Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διμερής συνάντηση αρχηγών Πυροσβεστικών Σωμάτων Ελλάδας και Αλβανίας στα Γιάννενα .....



Διμερής συνάντηση αρχηγών Πυροσβεστικών Σωμάτων Ελλάδας και Αλβανίας, για την αντιμετώπιση των «εισαγόμενων», από τη γειτονική χώρα, πυρκαγιών, την καλοκαιρινή περίοδο, στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, υπό τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου.

Από αλβανικής πλευράς συμμετείχαν εκτός από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι διοικητές από τις περιοχές που γειτνιάζουν με τη χώρας μας. Στη συνάντηση, επιχειρήθηκε να λυθούν ζητήματα που αφορούν τις πυρκαγιές στην 400 χλμ ελληνοαλβανική μεθόριο, να γίνει ενημέρωση της αλβανικής πλευράς, και γενικότερα να εμπλουτιστεί το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αντιπυρική προστασία, το οποίο είχε υπογραφεί πριν μερικά 
χρόνια.Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε πολλά προβλήματα με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην μεθόριο. Προσπαθήσαμε με αυτή τη συνάντηση, να λύσουμε κάποια από αυτά. Υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αλβανική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ουσιαστικά, καταλάβαμε ότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα όσον αφορά το επίπεδο αποτελεσματικότητας. Μέσα από τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η Αλβανία έχει 741 πυροσβέστες. Για να μπορέσεις να βοηθήσεις πρέπει να καταλάβεις και τη δομή της άλλης υπηρεσίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».Ο κ. Παπαγεωργίου προσέθεσε ότι η αλβανική Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πάρα πολλά κενά σε
νομοθετικό πλαίσιο, ενώ χρειάζεται βοήθεια και στην αναδιοργάνωση της υπηρεσίας. Ο αρχηγός του ΠΣ ανέφερε ότι ενημέρωσαν την αλβανική πλευρά πως η ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να της παρέχει εκπαίδευση αναφορικά με την τεχνογνωσία, καθώς και σε νομοθετικά θέματα και τους ζητήθηκε να αποστείλουν εγγράφως τα αιτήματα τους και τα συγκεκριμένα σημεία, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η συνεργασία.Όπως διαπιστώθηκε από τις αναφορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στην Αλβανία για την πρόληψη της φωτιάς, ούτε πόροι για την πρόσληψη πυροφυλάκων. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «χρειάζονται υποστήριξη πάνω σε αυτόν τον τομέα» και τους επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία, ακόμη να γίνει και ενημέρωση στα σχολεία.Με την εποπτεία των δύο προξένων, της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και της Αλβανίας στα Ιωάννινα, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση πριν από την αντιπυρική περίοδο, με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων, περιφερειαρχών και δημάρχων, οι οποίοι όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου «θα πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στο θέμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».
epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com