Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν χωράνε "παιδιαρίσματα" και "πολυχρονεμένοι" - Η κριτική επιβάλλεται ...



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μετά από τις κρίσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων , “απελευθερωμένοι” από τις συνηθισμένες “κατηγορίες"  σύμφωνα με τις οποίες “κάποιον σπρώχνουμε” ή κάποιον“θάβουμε” μπορούμε να γράψουμε μερικά πράγματα τα οποία θεωρούμε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει. Γιατί όπως πάρα πολύ σωστά είχε πει και ο Ισραηλινός Αντιστράτηγος Σαούλ Μοφάζ στον πρωθυπουργό του ,κουνώντας του το δάχτυλο ο Ισραηλινός λαός θα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στις Ένοπλες δυνάμεις του”.

Το ίδιο νομίζουμε πρέπει να ισχύει για όλους τους πολίτες όλων των χωρών.

Δεν εννοούμε να γνωρίζουν οι πολίτες τα απόρρητα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλα τ΄ άλλα. Ακόμη και το πως και γιατί επιλέγεται ένας αξιωματικός για μια συγκεκριμένη θέση. 

Δεν πρόκειται για “κουτσομπολιό” όταν για παράδειγμα πολλές φορές έχουμε στείλει στο εξωτερικό αξιωματικούς που δεν μιλούν αγγλικά. Πρόκειται για κάτι που ο Έλληνας φορολογούμενος οφείλει να γνωρίζει. Όπως πρέπει να γνωρίζει ποιοι και γιατί λαμβάνουν τόσο λανθασμένες αποφάσεις. 

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν αν οι ΕΔ χρησιμοποιούνται ορθά. Κι όχι εκτός ορίων αποστολής τους,χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας προβληματισμός και διάλογος.

Τα παραδείγματα των όσων οφείλουν οι πολίτες να ξέρουν είναι πολλά.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; 
Για να ξεκαθαρίσουμε ακόμη μια φορά ότι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης και παίρνουν αποφάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υφίστανται και την κριτική μαςΑν αυτή είναι σωστή ή λάθος θα το κρίνουν όσοι αυτοί διοικούν κι όσοι μας διαβάζουν και μας αξιολογούν. Αν δεν μπορούν να ανεχθούν την κριτική τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να αλλάξουν δουλειά.
Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλά απίθανα προερχόμενα από κάποιους διαδρόμους Γενικών Επιτελείων. Επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό για έναν αναγνώστη από την γκρίνια ενός δημοσιογράφου, θα αρκεστούμε να πούμε σ΄ όσους επιχείρησαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να …μας συνετίσουν ότι αυτά που έγιναν τις τελευταίες δυο εβδομάδες -δεν πάμε παραπίσω- είναι παιδιαρίσματαΑνόητα παιδιαρίσματα που δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους με θέσεις ευθύνης στο πιο κρίσιμο και χρήσιμο κομμάτι του κρατικού μας μηχανισμού. Αν οι σπασμωδικές αντιδράσεις τους οφείλονται σε θυμό δικαιολογία δεν υπάρχει. Αντιθέτως προβληματίζει ιδιαίτερα. Γιατί αν αντιδρούν έτσι σ΄ ένα απλό ζήτημα κριτικής -ακόμη και άδικης- δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν πως θα αντιδράσουν σε πραγματικα δύσκολα ,πολύπλοκα ζητήματα που θα απαιτήσουν και γρήγορες αποφάσεις. Γι΄ αυτό όμως πρέπει να προβληματιστούν άλλοι πια κι όχι εμείς οι δημοσιογράφοι.
Το Onalert άσκησε ,ασκεί και θα ασκεί κριτική όπου νομίζει ότι κάτι γίνεται λάθος. Δεν διεκδίκησε και δεν θα διεκδικήσει ποτέ το αλάθητο. Γι΄ αυτό και δημοσιεύει πάντα τις απαντήσεις και τις αντίθετες απόψεις. Άμεσα. 

Συνεπώς δεν πρόκειται να κάνουμε “αρχισυντάκτη” μας κανένα Γενικό Επιτελείο και κανέναν Αρχηγό. Όλοι κρίνονται όπως κι εμείς κρινόμαστε κάθε λεπτό από τους αναγνώστες. Δεν προκειται να κάνουμε κανέναν “πολυχρονεμένο” μας. Αυτά είναι για άλλους και τα κάνουν και πολύ καλά. 

Στα παιδιαρίσματα δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Τα αντιμετωπίσαμε με απολύτως θεσμικό τρόπο όπως κάνουμε πάντα. 

Αυτά προς το παρόν αν και πιστεύουμε ότι δεν τελειώνει εδώ το θέμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com