Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΜΥΤΙΛΗΝΗ:AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΑ "ΑΖΗΤΗΤΑ" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!


MIA EIΣΑΓΓΕΛΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ;
ΠΟΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ "ΓΑΛΑΖΙΟΥ" ΒΟΥΛΕΥΤΗ;ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ
ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΝΑΛ;


Στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί η ποινική διερεύνηση του σκανδάλου τής ΑΕΝΑΛ. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο εκκαθαριστής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Τάκης ανέφερε πως τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας έχουν κατασχεθεί και βρίσκονται στη ΔΟΥ για έλεγχο από τις αρχές του χρόνου. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν χρεωθεί σε κανέναν ελεγκτή.
04-08-2014
Τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και αρχικά είχε κληθεί το ΣΔΟΕ να κάνει το σχετικό έλεγχο. Όμως πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα, όπως είπε ο κ. Τάκης. Στα τέλη τού 2013, η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στις ΔΟΥ κι έτσι όλο το υλικό μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της εκκαθάρισης, ο κ. Τάκης είπε πως σχετικά με τον έλεγχο των βιβλίων δεν έχει κάνει τίποτα έως τώρα, διότι δεν είχε πρόσβαση στα βιβλία της εταιρείας. Ζήτημα που ελπίζει να διευθετηθεί σύντομα για να αρχίσει τη δουλειά του. Σχετικά με τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, ανέφερε ότι είναι ενήμερος και τις παρακολουθεί.
Στην τοποθέτησή του, δικαιολόγησε το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, λέγοντας πως πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, που ούτε ο ίδιος είναι χαρούμενος που την ανέλαβε.
Σε άλλο σημείο, είπε πως μέχρι προσφάτως ο οποιοσδήποτε αναλάμβανε την εκκαθάριση της εταιρείας, θα δέσμευε το Α.Φ.Μ. του έναντι των φορολογικών αρχών και των ασφαλιστικών ταμείων, κι αυτός ήταν ο λόγος που δε βρισκόταν κανένας εκκαθαριστής να αναλάβει την ΑΕΝΑΛ. Νομικά κωλύματα, κατά την άποψη του κ. Τάκη, συνεχίζουν να υπάρχουν στην περίπτωση της «Lesvoshop A.E.», θυγατρικής τής ΑΕΝΑΛ. Δεδομένου ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει την εκκαθάριση εταιρείας προκειμένου να οριστεί σύνδικος, πιστεύει πως θα χρειαστεί νομική ρύθμιση του ζητήματος.

Οι επιταγές
Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκκαθαριστής το φαινόμενο αναπτυξιακή εταιρεία δημόσιου φορέα, όπως ήταν η ΑΕΝΑΛ, να έχει δώσει στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές.
Ο κ. Τάκης ξεκαθάρισε πως με νόμο έχει καθοριστεί ότι η Περιφέρεια είναι αυτή που θα καταβάλει τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τη ΔΟΥ.
Στην περίπτωση της καταβολής φόρων, η Περιφέρεια μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο αν χάσει τη δικαστική διαμάχη, θα πρέπει να καταβάλει τους αναλογούντες φόρους μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα επιμεριστούν.
Κατ’ επανάληψη ερωτήθηκε ο εκκαθαριστής από τους κ.κ. Τεντόμα, Κόρακα και Κονάκα ποιο είναι ο ύψος της ζημίας για την Περιφέρεια που θα προκύψει από την εκκαθάριση. Αυτό ο κ. Τάκης απέφυγε να το προσδιορίσει και τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις από τη στιγμή που δεν έχει στα χέρια του τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ύψος των υποχρεώσεων που θα προκύψουν για την Περιφέρεια, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Προμηθευτές και εργαζόμενοι
Κατά τον κ. Τάκη, οι οφειλές προς τους συνεταιρισμούς και τους άλλους προμηθευτές τής ΑΕΝΑΛ αρχίζουν να παραγράφονται από την 1η Ιανουαρίου τού 2015, εφόσον οι προμηθευτές και πιστωτές δεν έχουν προχωρήσει σε προσφυγή κατά τής ΑΕΝΑΛ προκειμένου να διακοπεί η διαδικασία της παραγραφής.
Αναφορά κατά τη συζήτηση του θέματος έγινε και για την τύχη των εργαζομένων τής ΑΕΝΑΛ.
Ο εκκαθαριστής είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απολύσεις των υπαλλήλων και υπάρχουν σειρά ανοιχτών θεμάτων και σε αυτό τον τομέα. Επίσης ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, μετά από επικριτική νύξη του κ. Τεντόμα, είπε πως στη δικαστική διαμάχη με τους εργαζομένους ήταν υποχρεωμένος να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό, από τη στιγμή που αυτές ήταν οι ρητές υποδείξεις που του έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Το Συμβούλιο ενέκρινε παράταση της σύμβασης με τον κ. Τάκη έως το τέλος του χρόνου, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία της εκκαθάρισης.

