Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΜΥΤΙΛΗΝΗ--ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΡΠΑΞΕ ΦΩΤΙΑ...




Φωτιά πήρε βυτιοφόρο όχημα του Στρατού στη βόρεια παράκαμψη, στο ύψος του Συνοικισμού, χθες το πρωί και ενώ μετέφερε 18 τόνους καυσίμων! Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής, που πρόλαβε και έσβησε τη φωτιά πριν αυτή εξαπλωθεί στο τμήμα του οχήματος που υπήρχαν τα καύσιμα.
Πιθανότερο αίτιο της πυρκαγιάς είναι βλάβη του παλιού στρατιωτικού οχήματος, το οποίο υπερθερμάνθηκε κινούμενο στη μεγάλη ανηφόρα της βόρεια παράκαμψης.

Απρόβλεπτες καταστάσεις, από αυτές που θυμίζουν κινηματογραφικές ταινίες, παραλίγο να ζήσει η πόλη της Μυτιλήνης χθες. Σε βυτιοφόρο όχημα του Στρατού που κινούνταν κουβαλώντας 18 τόνους καυσίμων από το εμπορικό λιμάνι σε στρατόπεδο στο Κάτω Τρίτος, εκδηλώθηκε φωτιά. Καθώς το όχημα ανέβαινε τη βόρεια παράκαμψη κατευθυνόμενο εκτός πόλης, ο οδηγός και ο συνοδηγός του αντιλήφθησαν έντονη μυρωδιά καμμένου και στη συνέχεια διαπίστωσαν να βγαίνουν καπνοί από τη μηχανή του οχήματος. Άμεσα ακινητοποίησαν το όχημα στο ύψος της διασταύρωσης με το δρόμο προς Αγία Κυριακή και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική.
Τρία πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν αμέσως τη φωτιά, πριν προλάβει να απειλήσει το φορτίο του βυτιοφόρου.
Οι ζημιές που υπέστη το όχημα, περιορίστηκαν στο χώρο της μηχανής και λίγες στην καμπίνα του οχήματος. Χρήση ειδικού αφρού έκανε η Πυροσβεστική, περισσότερο όμως για προληπτικούς λόγους. Το καμμένο όχημα μετακίνησαν στη συνέχεια άλλα στρατιωτικά οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες περαστικών, επρόκειτο για ένα εμφανώς παλιό όχημα, όπως άλλωστε τα περισσότερα τέτοια του Ελληνικού Στρατού, που το καθένα μετρά πάνω από δύο δεκαετίες.
Πολλές φορές, μάλιστα, έχουν διαρρεύσει στον Τύπο διαπιστώσεις στρατιωτικών που λένε πως λόγω περικοπών, τα παλιά οχήματα δε συντηρούνται σωστά, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα και επικίνδυνα για το προσωπικό.

Χωρίς ανακοίνωση
Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πιθανότερο σενάριο είναι υπερθέρμανση του κινητήρα λόγω της χθεσινής ζέστης, αλλά και της μεγάλης ανηφόρας με πλήρες φορτίο που είχε διανύσει το όχημα προηγουμένως.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων είναι αερόψυκτος, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες υπερθέρμανσης. Ένα ακόμα πιθανό σενάριο θεωρείται το βραχυκύκλωμα.
Εξ άλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας βυτία του Στρατού μετέφεραν από το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης χιλιάδες λίτρα καυσίμου, περνώντας μέσα από την πόλη και καταλήγοντας σε στρατιωτική μονάδα έξω από αυτή.
Ο Στρατός εφαρμόζει την ίδια ακριβώς μέθοδο εκφόρτωσης καυσίμων που εφαρμόζουν και ιδιωτικές εταιρείες, με τη γνωστή ιστορία που ταλαιπωρεί χρόνια το εμπορικό λιμάνι. Η διαφορά, βεβαίως, είναι ότι τα οχήματα είναι παλιά και αρκετές καταγγελίες λένε πως είναι και ασυντήρητα, κάτι που ενδεχομένως να καθιστά το χθεσινό περιστατικό όχι τυχαίο.
Εντύπωση, ακόμα, προκαλεί το γεγονός πως ο Στρατός μεταφέρει καύσιμα με έναν τέτοιο τρόπο, τη στιγμή που και μόνο για λόγους στρατιωτικούς θα έπρεπε να έχει αναπτύξει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο εφοδιασμού. Είναι πρωτάκουστο πετρελαιοφόρο να δένει στο λιμάνι και από εκεί να μεταγγίζει καύσιμα σε βυτιοφόρα του Στρατού.
Σε ένα λιμάνι μάλιστα που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.
Τέλος, είναι γεγονός πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν προκάλεσε εντύπωση σε όσους στρατιωτικούς μιλήσαμε χθες, αφού οι περισσότεροι μας επεσήμαναν πως όταν δεκάδες παλιά οχήματα χρησιμοποιούνται εξαντλητικά, είναι σχεδόν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο.






ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ",ΛΕΣΒΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com