Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι είναι οι "νικητές" και οι "ηττημένοι" των κρίσεων - Όλο το παρασκήνιο ...


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων;  Δεν είναι δύσκολη η απάντηση μετά από τόσες εβδομάδες “ζύμωσης” κατά την διάρκεια της οποίας όλες μα όλες οι πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους για τις προτιμήσεις τους.

Τώρα που δεν θα “κατηγορηθούμε” για “παρέμβαση” μπορούμε να σας αποκαλύψουμε όλα όσα ακούγονταν στους διαδρόμους.

Ηττήθηκε σχεδόν σύσσωμο το επιτελείο Αβραμόπουλου το οποίο έκανε εισηγήσεις που προέβλεπαν σίγουρα αλλαγή του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Οι “παραλλαγές” των εισηγήσεων προέβλεπαν είτε άνοδο του Α/ΓΕΝ στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, τοποθέτηση του Μανωλά στο ΓΕΣ όπως και έγινε και για Α/ΓΕΑ πρότειναν τον Βαίτση. Ο μοναδικός εντός ΥΠΕΘΑ που δεν επιθυμούσε καμία απολύτως αλλαγή αρχηγών αλλά δεν ανήκει στο περιβάλλον Αβραμόπουλου ,ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου. Κι αυτό γιατί έχοντας τον “άχαρο” ρόλο του συνδετικού κρικου μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΓΕΕΘΑ στο θέμα των οικονομικών, ήθελε να διατηρήσει την ίδια ομάδα Αρχηγών με την οποία έχει αρχίσει να επικοινωνεί καλά.

Υπήρχε εισήγηση από πολύ έμπιστο άνθρωπο του Αβραμόπουλου για αποστρατεία όλων των Αρχηγών . Η άποψη αυτή στηριζόταν στο επιχείρημα ότι ο Αβραμόπουλος στη δεύτερη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ “έπρεπε να βάλει τη σφραγίδα του για την στρατιωτική ηγεσία”. Όπως φάνηκε προτίμησε να μην την βάλει ,γιατί αυτό θα δημιουργούσε συγκρούσεις . Και ο Αβραμόπουλος που δεν είχε εξασφαλισμένη την νίκη προτίμησε να αποφύγει την σύγκρουση.

Ηττήθηκαν και στενότατοι φίλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι επίσης ορθά κοφτά του είχαν εισηγηθεί αποστρατεία Κωσταράκου - Τσέλιου - Τουρνά και τοποθέτηση στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ είτε του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη, είτε σ΄ ένα ακόμη πιο προωθημένο σενάριο την τοποθέτηση του αντιστράτηγου Μανωλά που θα οδηγούσε σε αποστρατεία και τον Αποστολάκη. 

Ποιοι κερδίζουν; Σίγουρα ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς τον οποίο πολλοί εβδομάδες τώρα προσπάθησαν να τον “πριονίσουν”. Κάποιοι με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο. Τουλάχιστον αυτόν το επέβαλε ο Αβραμόπουλος.

Λιγότερο κερδισμένος αλλά μέσα στο παιχνίδι του ΓΕΕΘΑ ακόμη -με σαφώς λιγότερες πιθανότητες- ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης , ο οποίος παραμένει στη θέση του και θα ελπίζει ότι στις επόμενες κρίσεις θα κάνει το άλμα. Πότε είναι οι επόμενες; Αν πιστέψουμε όσα με ένταση δαδίδονται και θέλουν τον κ.Κωσταράκο να μετακινείται σε θέση εξωτερικού το φθινόπωρο!

Νικητής και ο Α/ΓΕΑ Βαγγέλης Τουρνάς που έδωσε μάχη να παραμείνει. Και τα κατάφερε κυρίως επειδή υπήρξαν τεράστιες πιέσεις για να τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Χρήστο Βαίτση.

Ασφαλώς κερδισμένος ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος ο οποίος πέτυχε να παραμείνει σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Βέβαια τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com