Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Σάλλας (Πειραιώς) και Σκλαβούνης (ΤΧΣ) προωθούν την ΝΑΜΑ, τύπου bad bank – Να προχωρήσει η συλλογική λύση πριν είναι αργά ...



Χρειάζεται μια συλλογική λύση, ώστε  τράπεζες να «ξεφορτώσουν» ένα μέρος του απίστευτα μεγάλου βάρους που έχουν επωμιστεί από τα NPLs....


Ένας κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που καλείται να διαπραγματευτεί 29 δισεκ. προβληματικών δανείων ο Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς και ο Χ. Σκλαβούνης ο πρόεδρος του ΤΧΣ ο μέτοχος των τραπεζών έχουν μιλήσει ανοικτά και υπερασπιστεί την λύση της σύστασης ΝΑΜΑ τύπου bad bank για τα προβληματικά δάνεια NPLs…που αγγίζουν τα 84 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.  
Η ΤτΕ εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει την λύση της bad bank όχι όμως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά άλλη άποψη έχει ο διοικητής της ΤτΕ και άλλη άποψη οι υπηρεσίες της ΤτΕ για την σύσταση bad bank. 
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχοντας ως βασικό στόχο «να εκμεταλλευθεί το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού» τάσσεται κατά της σύστασης ΝΑΜΑ και δημιουργίας bad bank. 
Επικοινωνιακά αναφέρεται ότι «δεν μπορεί οι τραπεζίτες να ζητούν συνεχή στήριξη μετά τα δισεκατομμύρια που έχουν πάρει από το ελληνικό κράτος».
Το επιχείρημα αυτό προβάλλεται για επικοινωνιακούς λόγους ενώ ο βασικός στόχος της άρνησης από πλευράς Στουρνάρα είναι το χρηματοδοτικό κενό. 
Είναι προκλητικό και οξύμωρο η ΤτΕ αντί να ενδιαφέρεται για βιώσιμες λύσεις να προωθεί μέτρα που δεν προστατεύουν το ελληνικό banking.
Τα περί κακών τραπεζιτών ως επικοινωνιακό τρικ, προφανώς και δεν πείθουν. 
Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκίνησε ήδη τις δημόσιες σχέσεις με τους τραπεζίτες και δεν είναι τυχαίο ότι πήρε μαζί του όλο το γενικό συμβούλιο της ΤτΕ….για να επισκεφθεί τον Χρήστο Μεγάλου τον CEO της Eurobank.
Και ενώ ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται κατά της bad bank και οι υπηρεσίες της ΤτΕ υπέρ της bad bank ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος της Πειραιώς υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται μια λύση για τα προβληματικά δάνεια βιώσιμη. 
Διαφωνούν Alpha bank και Εθνική αλλά η πρόταση Σάλλα έχει λογική, είναι πρόταση που μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια στις τράπεζες. 
Η πρόταση έχει ως εξής. 
Να δημιουργηθεί μια bad bank δηλαδή μια ΝΑΜΑ τύπου Ιρλανδίας όπου το ΤΧΣ και ιδιώτες θα την χρηματοδοτήσουν ώστε να μπορέσει να αγοράσει από τις τράπεζες προβληματικά δάνεια σε τιμές με discount μείον τις προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί. 
Π.χ. με 5 δισεκ. το ΤΧΣ θα μπορούσε να αγοράσει 15-18 δισεκ. προβληματικά δάνεια ενώ στο σχήμα της χρηματοδότηση της bad bank θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ιδιώτες. 
Τα NPLs τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων τραπεζών και με μεμονωμένες λύσεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. 
Χρειάζεται μια συλλογική λύση, η οποία θα βοηθήσει τις τράπεζες να «ξεφορτώσουν» ένα μέρος του απίστευτα μεγάλου βάρους που έχουν επωμιστεί. 
Αν αυτό δεν συμβεί και το banking συνεχίζει να πορεύεται ως έχει σήμερα, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν δομικά και θα χρειαστούν χρόνια για να ενεργοποιηθούν επιτελώντας και τον θεσμικό τους ρόλο. 
Η λύση που προτείνει η Πειραιώς και στηρίζει το ΤΧΣ θα φέρει νωρίτερα την λύση στα προβλήματα των τραπεζών. 
Θα βελτιώσει την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, θα ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα της επάρκειας κεφαλαίων ενόψει των stress tests της ΕΚΤ και το κυριότερο θα απελευθερώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών. 
Θα πρέπει ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι επικεφαλής του θεσμικού οργάνου εποπτείας των τραπεζών. 
Προτεραιότητα του πρέπει να είναι μόνο οι τράπεζες, η οικονομική πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση, όχι από την ΤτΕ και ο Στουρνάρας πρέπει να κατανοήσει ότι έχει αλλάξει θέση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com