Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Μετοχικά Ταμεία. Ανακρίβειες που προκαλούν την λογική μας! ...Μετά τις γνωστές δηλώσεις Κουτρουμάνη, περί ένταξης των Μετοχικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσαν στους στρατιωτικούς, είδαν το φως της δημοσιότητας καθησυχαστικές «αντιδηλώσεις», που φέρονται να προέρχονται από τα συναρμόδια υπουργεία, με βάση τις οποίες δεν υφίσταται θέμα και ότι η τρόικα δεν είχε θέσει θέμα ένταξης τους στο  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών. 

Σε πρόσφατο δε δημοσίευμα, φέρεται ο κ Λαμπρόπουλος να κάλεσε το Διευθυντή της ΓΔΟΣΥ και τους Διευθυντές των τριών Μετοχικών Ταμείων για επισκόπηση του θέματος, ενώ τους «έστειλε» για συζήτηση με τα αρμόδια στελέχη του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας. Στη συνέχεια δε, με βάση τα ίδια δημοσιεύματα, συντάχθηκε πλήρες ενημερωτικό σημείωμα για το στάτους των Μετοχικών Ταμείων, υπογράφτηκε από τον ίδιο τον κ Λαμπρόπουλο και εστάλη στον Υπουργό Εργασίας και τους άμεσους συνεργάτες του για να το έχουν στην διάθεσή τους, σε όποιες επαφές με την τρόικα και τυχόν εγείρετο θέμα.
Το πρώτο εύλογο ερώτημα, που πιστεύουμε πως δημιουργείται στον οποιονδήποτε διάβασε τα παραπάνω δημοσιεύματα, είναι το γιατί τέτοια σπουδή και αναταραχή για ένα θέμα που το εμφανίσουν ως μη υπάρχον. Γιατί έπρεπε, ειδικά μετά τις δηλώσεις Κουτρουμάνη, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΘΑ να συναντηθούν και να συζητήσουν με αντίστοιχους του Υπουργείου Εργασίας; Τι δουλειά έχει το Υπουργείο Εργασίας, με τα Μετοχικά Ταμεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΕΘΑ; Για ποια πράγματα πρέπει να πεισθούν οι παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, μη υπάρχοντος θέματος;

Εκτός όμως από τα παραπάνω και με αφορμή παρέμβαση - προβληματισμό στο διαδίκτυο επί του θέματος από συνάδελφο, ψάξαμε κι εμείς λίγο περισσότερο τα «χαρτιά» που μας σερβίρουν.
Στις καθησυχαστικές δηλώσεις, το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να πεισθούμε ότι δεν υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις ένταξης των Μετοχικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, είναι το ότι με την υπ΄ αρίθμ. Φ.951/10/133328/ Σ.1767/28-9-2012 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ:Β4ΤΜ6-ΛΥΦ), τα Μετοχικά Ταμεία δεν αποτελούν Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη «απόφαση» που υπογράφεται από τον πρώην ΥΦΕΘΑ, κο Π. Καράμπελα, αφορά:

  • Στη μη αποδοχή της υπ’ αριθμ. 384/2012 Γνωμοδότησης του E΄ Τμήματος  του ΝΣΚ, κατά το μέρος που αναφέρεται στην υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων, στη ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 44 παρ.13 του ν.3986/2011, που αφορά στην επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΤΕΑ), στα μερίσματα που χορηγούν τα ΜΤ.
  • Στην αποδοχή της υπ’ αριθμ. 384/2012 Γνωμοδότησης του E΄ Τμήματος του ΝΣΚ, κατά το μέρος που αναφέρεται στην μη υπαγωγή των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων στην ίδια ανωτέρω επιβολή ΕΕΤΕΑ.

Επειδή στη συγκεκριμένη απόφαση, ουδέν αναφέρεται ρητώς περί υπαγωγής ή μη των ΜΤ και ΕΚΟΕΜ στους Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης, ανατρέξαμε στην υπόψη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αναφέρει στην ακροτελεύτια παράγραφο: 

  • «Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εκ του επιδιωκόμενου σκοπού τους και των κοινωνικών πόρων που περιέρχονται στα έσοδά τους, αποτελούν φορείς κοινωνικής επικουρικής ασφάλισης και υπόκεινται στην ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 44 παρ.13 του ν.3986/2011»
  • Οι ειδικοί κλάδοι οικονομικής ενίσχυσης Μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ) όμως, δεν υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση, διότι δεν αποτελούν φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αφού το κεφάλαιό τους αποτελείται μόνο από εισφορές των δικαιούχων τους και δεν καταβάλλονται σ’ αυτούς εργοδοτικές εισφορές ή κοινωνικοί πόροι»

Έξι μήνες αργότερα όμως, ο ίδιος ΥΦΕΘΑ, κος Π. Καράμπελας με την Φ. 951/20/128213/Σ.456/11-3-2013 «απόφασή» του, ανατρέπει την υπ΄ αρίθμ. Φ.951/10/133328/ Σ.1767/28-9-2012 «απόφασή» του και  εντάσσει όχι μόνο τα Μετοχικά Ταμεία αλλά και τα ΕΚΟΕΜ στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης! 

Αυτός είναι ο λόγος αγαπητοί συνάδελφοι που ο ΥΦΕΘΑ και οι αρμόδιοι για τα Μετοχικά Ταμεία υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «τρέχουν» με φακέλους και στοιχεία στο Υπουργείο Εργασίας! Γιατί, το Υπουργείο Εργασίας είναι αρμόδιο για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης! Ποιος δεν θυμάται τον τέως πρόεδρο του ΜΤΣ, κο Μ. Σιδηρόπουλο, που «τα σπασε» με τους τροϊκανούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, γι αυτό το θέμα;
Άρα, ότι και να λένε το Υπουργείο Εργασίας έχει τον πρώτο λόγο! Και θα τον έχει, μέχρι τα ΜΤ και ΕΚΟΕΜ να πάψουν να θεωρούνται φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δε, διακρίνονται σε αυτούς που παρέχουν κύριες και σε αυτούς που παρέχουν επικουρικές συντάξεις. Επειδή όμως τα ΜΤ και ΕΚΟΕΜ, δεν παρέχουν κύριες συντάξεις, ρίξτε μια ματιά στο μηνιαίο ενημερωτικό της σύνταξής σας να δείτε ότι τα μερίσματα των ΜΤ και ΕΚΟΕΜ χαρακτηρίζονται από τον κωδικό Ε, που σημαίνει επικουρική σύνταξη.

Τέλος, ας μας επιτρέψει ο συνάδελφος να του «κλέψουμε» την απλή σκέψη που κατέθεσε στο διαδίκτυο, προφανώς προβληματιζόμενος. «Τα Μ.Τ. εντάχθηκαν στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως εκ του λόγου ότι αυτά δέχονται κρατική χρηματοδότηση έμμεσα μέσω των λεγόμενων κοινωνικών πόρων. Τώρα που οι κρατήσεις υπέρ τρίτων επίκειται να καταργηθούν και με δεδομένο ότι τα Μ.Τ. δεν έχουν άλλη κρατική χρηματοδότηση, θα πάψουν να εντάσσονται στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ΗΔΙΚΑ και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή;;;;;».

Όλα τα παραπάνω τα καταθέτουμε για γνώση και προβληματισμό. Γιατί αυτό που έχουν δημιουργήσει, είναι ένα παγκόσμιας πρωτοτυπίας αλαλούμ και προκαλούν την κοινή λογική!
Αν πραγματικά θέλουν να επιλύσουν το θέμα, ας αποχαρακτηρίσουν αύριο τα Μετοχικά Ταμεία και ΕΚΟΕΜ, από φορείς κοινωνικής ασφάλισης!

ΟΜΑΔΑ Α.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr