Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

"Εξοπλιζόμαστε επειδή εξοπλίζεται και η Ελλάδα"! Τουρκικές ανακρίβειες ...



Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Να  παρουσιάσει τις  αμυντικές δαπάνες Ελλάδας και Τουρκίας ως ανάλογες και ότι συνεχίζεται ο ''εξοπλιστικός ανταγωνισμός'' επιχειρεί Τουρκάλα  αρθρογράφος , αλλά τα ίδια τα στοιχεία που επικαλείται δεν την επιβεβαιώνουν! Συγκεκριμένα η κ.  Lale Kemal σε άρθρο της στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα. Τodays Zaman, με τίτλο «Τurkey’s defense budget in line with growth rate», γράφει ότι η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που εμφανίζουν υψηλή αναλογία των αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ (3,2 %).
 Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι και την περίπτωση της Ελλάδας, και σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση, οι αμυντικές δαπάνες καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ (2%).Το γεγονός αυτό, γράφει,  αποδεικνύει ότι ο '‘αγώνας’' για αγορά οπλικών συστημάτων μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, συνεχίζεται αμείωτος, λόγω των ''ανεπίλυτων διαφορών ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο'', όπως βαφτίζει τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Αθήνας.

Λάθος τα στοιχεία για Ελλάδα

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι έτσι - και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά που επικαλείται η κ. Lale Kemal, αφού άλλο είναι το (τουρκικό) 3,2% και άλλο το (ελληνικό ) 2%. Πολύ περισσότερο που σε αυτό το 2% - που είναι λιγότερο πλέον - δεν περιλαμβάνονται πια  δαπάνες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα , η προώθηση των οποίων έχει αρχικά  περιοριστεί και μετέπειτα σχεδόν μηδενιστεί.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλος, μιλώντας για τον προϋπολογισμό 2014 του ΥΕΘΑ στην Βουλή,  σημείωσε πως οι πιστώσεις του σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένες κατά 52,88%, με τις πιστώσεις για τις αποδοχές ωστόσο, να έχουν μειωθεί μόνο κατά 0,82% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013. Όπως δήλωσε, ο αμυντικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται στο 1,68% επί του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 2,51% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι μερικά χρόνια πιο πριν οι δαπάνες αυτές ήταν για έτη πάνω από 4%.

 Η Τουρκία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες

Αλλά και από τα στοιχεία του  Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης για το 2012  φαίνεται ότι η  Τουρκία είναι μια από τις 15 μόνο χώρες που αύξησαν τα στρατιωτικά τους κονδύλια το έτος αυτό - κατέχει μάλιστα μια από τις πρώτες 6 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Η Ελλάδα, όπως 60 και πλέον άλλες χώρες (και οι ΗΠΑ), μείωσαν το 2012  τις στρατιωτικές δαπάνες τους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης. Πάνω από 18 δις δολάρια διέθεσε πέρυσι η Τουρκία για τις ένοπλες δυνάμεις της και τον οπλισμό τους, κατά 1.2% περισσότερα από ο,τι το 2011, σύμφωνα με έκθεση.
Συνολικά, οι στρατιωτικές δαπάνες όλων των χωρών του κόσμου έφθασαν το 1.75 τρις δολάρια -κατά 0.5% λιγότερα από το 2011-το οποίο αντιστοιχεί στο 2.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Συνεπώς  αν κάποια χώρα εξακολουθεί να κάνει υπερβολικές αμυντικές δαπάνες αυτή είναι η Τουρκία- και μάλιστα χωρίς ...ανταγωνισμό,όπως λανθασμένα γράφει η Τουρκάλα αρθρογράφος - για προφανείς λόγους...































οναλερτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com