Βαρύ τίμημα θα κληθεί να πληρώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το «Lesvos Shop», όπως όλα δείχνουν.
Στις 7 Μαΐου, το «Ε» αποκάλυψε πως το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, με απόφασή του υποχρέωνε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προχωρήσει στην κατάταξη των εργαζομένων τού «Lesvos Shop»Αθήνας σε προσωποπαγείς θέσεις εργασίας, μετά από σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι στηριζόμενοι στις διατάξεις του νόμου «Καλλικράτης» για την αυτοδιοίκηση.
Όμως οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δε σταματούν εκεί.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Περιφέρειας, οι εργαζόμενοι Ιωάννης Τσαγγαράς, Μαγδαληνή Καραπατάκη, Χρήστος Μουντρούνας, Παναγιώτης Κάρναρης και Μαρία Κανιαμού στις 21 Ιανουαρίου είχαν υποβάλει αγωγή κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της ΑΕΝΑΛ για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, μισθών υπερημερίας και επιδομάτων για τις υπηρεσίες που παρείχαν στο υποκατάστημα του «Lesvos Shop» στην Αθήνα.
Με την αγωγή που πρόκειται να εξετασθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, διεκδικούν περίπου 450.000 ευρώ.
Το κλείσιμο των καταστημάτων «Lesvos Shop» στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2010 είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοί του. Η επίσημη απόλυσή τους δεν έγινε ποτέ και ποτέ δεν τους καταβλήθηκαν οι νόμιμες αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα που δεν είχαν πληρωθεί έως τότε. Όταν τη Νομαρχία Λέσβου διαδέχθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.
Η περιφερειακή αρχή του Νάσου Γιακαλή αποφάσισε να μην παραλάβει την εταιρεία και να την οδηγήσει σε εκκαθάριση. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και παραιτήσεις, βρέθηκαν εκκαθαριστές που ανέλαβαν την εργασία αυτή στα τέλη τού 2013.
Μέχρι σήμερα, η διαδικασία της εκκαθάρισης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η τακτική αυτή είχε ως στόχο να μην κληθεί η Περιφέρεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις και τις ζημίες τής ΑΕΝΑΛ, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δε θα είχε πόρους για να κάνει το οτιδήποτε άλλο, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη μείωση των κονδυλίων που λαμβάνει από την κράτος. Για την αποζημίωση των πιστωτών, των εργαζομένων και των προμηθευτών τής ΑΕΝΑΛ, η Περιφέρεια τους παραπέμπει στο προϊόν της εκκαθάρισης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ευρώ, διότι η ΑΕΝΑΛ δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, με εξαίρεση την επωνυμία των καταστημάτων «Lesvos Shop», της οποίας σήμερα η εμπορική αξία είναι εξαιρετικά μικρή.
Αν οι εργαζόμενοι πείσουν το δικαστήριο πως πρέπει να αποζημιωθούν από την Περιφέρεια ως το μοναδικό μέτοχο της ΑΕΝΑΛ και διάδοχο της Νομαρχίας Λέσβου, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και οι προμηθευτές και οι πιστωτές της εταιρείας.
Στην αγωγή δίνεται μεγάλο βάρος στο ζήτημα αυτό και μεταξύ άλλων τονίζεται πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου έπαιζε αποφασιστικό ρόλο στη λειτουργία τής ΑΕΝΑΛ.
Σε άλλο σημείο της αγωγής τονίζεται πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που διαδέχθηκε τη Νομαρχία Λέσβου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου τού 2011 αρνήθηκε να καταβάλει στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα και να τους κατατάξει σε προσωποπαγείς θέσεις της Περιφέρειας.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Ο πρώτος εκ των εργαζομένων Ιωάννης Τσαγγαράς διεκδικεί από την Περιφέρεια 168.350 ευρώ, ο δεύτερος Παναγιώτης Κάρναρης διεκδικεί 61.437,75 ευρώ, η Μαγδαληνή Καραπατάκη διεκδικεί 69.544,48 ευρώ, ο Χρήστος Μουντρούνας διεκδικεί το ποσό των 69.588,57 ευρώ, η Μαρία Κανιαμού διεκδικεί 78.217,63 ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που αφορούν μισθούς, αποζημιώσεις και δώρα μέχρι και το τρέχον έτος, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί έως σήμερα δεν έχουν απολυθεί. Αθροιστικά μόνο η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων διεκδικεί να λάβει ποσό 447.138,43 ευρώ.
Είναι άγνωστο αν η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το βάρος τέτοιων απαιτήσεων.
Στην υπόθεση αυτή, την Περιφέρεια εκπροσωπεί ο δικηγόρος Βαγγέλης Ζωγράφος και τους εργαζομένους εκπροσωπεί ο Παλαιολόγος Παλαιολόγος.



EΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ"-ΛΕΣΒΟΥ.