                         




Ν.ΜΑΝΑΒΗΣ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

Το απογοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι τριάμισι χρόνια τώρα δεν έγινε τίποτα για να προχωρήσει η εκκαθάριση. Αντιθέτως, μόνο εμπόδια εμφανίζονται.
Αιχμές εναντίον του Ν. Γιακαλή για αποκλειστική ευθύνη για τη στασιμότητα της υπόθεσης.
Πιο σύνθετη, πιο περίπλοκη και πιο δαιδαλώδης η περίπτωση της Lesvoshop ΑΕ, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τον εκκαθαριστή και πιθανότατα κανείς να μην αναλάβει την ευθύνη της εκκαθάρισης.

«Τελευταία και φαρμακερή», η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, αφού μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η πορεία της εκκαθάρισης της αμαρτωλής ΑΕΝΑΛ, υπόθεση που απασχολεί και ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που κληρονόμησε αυτοδίκαια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. 
K. Τάκης ο εκκαθαριστής της ΑΕΝΑΛ
K. Τάκης ο εκκαθαριστής της ΑΕΝΑΛ
Η ατμόσφαιρα ήταν από νωρίς ηλεκτρισμένη, με έντονα ξεσπάσματα και κόντρες για διάφορα θέματα, σημαντικά ή ασήμαντα και πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο Σταύρο Δημηρούδη και τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Στρατή Κόρακα. Οι λεκτικές κόντρες μεταξύ των δύο ανδρών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η ένταση ήταν λίγο μεγαλύτερη απ ό,τι συνήθως.
Στο θέμα της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά μεταξύ του Περιφερειάρχη και του επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλη Τεντόμα, ο οποίος κατηγόρησε το Ν. Γιακαλή ότι πέρασε την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ στα ψιλά και επί τριάμισι χρόνια δεν έγινε τίποτα, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση και η απόδοση ευθυνών
για το μέγα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε.

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ
Η εισήγηση του εκκαθαριστή της ΑΕΝΑΛ, Κωνστ. Τάκη για το θέμα, απογοήτευσε τους περιφερειακούς συμβούλους, αφού η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με τα αξεπέραστα προβλήματα και τις σοβαρές καθυστερήσεις, συνθέτει ένα θολό και ζοφερό τοπίο γύρω από την υπόθεση, ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να υπολογίσει πότε περίπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης.
Όπως ανέφερε αρχικά ο Κ. Τάκης, το νομικό πλαίσιο που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα για την εκκαθάριση των συγκεκριμένων εταιρειών, ήταν αρκετά δεσμευτικό καιεπίφοβο για τους εκκαθαριστές, αφού δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες που να τους προστατεύουν από προσωπικές ευθύνες που αφορούν τις οφειλές των εταιρειών.
Κάτι που εξηγεί και τη στάση των προηγουμένων εκκαθαριστών, που τελικά υπέβαλαν παραίτηση.
«Και για εμένα προσωπικά, σημείωσε ο Κ. Τάκης, η υπόθεση δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα ν αναλάβω, αλλά τέλος πάντων δέχθηκα. Ευτυχώς, το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει και ο εκκαθαριστής προστατεύεται και δεν έχει ποινικές ευθύνες για τις αμιγώς δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις».

