Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Στεγαστικό στρατιωτικών: Κι όμως υπάρχουν λύσεις - Ποιες είναι τι γίνεται στο εξωτερικό ...




Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αφού λύσαμε τα θέματα των στολών, των εθνοσήμων και άλλων τέτοιων “καυτών”ζητημάτων για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, μήπως είναι καιρός όλα τα Γενικά Επιτελεία να ασχοληθούν και με τα ζωτικής σημασίας προβλήματα των στρατιωτικών οικογενειών; 

Νούμερο ένα στην λίστα το στεγαστικό. Προέκυψε αβίαστα το συμπέρασμα και από την συνέντευξη που έδωσαν στο Onalert ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Ανέστης Τσουκαράκης και ο γενικός της γραμματέας Χρήστος Μαστρογιαννάκης. Μην βιαστείτε να πείτε όπως λένε εκεί στους “υψηλούς ορόφους” των Γενικών Επιτελείων *μα τι μπορεί να γίνει μέσα σε τέτοια κρίση”.

Γιατί ακριβώς λόγω της κρίσης το πρόβλημα είναι απαραίτητο να λυθεί αλλά επιπλέον η κρίση όσο κι αν ακούγεται παράδοξο δημιουργεί ευκαιρίες για να μπει σε φάση επίλυσης.

Έχοντας το …κακό συνήθειο να ακούμε τι λένε τα μεσαία αλλά και τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ζουν μέσα στα προβλήματα κι όχι στο “αποστειρωμένο” περιβάλλον των Γενικών Επιτελείων έχουμε πειστεί για δύο πράγματα:

Πρώτον ότι λύσεις εφικτές υπάρχουν και δεύτερον ότι …κανείς δεν ασχολείται μ΄ αυτές!

Διαπίστωση πρώτη που δεν νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στην ιδιοκτησία τους τεράστιες εκτάσεις. Και εντός Αττικής αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της επικράτειας.

Διαπίστωση δεύτερη. Ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα είναι “νεκρός” τα χρόνια της κρίσης. Από τις πιο μικρές έως και τα μεγαθήρια αυτού του τομέα “φυτοζωούν” . 

Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μπορούσε προφανώς να οδηγήσει σε πολύ χρήσιμες συμφωνίες . Και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για τον κατασκευαστικό τομέα και τους εργαζόμενους σ΄ αυτόν. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση; 
Αν εξαιρέσουμε κάποιες οικίες που ιδιώτης έφτιαξε στη Χίο, δεν νομίζουμε να έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια. Το γιατί πρέπει να μας το απαντήσουν τα Γενικά Επιτελεία.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η λύση να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν “μας πάει” υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια επίσης έκτακτης ανάγκης. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχουν από τις ίδιες τις ΕΔ δυνατότητες κατασκευής “προκάτ σπιτιών”. Η 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (πρώην ΜΑΚ) που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια Αττικής, για παράδειγμα έδωσε επιτυχημένες εξετάσεις κατασκευάζοντας πολλά τέτοια οικήματα στο Ολυμπιακό Χωριό, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.
Η 206 ΠΑΥ εν καιρώ ειρήνης έχει σαν αποστολή τον σχεδιασμό, τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση πάσης φύσεως αεροπορικών υποδομών (στρατιωτικών και κοινής χρήσης) συμπεριλαμβανομένων ζωτικών επιχειρησιακών εστρωμμένων επιφανειών, οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και τηλεπικοινωνιακών έργων, έργων οδοποιίας και δικτύων ευκολιών. Και υπάρχουν κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες.

Έχει σκεφθεί κάποιος ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για να δοθεί λύση στις πιο επείγουσες έστω περιπτώσεις οικογενειών στρατιωτικών; Νομίζουμε πως όχι.

Να ρωτήσουμε επίσης αν έχει γίνει κάποια προσπάθεια για εκμετάλλευση κονδυλίων ΕΣΠΑ για την στέγαση του προσωπικού σε εκτάσεις του κάθε κλάδου; 

Δεν ανακαλύπτουμε τον …τροχό. Ας ρίξουν μια ματιά οι Αρχηγοί και τα επιτελεία τους τι γίνεται στο εξωτερικό. Για την δική τους ευκολία οι παρακάτω σύνδεσμοι ίσως και να τους προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον. Κέρδος θα ΄ναι κι αυτό.


Post Exchange (PX) in the U.S. Army, 

Navy Exchange (NEX) in the U.S. Navy,

Base Exchange (BX) in the U.S. Air Force 

Marine Corps Exchange (MCX) in the U.S. Marine Corps, 

and as a Coast Guard Exchange (CGX) in the U.S. Coast Guard.















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com