Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΨΥΧΙΚΟΥ.

                                      COMMENCEMENT 2014.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ,
ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΕΦΕΤΟΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΩ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΠΟΤΕ.ΑΠΛΩΣ ΛΟΓΩ ΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2007.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.





Οταν η Aριστερά πάει στο Κολλέγιο...


Ο κόσμος που προσήλθε ήταν και πάλι πολύς. Απόφοιτοι παλιότερων ετών, οι πλούσιοι και οι διάσημοι αυτής της κοινωνίας αλλά και οι γονείς των μαθητών που αποφοιτούσαν, εξίσου ισχυροί, κατέκλυσαν τους χώρους του ιστορικότερου αλλά και διασημότερου σχολείου της Ελλάδας κατά την τελετή της αποφοίτησης της τάξης του 2007. Και αυτήν τη φορά η τελετή αυτή είχε ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία.

Το προαύλιο, τα γήπεδα του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, στο σχολείο της αθηναϊκής ελίτ, είχαν γεμίσει από αυτοκίνητα, κάποια ταπεινά, τα περισσότερα όμως πολυτελή και αστραφτερά, από Porsche Cayenne μέχρι Mercedes και BMW, ακόμα και κάποια Ferrari θα έπαιρνε το μάτι κάποιου που τυχαία περνούσε από εκεί ένα μεσημέρι Κυριακής πριν από δύο εβδομάδες. Στο εντυπωσιακό κεντρικό κτίριο του Κολλεγίου, το ιστορικό Μπενάκειο, περισσότεροι από 1.300 απόφοιτοι, γονείς και μαθητές, οι πιο πολλοί ανάμεσα στους πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, συνωθούνταν στους μεγάλους χώρους του. Αλλά το γκλάμουρ που χαρακτηρίζει το Κολλέγιο είχε φέτος έντονη… αριστερή χροιά. Γιατί, πώς να το κάνουμε, οι πλούσιοι οι διάσημοι και κυρίως οι πολιτικοί μας δεν προέρχονται μόνον από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως συνέβαινε παλιότερα. Και αν κάτι είχε σημασία στη φετινή τελετή αποφοίτησης είναι ότι πλέον και οι σοσιαλιστές πηγαίνουν Κολλέγιο. Και τούτο διότι φέτος το «κλου» της τελετής ήταν η αποφοίτηση του γιου του Πέτρου Ευθυμίου Παύλου, αλλά και της κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της πρώην γυναίκας του Φωτεινής Τομαή Ελένης.

Τα χρόνια πέρασαν και ήδη πολλοί από τους γόνους των αριστερόστροφων οικογενειών αποφοιτούν από το... «αμερικανοκρατούμενο» (όπως κάποτε το αποκαλούσαν οι αριστεροί ) Κολλέγιο. Σήμερα όμως είναι «in» για όλους να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους.

Για τους νεοδημοκράτες αυτό ήταν φυσική συνέπεια επί σειρά ετών. Εκεί φοίτησαν ο Αντώνης Σαμαράς, απόγονος των ιδρυτών του Κολλεγίου Εμμανουήλ Μπενάκη και Στέφανου Δέλτα, ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Μιχάλης Λιάπης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, οι βουλευτές της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, Νίκος Γεωργιάδης, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι. Εκεί σπούδασαν οι ίδιοι -και φοιτούν τα παιδιά τους- ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Χρήστος Φώλιας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο διοικητής του ΙΚΑ Κ. Μέργος. Για όλους αυτούς ήταν βέβαια απολύτως φυσιολογικό. Οπως και για τους βλαστάρια των πλούσιων επιχειρηματιών. Επί σειρά ετών το Κολλέγιο ήταν το σχολείο του κατεστημένου. Τι γυρεύουν όμως τα παιδιά των αριστερών στο Κολλέγιο; Μήπως άλλαξε το σχολείο; Η μήπως... άλλαξε η Αριστερά; Μάλλον το δεύτερο. Γι’ αυτό και πλέον τίποτε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οταν ακόμη και η κόρη της (γενικής γραμματέως του ΚΚΕ) Αλέκας Παπαρήγα πηγαίνει Κολλέγιο, καταλαβαίνετε ότι όλα πια μπορούν να... συμβούν. Οταν η κόρη του τραγουδιστή της αμφισβήτησης Γιώργου Νταλάρα, η Γιωργιάννα, τελειώνει το Κολλέγιο από τις πρώτες και προγραμματίζει τις σπουδές της για την Αμερική, καταλαβαίνετε ότι όλα αλλάζουν...

Στο παρελθόν ελάχιστοι από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Αριστερά είχαν φοιτήσει στο Κολλέγιο. Με εξαίρεση τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου (κανείς εκ των δύο πάντως δεν είχε προλάβει για πολιτικούς λόγους να αποφοιτήσει από εκεί), ελάχιστοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι σήμερα έχουν πολιτική θέση στην αντιπολίτευση, που είχαν σπουδάσει στο Κολλέγιο. Με κάποιες μικροεξαιρέσεις, όπως αυτή του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη αλλά και αυτή του συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου εκ Κοζάνης. Ομως από τότε έχουν συμβεί πολλές ανατροπές.

Ο Παύλος Ευθυμίου, για τον οποίον ο πατέρας του δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του στην τελετή της αποφοίτησης, ήθελε να σπουδάσει οικονομικά στο εξωτερικό. Στην Αγγλία ή στην Αμερική θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της και η Ελένη Κωνσταντοπούλου, που θέλει να ασχοληθεί με την Ιστορία της Τέχνης. Και προς τιμήν της, η σχολική της επίδοση είναι εντυπωσιακή.
Ομως το «αστέρι» (αν και πρόκειται να αποφοιτήσει του χρόνου), είναι η πανέμορφη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η 17χρονη κόρη του Γιώργου και της Αντας Παπανδρέου και εγγονή του Ανδρέα και της Μάργκαρετ, ξεχώρισε φέτος για τις επιδόσεις της. Αν και τελείωσε το αντίστοιχο της Β’ Λυκείου, έχει επιλέξει το πρόγραμμα του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά, γιατί στοχεύει να σπουδάσει στις ΗΠΑ, όπως ο παππούς της αλλά και ο πατέρας της. Το πρόγραμμα είναι διετές. Και φέτος η Μαργαρίτα «έσκισε». Πέτυχε μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες πανελλαδικά μεταξύ των παιδιών που μετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και έβαλε τις βάσεις για να εισέλθει σε ένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στο Κολλέγιο όμως φοιτούν και άλλα τέκνα πολιτικών της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, όπως ο γιος του Κώστα Σκανδαλίδη, που φέτος τέλειωσε τη Γ’ Γυμνασίου και αρχίζει τις σπουδές του από τον Σεπτέμβριο στο Λύκειο. Αλλά και ο μικρότερος γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο Ιάσων, που αρχίζει να φοιτά στο Γυμνάσιο. Και έτσι, ακόμη και αν στη Βουλή οι πολιτικοί μας διαφωνούν, στο Κολλέγιο συμφωνούν. Δεξιοί κι αριστεροί στέλνουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο, ακόμα και αν τα δίδακτρα είναι πανάκριβα και προσεγγίζουν τις 12.000 ευρώ ετησίως. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, με διάφορα επιπλέον μαθήματα ξεπερνούν ακόμη και τις 15.000 ευρώ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους γονείς τους. Η ποιότητα των σπουδών αλλά κυρίως το γκλάμουρ τους κάνει να υφίστανται αγόγγυστα τη μεγάλη αυτή οικονομική δαπάνη.






http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/1140/%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-a%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com