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Ο εκκαθαριστής αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε από το περασμένο φθινόπωρο που υπέγραψε τη σύμβαση με την Περιφέρεια έως σήμερα, περιέγραψε μια δαιδαλώδη κατάσταση, με πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και δυσκολίες, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε απροθυμία συνεργασίας μέχρι πρότινος κυρίως από τις υπηρεσίες της Εφορίας που έχουν κάνει κατάσχεση στα Βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας.

«Ουσιαστικά η εκκαθάριση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη,
παρά το γεγονός ότι έχω προσπαθήσει αρκετά να έρθω σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες.
Το σημαντικότερο ζήτημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι πριν αρκετό καιρό, το ΣΔΟΕ κατέσχεσε τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας, μάλλον με εισαγγελική παρέμβαση, τα οποία και μετέφερε στα γραφεία του όπου έμειναν για πολύ καιρό, χωρίς να αναλάβει κανένας να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, δυστυχώς. Πριν από μερικούς μήνες, οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ, μεταφέρθηκαν στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, η οποία παρέλαβε και τα στοιχεία της ΑΕΝΑΛ, χωρίς, όμως, και αυτή να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναθέσει σε κανέναν ελεγκτή την υπόθεση,
έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να δούμε ακριβώς τι γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία.
Το δεύτερο θέμα που ανακύπτει είναι οι οφειλές προς το ΙΚΑ, όπου έχουμε απλήρωτες εισφορές για το 2009 και το 2010. Συνολικά είναι περίπου 140 χιλιάδες ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν κάποιες διαφορές με το ταμείο, το οποίο έβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις, τη στιγμή που υπάρχει νομοθεσία ότι αυτό δεν ισχύει για τις Εταιρείες που ανήκουν σε φορείς της Αυτοδιοίκησης. Σχετικά θα κατατεθούν ενστάσεις. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ η εξέταση της ένστασής μας αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, όταν οριστεί νέα επιτροπή.
Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να βρούμε άκρη και με τις τράπεζες και τις επιταγές που έχει εκδώσει η υπό εκκαθάριση εταιρεία. Μετά πολλών κόπων και βασάνων πήρα απάντηση από την Εθνική Τράπεζα, ότι
έχουν εκδοθεί μεταχρονολογημένες επιταγές, φαινόμενο πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο για νομαρχιακή δημοτική εταιρεία.
Έχω κάνει πολλές εκκαθαρίσεις, τέτοιο φαινόμενο, όμως, δεν έχω συναντήσει ξανά. Η τύχη και η κατάληξη των επιταγών αυτών είναι άγνωστη και δεν μπορώ να σας πω αν κυκλοφορούν στην αγορά, αν σφραγίστηκαν και τι έγινε τελικά.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλές δίκες σε εκκρεμότητα τόσο κατά της Περιφέρειας, όσο και κατά της ΑΕΝΑΛ.
Η Περιφέρεια έχει ορίσει δικηγόρο, με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Οι δίκες αυτές αναφέρονται κυρίως σε οφειλές της εταιρείας προς τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, καθώς και σε οφειλές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειεςείναι υποχρεωμένες να αναλάβουν υποχρεωτικά όλα τα βάρη των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεών τους που αφορούν τις οφειλές προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, εφόσον υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, η Περιφέρεια οφείλει να αναλάβει και τις υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους, τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ».

ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ LESVOSHOP AE
Αναφερόμενος και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανώνυμη Εταιρεία LESVOSHOP ΑΕ, ο εκκαθαριστής υπογράμμισε ότι εκεί η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη και περίπλοκη, αφού το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τον εκκαθαριστή, δεδομένου ότι δεν είναι αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση, επομένως το πιθανότερο είναι κανείς να μην αναλάβει την ευθύνη. «Όλες οι ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια για τη δικαστική λύση της Εταιρείας έπεσαν στο κενό, αφού το πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας της εταιρείας είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει ανάλογη στάση. Εκτός αυτού, κανένας από τους πιστωτές της εταιρείας δεν προσέφυγε δικαστικά, ώστε να κηρυχθεί η LESVOSHOP ΑΕ σε πτώχευση.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αδιέξοδο και το μόνο που μένει, είναι να ζητήσω τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του κράτους, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής».

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο εκκαθαριστής σημείωσε μεταξύ άλλων, απαντώντας στις ερωτήσεις ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να λάβει νέα απόφαση για την εκκαθάριση της εταιρείας, εφόσον σύμφωνα με τον Καλλικράτη, συμπληρώνεται η πρώτη τριετία από τη μέρα που ελήφθη η πρώτη απόφαση το 2011.
Πρόσθεσε δε, ότι από 1η Ιανουαρίου του 2015 όσοι πιστωτές της ΑΕΝΑΛ δεν έχουν προσφύγει δικαστικά για να κατοχυρώσουν τις οφειλές της εταιρείας, θα χάσουν τα χρήματά τους, εφόσον πρόκειται για οφειλές που έγιναν το 2009 και συμπληρώνεται πενταετία.
Ο Κ. Τάκης ανέφερε ακόμη, ότι σε συζήτηση που είχε την Τρίτη το πρωί με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, θα του παραχωρηθεί χώρος εντός της Εφορίας, ώστε να μπορέσει με τη συνεργασία ενός λογιστή που θα ορίσει η Περιφέρεια, να ανοίξει τους υπολογιστές της ΑΕΝΑΛ και τα φορολογικά βιβλία και να ξεκινήσει σιγά - σιγά η διαδικασία της εκκαθάρισης. Παράλληλα, θα υπάρξει και ξεκαθάρισμα της υπόθεσης από την πλευρά της Εφορίας, όπου θα βεβαιωθούν οι σχετικές παραβάσεις και θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Παίρνοντας λόγο στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι πέρασαν 3,5 χρόνια και στην ουσία η κατάσταση είναι στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και το 2010, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον το ακριβές ποσό των χρεών.
Η πιο αιχμηρή παρέμβαση έγινε από τον Β. Τεντόμα. Καταφέρθηκε εναντίον του Ν. Γιακαλή, χαρακτηρίζοντάς τον αποκλειστικά υπεύθυνο για το γεγονός ότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη.
«Άραγε, είναι τυχαίο ότι στον προεκλογικό αγώνα αυτή η σοβαρότατη υπόθεση ήταν εκτός ατζέντας Γιακαλή και μόνο εμείς σαν παράταξη προβάλλαμε το θέμα με ένα δελτίο τύπου, όπου αναδεικνύαμε τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση; Αυτή η στάση δεν οδηγεί συνειρμικά, ότι κάτι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω;
Και το θέμα είναι ότι αυτή η παρελκυστική πολιτική δε γνωρίζουμε και τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει, αν προκύψει μετά από λίγο καιρό ότι το χρέος και οι υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ θα έχουν διογκωθεί από τόκους υπερημερίας.

Από την άλλη μεριά, η Περιφερειακή Αρχή δε μπορεί να επικαλείται νομικίστικα τερτίπια και να μη δέχεται δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν χθες οι εργαζόμενοι, θα κερδίσουν αύριο οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και να τα παραπέμπει όλα στο απροσδιόριστο μέλλον των τελεσίδικων τάχα δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη γνώμη μας, η Περιφερειακή Αρχή έχει την ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να αποδεχτεί όλα τα βάρη που προκύπτουν από αυτή την υπόθεση».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μας λυπεί ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση και έτσι όπως εξελίσσεται, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Τζιμής από την παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας» του Παύλου Βογιατζή.
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Όμως, επειδή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, πρέπει κατά την άποψή μου, η Περιφέρεια να αναλάβει την εξόφληση των χρεών που προκύπτουν από τις δικαστικές διαμάχες».

