Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Επίσημη γλώσσα η τουρκική στα Σκόπια - Και ο Ε.Βενιζέλος τους κάνει αβάντα για το όνομα ...

Επίσημη γλώσσα η τουρκική στα Σκόπια που επισκέφθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος εν μέσω διαμαρτυριών για την καπηλεία από την Ελλάδα της Μακεδονικής ιστορίας.
Αρχικά, διατυπώθηκε αίτημα από δύο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στο δήμο Τσαΐρ των Σκοπίων, να γίνει επίσημη γλώσσα η τουρκική και να τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, İzzet Meciti, ήταν θετικός στο αίτημα και με την υποστήριξη των 24 μελών του δημοτικού συμβουλίου η τουρκική γλώσσα έγινε επίσημη.
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους των Σκοπίων, μια μειονοτική γλώσσα για να γίνει επίσημη σε κάποιο δήμο θα πρέπει η μειονότητα να είναι μεγαλύτερη από το 20% του πληθυσμού. Ωστόσο, η απόφαση αυτή που ελήφθη ομόφωνα, θεωρείται έγκυρη ανεξάρτητα από το ποσοστό της μειονότητας στο δήμο.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, ότι  οι Τούρκοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν  να εκφράζονται στην τουρκική γλώσσα, οι αποφάσεις του δήμου να βγαίνουν και στην τουρκική γλώσσα και στα σχολεία του δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας της τουρκικής. Επίσης, όλη η αλληλογραφία του Δήμου με τουρκικούς δήμους,  θα γίνεται στην τουρκική γλώσσα.defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr