτευσης και συμπλήρωνε ότι «το κόστος από την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί  μπορεί να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Δεν είναι τυχαία η περίπτωση των βιομηχανικών ακινήτων τα οποία κατασχέθηκαν από τις τράπεζες για χρέη των επιχειρήσεων και η αξία των οποίων σήμερα έχει υποχωρήσει μέχρι και κατά 90% σε σχέση με τις  εκτιμήσεις της αξίας τους που είχαν γίνει προκειμένου να γίνει η έγκριση του δανείου. Αποτέλεσμα, οι τράπεζες να βρεθούν με εκατοντάδες ακίνητα για τα οποία κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί, και ταυτόχρονα να επωμιστούν ζημιές τις οποίες καλείται να καλύψει ο φορολογούμενος.
Αυτοί που έχουν μετρητά
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση για την άρση του πλαισίου προστασίας από τους πλειστηριασμούς είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης, οι αντιρρήσεις των οποίων κάμφθηκαν όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τους διαβεβαίωνε ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει εξαιρέσεις με τις οποίες προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, γεγονός το οποίο πλέον αμφισβητείται. «Από το ισχύον νομικό πλέγμα οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές ακινήτων αλλά και οι «κυνηγοί κεφαλών», δηλαδή εκείνοι –Έλληνες και ξένοι– που εκμεταλλευόμενοι τη ρευστότητα που έχουν μπορούν να αποκτήσουν είτε ακίνητα είτε δάνεια που έχουν εγγύηση ακίνητα για μία μπουκιά ψωμί», έλεγε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής, ο οποίος συμπλήρωνε ότι «αν συνυπολογιστεί το κοινωνικό κόστος που προκαλείται από τους μαζικούς πλειστηριασμούς, τότε το όφελος είναι αμφίβολο».














http://www.paraskhnio.gr/soste-apo-pleistiriasmoys-perissote/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com