Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Διπλό μήνυμα από τις κάλπες της Τουρκίας ανησυχεί στην Αθήνα πολιτικούς και στρατιωτικούς ...



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία δυσαρέστησαν πολλούς -για διαφορετικούς λόγους- στην Αθήνα. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με το ψευτοδίλημμα “τι συμφέρει την Ελλάδα” το οποίο διατυπώνεται με το ερώτημα αν μας συμφέρει η πτώση ή η διατήρηση στην εξουσία του Ερντογάν. Κι αυτό γιατί όποιος κι αν είναι στο τιμόνι της γειτονικής χώρας η σχέση μας θα παραμείνει επικίνδυνα προβληματική. Αν δεν ασχοληθούμε με το τι θέλουμε εμείς και πως θα το πετύχουμε είμαστε χαμένοι.
Ο Ερντογάν είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι άντεξε. Παρά την καταιγίδα αποκαλύψεων για εμπλοκή υπουργών και συγγενών τους σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, παρά τη βία που άσκησε στη νεολαία της χώρας του, παρά το φασιστικό κλείσιμο μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα επικίνδυνα σχέδια εισβολής στη Συρία, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης . Ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός πολιτικά στην Τουρκία και το μήνυμα που έφθασε σ΄ όσους επιδίωξαν την αποκαθήλωσή του είναι ότι “μαζί μου δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα”. 

Μπορεί η πορεία φθοράς του Ταγίπ Ερντογάν να μοιάζει μη αναστρέψιμη ,το σίγουρο όμως είναι ότι μετα από τα αποτελέσματα της κάλπης ,αυτή η πορεία θα είναι πολύ αργή. Κι επειδή ο χρόνος στην πολιτική και στην διπλωματία έχει πολύ μεγάλη σημασία, κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όσοι βρέθηκαν απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν έχουν να σκεφτούν αν θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις εναντίον του εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται στην Τουρκία ή αν θα προτιμήσουν να τα “ξαναβρούν” μαζί του και να τον αφήσουν να οδηγηθεί προς την έξοδο με πιο…φυσιολογικό τρόπο. Και τα δύο ενδεχόμενα προβληματίζουν -ελπίζουμε- κάποιους στην Αθήνα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν κρύβουν πλέον τις ανησυχίες τους . Η Τουρκία έχει κλιμακώσει ανησυχητικά την στρατιωτική της παρουσία κι αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν έχει την δημοσιότητα που πρέπει, είτε για λόγους τακτικής ,είτε επειδή οι πολιτικοί μας έχουν υποτιμήσει τελείως την κατάσταση. Η δεύτερη εκδοχή είναι ανησυχητική και δυστυχώς πολύ πιθανή.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών στην Τουρκία που μάλλον θα ταρακούνησε περισσότερο το πολιτικό μας σύστημα είναι ότι …η επικοινωνία δεν είναι αρκετή για να κυβερνήσεις. Και ακόμη χειρότερα για τους κυβερνώντες δεν είναι αρκετή για να παραμείνεις στην εξουσία. Ο Ερντογάν τους είχε όλους απέναντι. Κι όμως κατάφερε να σταθεί όρθιος. Απόδειξη ότι οι πολίτες μπροστά στην κάλπη ψηφίζουν με βάση όσα ζουν στην καθημερινότητά τους. Αν αυτή είναι καλή ή καλύτερη έστω από άλλες περιόδους θα ρίξουν την ψήφο τους εκεί που πιστεύουν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επικοινωνιακή…καταιγίδα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα διόλου ευχάριστο προφανώς για την “από δω πλευρά”, την ελληνική . Που δεν είναι κρυφό ότι έχει ποντάρει τα πάντα στην επικοινωνία πιστεύοντας ότι μπροστά στην κάλπη οι ψηφοφόροι θα “ξεχάσουν” αυτό που ζουν. 

Με την Τουρκία θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά. Προς το παρόν επιβεβαιωμένα ασχολούνται μόνο οι στρατιωτικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα την αυξανόμενη τουρκική επειθετικότητα η οποία δεν έχει πια το στοιχείο της πρόκλησης μόνο. Περισσότερο μοιάζει με μια διαρκή δοκιμασία των ελληνικών αντανακλαστικών και αντιδράσεων σε διάφορα σενάρια που δυστυχώς στο Αιγαίο πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Γι΄ αυτό καλό είναι οι πολιτικές δυνάμεις της χωρας να ασχοληθούν σοβαρά κι όχι επιφανειακά και πρόχειρα με τις αναλύσεις τους για την Τουρκία, να βρουν ένα κοινό τόπο συνεννόησης και να επιτρέψουν στις ΕΔ να έχουν “λυμένα” χέρια .






































onelert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com