Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τελευταίες εκτιμήσεις, λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών .....



ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ.


Τελικά πόσο ηχηρό θα είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών;
Πόσο και –κυρίως- σε ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις;
Πόσο πιο κοντά θα φέρει τις εθνικές εκλογές;
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή αφενός των προσδοκιών των κομμάτων, πού έχουν τοποθετήσει τον πήχη και αφετέρου ορισμένες προβλέψεις, βασιζόμενες σε πληροφορίες από έγκυρους δημοσκόπους και το εν δυνάμει πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Η Ν.Δ. έχει θέσει τον πήχη στην πρωτιά. Να είναι δηλαδή πρώτο κόμμα.
Αυτά δημοσίως. Διότι στην πραγματικότητα αυτό που προσδοκά είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα διαχειρίσιμο. Δηλαδή η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά να μην ξεπερνά τις 2.5-3 μονάδες, τα ποσοστά της Ελιά σαν μην είναι κάτω από 7-8% και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να μην φτάνει το αντίστοιχο των εθνικών εκλογών του 2012 (δηλαδή 27%).
Απ’ τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τον πήχη στην πρωτιά, με ευδιάκριτη διαφορά απ’ τη Ν.Δ. (αν και δημοσίως υποστηρίζει «έστω και με μια ψήφο διαφορά») και ποσοστά στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του 2012.
Οι προβλέψεις που μπορούν να γίνουν τώρα λένε τα εξής:
•    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.
•    Τα ποσοστά του θα είναι κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών του ’12. Δηλαδή θα κυμανθούν πέριξ του 26-28%.
•    Η Ν.Δ. θα είναι δεύτερη, με μια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 4 μονάδες.
•    Ωστόσο ένας αστάθμητος αυτή τη στιγμή παράγοντας είναι η αποχή. Και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ποιόν θα ευνοήσει.
Η Ελιά έχει θέσει στόχο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’12, δηλαδή το 12%. Βέβαια αυτό μόνο σαν… ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Και γι’ αυτό ο Βενιζέλος, παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε, απέφυγε επιμελέστατα να τοποθετήσει τον πήχη συγκεκριμένα.
Και θα ξαναπούμε (το έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει) πως δεν πρόκειται να φύγει απ’ την κυβέρνηση, ούτε φυσικά απ’ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!
Ωστόσο, αν τα ποσοστά της Ελιάς είναι κάτω απ’ το 8% θα δημιουργηθεί αντικειμενικά σοβαρό πολιτικό θέμα, με απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή παρενέργειες για τη συνοχή της Ελιάς και την τύχη του βουλιμικού Βενιζέλου.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν τα ποσοστά της Ελιάς γύρω στο 6-6.5%.
Η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι θέλει να είναι τρίτο κόμμα, με ποσοστά πάνω απ’ αυτά των εκλογών του 2012.
Οι εκτιμήσεις είναι, ότι μάλλον θα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστά κοντά σε διψήφια νούμερα.
Πάντως και σε αυτές τις εκλογές οι δημοσκόποι επισημαίνουν μια «κρυφή» ψήφο προς την Χρυσή Αυγή, που δεν καταγράφεται στις έρευνες και αυτό δυσχεραίνει τις εκτιμήσεις τους.
Το Ποτάμι ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και οι πρώτες δημοσκοπήσεις κατέγραφαν «θηριώδη» ποσοστά, γύρω στο 15%!
Ωστόσο όσο ο χρόνος κυλά, προσγειώνεται. Έχει τάσεις πτωτικές. Και η τοποθέτηση του πήχη στην τρίτη θέση, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ταβάνι» γύρω στο 7%.
Το ΚΚΕ θέλει ένα ποσοστό που να δείχνει την σταθερά ανοδική του τάση. Και έως πριν λίγες μέρες το είχε.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο μονομέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει σταδιακά τα ποσοστά του. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστά πέριξ του 6%.
Οι ΑΝΕΛΛ δείχνουν αντοχές στην επίθεση από Ν.Δ. και συστημικά ΜΜΕ. Αναμένεται να κινηθούν στο 4.5-5%.
Η ΔΗΜΑΡ κυριολεκτικά παλεύει για την πολιτική της επιβίωση. Για να έχει πιθανότητες εκλογής ευρωβουλευτή πρέπει να φτάσει στο 3%, προκειμένου να συμμετάσχει στην κατανομή των υπολοίπων. Αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο, αν θα το πετύχει.
Τέλος ορισμένα άλλα κόμματα θα παλέψουν για να καταγραφούν γύρω στο 1.5-2%. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΛΑΟΣ, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, οι Γέφυρες…






















































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com