Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Βενιζέλος στηρίζει την ένταξη και της Αλβανίας στην ΕΕ ...





Την πρόθεση της Ελλάδας να βοηθήσει την Αλβανία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα. 
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. 
«Οι δύο χώρες είμαστε αποφασισμένες να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ως στοιχείο σταθερότητας και προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας επίσης ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι  συνυφασμένο με την εταιρική σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία. 
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι επισκέπτεται την Αλβανία με το αξίωμα του προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ για το εξάμηνο αυτό, αλλά και της εθνικής του ιδιότητας ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη ότι οι συζητήσεις που είχε με τον κ. Μπουσάτι αλλά και η συζήτηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, «υπήρξαν εξαιρετικά φιλικές, συγκεκριμένες και πρακτική, καταλήγουν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα».
Αν και όπως υπογράμμισε, σε διμερές επίπεδο, υπάρχουν πράγματι κάποια ζητήματα, ωστόσο, είπε πως, «έχουμε κάνει μία πολύ ουσιαστική και πρακτική προετοιμασία, η οποία μας επιτρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να δώσουμε οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, με άξονα τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, που είναι και αυτές μια πολύ σημαντική όψη του Διεθνές Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου». 
«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «θα εργαστούμε με ταχύ και επαγγελματικό τρόπο και θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ισχύον Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας».
Ακόμη, είπε ότι σημείωσε με ικανοποίηση τη δήλωση που έκανε ο κ. Μπουσάτι, ότι σε θέματα όπως τα τοπωνύμια, δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση, καμιά προκατάληψη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, υπάρχει πάντα απόλυτος σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας άρα, όπως είπε, «έχουμε ήδη μια στέρεα πολιτική βάση για να κινηθούμε και να λύσουμε τεχνικά προβλήματα με βάση τη διεθνή πολιτική πρακτική», τονίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό που θα δώσει την ολοκληρωμένη, γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση σε όλα τα θέματα που αφορούν την γειτνίαση των δύο χωρών και στον θαλάσσιο και στον χερσαίο χώρο.
«Είμαστε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχοι και φίλοι. Είμαστε δυο χώρες που συνδέονται με εταιρική σχέση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει τις φιλικές της υπηρεσίες για να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ. 













defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com