Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Γυναίκα που επέζησε του Ολοκαυτώματος συναντά τον σωτήρα της ...




Μια γυναίκα εβραικής καταγωγής, που απελευθέρωσαν οι αμερικανοί πριν 70 χρόνια απο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζι, βρήκε επιτέλους τους απελευθερωτές της. 

Η ιστορία της Marsha Kreuzman (Μαρσα Κροιτσμαν) ειναι σχεδόν απίστευτη. Η Κροιτσμαν, σήμερα 90 ετών, δεν ξέχασε ποτέ οτι το 1945 την απελευθέρωσε ο στρατός των ΗΠΑ από το Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία, και πριν από δύο μήνες βρήκε τυχαία έναν απο τους Αμερικανούς στρατιώτες που την απελευθέρωσαν - μέσω μιας ανακοίνωσης. 



Η ανακοίνωση για την 65η επέτειο του γάμου του Τζο και της Αν Μπαρμπέλα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Newark Star-Ledger, ήταν η μονάδα του Τζο Μπαρμπέλα, που απελευθέρωσε το Μαουτχάουζεν.

Η Μάρσα κάλεσε την οικογένεια συγκινημένη περιγράφοντας την κάθε της δοκιμασία με απερίγραπτη ευγνωμοσύνη.
«Από την πρώτη μέρα που απελευθερώθηκα, ήθελα να τους ευχαριστήσω, αλλά δεν ήξερα ποιον να ευχαριστήσω,» δήλωσε στην Ledger κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης.



Η Κροιτσμαν ζύγιζε μόλις 27 κιλά όταν ένας Αμερικανός στρατιώτης την μετέφερε σε κάποιο ασφαλές μέρος. Η μητέρα της, ο πατέρας και ο αδελφός της είχαν πεθάνει ήδη (τους ειχαν σκοτώσει οι Ναζί...).

Κατέληξε στη Mauthausen οταν οι Ναζί μάζεψαν την οικογένεια της απο ένα Εβραικό γκέτο της Κρακοβίας, στην Πολωνία. 

Ναζι φρουροί την ειχαν μαστιγώσει και τα σημάδια των βασανιστηρίων ειναι ακόμη ορατά. Μάλιστα οταν την τσάκωσαν να προσπαθεί να επισκεφθεί τον αδελφό της, την κρέμασαν ανάποδα απο μια πόρτα για ώρες. Ο πατέρας της εκτελέστηκε μαζί με δεκάδες άλλους, και αυτην την ανάγκασαν να παρακολουθεί την εκτέλεση. Ο αδελφός της κατέληξε στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η γερμανική SS τον σκότωσε, τον Ιανουάριο του 1945.

Πέρασε απο διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τελικά να καταλήξει στο Μαουταχαουσεν, το αθώο κορίτσι αισθανόταν οτι ο θάνατος ήταν πολύ κοντά, δεν της ειχε μεινει καμία ελπίδα. 



Όταν έφτασαν οι Αμερικανοί και η διμοιρία του Μπαρμπαρέλα τον Μάιο του 45, οι κρατούμενοι ηταν σε δεινή θέση. 

«Όταν φτάσαμε εκεί, είδαμε οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πετσί και κόκαλο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Τζό Μπαρμπαρέλα.

Ένας στρατιώτης περπάτησε προς την κυρια Κροιτσμαν, την σήκωσε και της ειπα "Τώρα εισαι ελεύθερη". 
Εκείνη έψαξε να βρει αυτον το στρατιώτη 68 χρόνια.

Δεν ειχα σταματήσει ποτέ να τους ψάχνω ειπε η Κροιτσμαν. 

Η ανακοίνωση της επετείου του γάμου των Μπαρμπαρέλα έκλεισε τον κυκλο. 

«Ένας βετεράνος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιωσήφ υπηρέτησε στο 11ο θωρακισμένο τμήμα που απελευθερώσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen», έγραφε η ανακοίνωση.

Η κυρία Κροιτσμαν κανόνισε άμεσα την συνάντηση με τους Μπαρμπαρέλας και δήλωσε στα ΜΜΕ οτι ο Τζο ηταν ήρωας. Ο ίδιος ο Τζο εχει πει οτι ηταν ενα απλός στρατιώτης που απλά έκανε το καθηκόν του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com