Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Με το βλέμμα στην Ελλάδα οι ξένοι αναλυτές ...





Στην Αθήνα έχουν στραμμένο το βλέμμα ξένοι αναλυτές εν όψει των ευρωεκλογών. «Σημαντικό τεστ για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές» αναφέρει σε άρθρο του στο BBC News ο δημοσιογράφος Κρις Μόρις, «μικρό» κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης βλέπουν γερμανοί αναλυτές.
Σε 10-15% υπολογίζει η Royal Bank of Scotland τις πιθανότητες για εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Κρις Μόρις αναφέρει ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο απρόβλεπτη.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτό συμβαίνει όταν περάσουν χρόνια οικονομικής κατάρρευσης.
Σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου αλλά και οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο, κρύβουν πολλές εκπλήξεις.
Όπως εκτιμά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα δύο παλαιά κόμματα που είχαν χωρίσει τη χώρα στα δύο, καταρρέουν. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη επιλογή που έχει αφήσει ανοιχτή το κατεστημένο, γράφει ο Κρις Μόρις.
Σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, πέρα από αυτό, τα υπόλοιπα «παίζονται».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το «poster boy» -όπως τον χαρακτηρίζει- της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές -μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του.
«Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί» γράφει ο δημοσιογράφος.
Αλλά η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι εκτιμά ο κ. Μόρις: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές.
Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα.
Το δημοσίευμα του BBC News συνεχίζεται με την επισήμανση ότι μερικοί από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους οδεύουν στο πολιτικό περιθώριο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ακροδεξιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Χρυσή Αυγή, φαίνεται ότι θα κερδίσει έδρες.
Έτσι η ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την παρακολουθήσει κανείς.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα γεννήσει τελικά ένα πιο καθαρό και πιο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα. Αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδρομή και αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Τι λέει η Royal Bank of Scotland
Η Royal Bank of Scotland, υπολόγισε τις ο πιθανότητες για τη διενέργεια εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές σε 10-15%, θεωρώντας πως εάν από την κάλπη βγει ένας σχετικά ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί αλλά η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αποφευχθεί.
Συνολικά έχει καταρτίσει 4 σενάρια: Στο πρώτο η Νέα Δημοκρατία χάνει οριακά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 5%, ένα σενάριο που θεωρείται ουδέτερο για την Ελλάδα με τις εκλογές να μην έρχονται νωρίτερα του 2015.
Στο δεύτερο, έχουμε οριακή επικράτηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει μόλις το 3% των ψηφοφόρων. Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών άμεσα δεν είναι δεδομένη, αλλά θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Στο τρίτο με πολύ μικρές πιθανότητες η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 5% ή και περισσότερο και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή. Στο Τέταρτο τέλος, με ελάχιστε πιθανότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με πάνω από 5 μονάδες διαφορά. Οι εθνικές εκλογές θα είναι προ των πυλών.






































http://www.makeleio.gr/?p=94685#more-94685

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com