Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

"Όνειρο θερινής νυκτός" οι καλοκαιρινές διακοπές για τους μισθωτούς, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης εισοδημάτων ...



Tο 75% των ελληνικών οικογενειών στο σύνολό τους δηλώνουν ότι δεν θα «αποδράσουν» τους θερινούς μηνες.
Μειώσεις εισοδημάτων μέσα σε ένα χρόνο δηλώνουν 3 στους 4 μισθωτούς, την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται αποκλιμάκωση της ύφεσης σε ετήσια βάση. Έτσι, το φετινό καλοκαίρι μόλις 1 στους 3 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσει να πάει διακοπές, εκ των οποίων μόνο ένα 18% μπορεί να διαθέσει έξοδα διαμονής.
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται επιβράδυνση της ύφεσης το α΄ τρίμηνο του 2014 -στο 0,9%, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,1%- ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, κυρίως στις ηλικίες 35-44, έχουν δει το εισόδημά τους να λιγοστεύει.
Μάλιστα, ένα 30% δηλώνει απώλεια εισοδήματος μέσα στο β΄ τρίμηο του 2014, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
«Η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014», εκτιμά το ΥΠΟΙΚ, αλλά…
..την ίδια στιγμή, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν ελαφρά μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο του 2014 -σε ετήσια βάση στο 27,3%-, οι απασχολούµενοι μειώνονται κατά 36.860 (1,1%) σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2013. Ανέρχονται έτσι μόλις στο 38% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας.
Το αποκαρδιωτικό σκηνικό συμπληρώνει η νεανική ανεργία (15-24) που ξεπερνά το 56%, ενώ στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα -25 ως 34- και σε ετήσια, εξίσου, βάση υπερβαίνει το 36%.
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ICAP επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ το α΄ τρίμηνο του 2014 το 48% του παραγωγικού πληθυσμού, δεν ήταν ενταγμένα στην αγορά εργασίας (οικονομικά μη ενεργοί). 
Η εκτεταμένη ανεργία και το "τσεκούρι" στα εισοδήματα οδηγούν σε νέα πτώση τους δείκτες τάσεις κατανάλωσης. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το 50% των μισθωτών το τελευταίο τρίμηνο "έβαλε χέρι" στις καταθέσεις του, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες, ενώ ξεπέρασε το 20% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δανείστηκαν.
Οι καλοκαιρινές διακοπές γίνονται «όνειρο θερινής νυκτός» για νέους και μισθωτούς, ενόσω το 75% των ελληνικών οικογενειών στο σύνολό τους δηλώνουν ότι δεν θα «αποδράσουν» τους θερινούς μηνες (ΙΝΚΑ –έρευνα Ιουνίου).
Μάλλον θα περιμένουν την ανάπτυξη που έρχεται…








M.K.








www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com