Να αναλάβει πρωτίστως τις ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους, της πρώην εταιρείας, ζήτησε ο Στρατής Κόρακας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Είναι μια ιστορία που δεν ξέρουμε πού θα πάει και αν τελικά θα καταλήξει κάπου. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Περιφέρεια εφόσον έχει την ευθύνη, είναι το θέμα των εργαζομένων. Να εξοφληθούν, να τους δοθούν τα ένσημά τους και ό,τι άλλο δικαιούνται, ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται. Το δεύτερο είναι να τακτοποιηθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στους οποίους απ όσο γνωρίζω, οφείλονται σημαντικά ποσά. Δυστυχώς, η ιστορία αυτή έχει τραβήξει σε μάκρος και έχει μετατραπεί σε πληγή και γάγγραινα για το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Παίρνοντας το λόγο ο Μιχ. Μπάκας, εκπρόσωπος του «Οικολογικού Ανέμου», τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα περιμέναμε από τη νέα περιφερειακή αρχή να ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, ώστε να ενημερωθεί για το κρίσιμο ζήτημα, όπως να ήταν παρών και ο Π. Βογιατζής, ώστε να εξηγήσει στο σώμα τι συνέβη και πώς καταλήξαμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της κατάστασηςείναι ότι υποθηκεύτηκε στα μάτια των συμπολιτών μας οποιαδήποτε συλλογική συνεταιριστική προσπάθεια
θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο μέλλον και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών».
Ο Ν. Γιακαλής περιέγραψε με λεπτομέρειες τα όσα προηγήθηκαν με τις προσπάθειες του Π. Βογιατζή να πάρει δάνειο στο τέλος της θητείας του, ώστε να καλύψει μέρος των χρεών, καθώς και την κρούση που έκανε στον ίδιο να υπογράψει για να λάβει δάνειο από την τράπεζα «Millennium», το Δεκέμβριο του 2010. Ο Π. Βογιατζής δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το δάνειο, ανέφερε ο Ν. Γιακαλής, αφού η παράταξή του είχε διχαστεί.
Έντονα αντέδρασε στις κατηγορίες του Β. Τεντόμα, ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ξέσπασε αναφερόμενος στα βάρη που ανέλαβε από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή. Είπε χαρακτηριστικά, «εγώ δεν χρέωσα τους πολίτες της Λέσβου με χρέη από Αναπτυξιακές Εταιρείες, συναυλίες με Σκόρπιονς ή οικόπεδα γεμάτα με αρχαία.
Όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες που έκανα ως Περιφερειάρχης να βρεθεί εκκαθαριστής που να αναλάβει την υπόθεση. Ξέρετε ότι ο ένας μετά τον άλλον, μόλις διαπίστωνε το μέγεθος και τη δυσκολία της ιστορίας αυτής, δήλωνε παραίτηση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου για να είμαι ειλικρινής και τον Κ. Τάκη με το ζόρι τον κρατούσα να μην παραιτηθεί και αυτός».
Ακολούθησε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με το Β. Τεντόμα, με τους δύο άνδρες να αλληλοκατηγορούνται μεταξύ άλλων και για τη στάση που τήρησαν οι παρατάξεις στις εκλογές.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Δημηρούδης, ο οποίος τόνισε πως το ζήτημα της ΑΕΝΑΛ και του LESVOSHOP θάφτηκε από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προφανώς κίνησε τα κατάλληλα νήματα, ώστε κάποιες ενέργειες και κάποια ζητήματα είτε να κολλήσουν, είτε να περάσουν χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει την πρόταση του εκκαθαριστή να ανανεωθεί η σύμβασή του, χωρίς επιπλέον χρέωση μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και να του καταβληθεί το 50% της προβλεπόμενης αμοιβής του,ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
Μ. Χατζηγεωργίου

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com