Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνία για τα ΕΑΣ αλλά χωρίς μέλλον ...





Με μια περίοδο χάριτος 12 μηνών συμφώνησαν κυβέρνηση και τρό9ικα για το μέλλον των ΕΑΣ που δεν μπορεί να  είναι άλλο από αυτό της σταδιακής συρρίκνωσης και της εκκαθάρισης.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει  τη διατήρηση τριών εργοστασίων, παραμονή στην εταιρεία περίπου 500 (από τους 800 συνολικά) εργαζομένων και προσδιορισμός μεταβατικής περιόδου 12 μηνών εντός της οποίας η κρατική αμυντική βιομηχανία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» θα έχει εξαγωγική δυνατότητα.
Το «πολιτικό» σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τίθεται σε εκκαθάριση και οι 500 εργαζόμενοι παραμένουν στην εταιρεία απασχολούμενοι σε καθαρά στρατιωτικές δραστηριότητες.
Εντός του 2014 τα ΕΑΣ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο, θα πρέπει να διασφαλίσουν αυτοτελείς εξαγωγές (όχι συνδεδεμένες με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα ή προερχόμενες από Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) και θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα από τα τρία που θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ πιθανότατα θα  κλείσουν τα εργοστάσια της Μάνδρας και της Ελευσίνας στην Αττική παρά το γεγονός ότι για το δεύτερο υπάρχουν κάποια ερωτηματικά.
Ο χρόνος των 12 μηνών που δίνεται στην εταιρεία για να αποδείξει τις εξαγωνικές της δυνατότητες δεν είναι απλά μικρός αλλά αποτελεί πρακτικά κοροϊδία όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά για συνολικότερα. Αυτό γιατί είναι σχεδόν αδύνατο για μια επιχείρηση, και δη αμυντική, να μπορέσει μέσα σε 12 μήνες να κλείσει τόσες παραγγελίες από το εξωτερικό που θα της διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι τροικανοί και η ομάδα Τόμσεν και σε αυτό είναι που ποντάρουν.
Και είναι αδύνατο δύο φορές για μια εταιρεία η οποία έχει μάθει να ζει όλα αυτά τα χρόνια να δρα διαφορετικά χωρίς να ακολουθεί τους νόμους της αγοράς με διοικήσεις οι οποίες δεν είχαν καν σχέση με το αντικείμενο.
Δεν γίνεται έτσι εύκολα η αλλαγή νοοτροπίας δεκαετιών από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν από την μεταβατική περίοδο των 12 μηνών εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας τα ΕΑΣ θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση και λύση τύπου ΕΛΒΟ δηλαδή ευρείας κλίμακας εκκαθάριση. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η έτερη κρατική αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) οδεύει προς εκκαθάριση.
 
Η σημερινή συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εύσχημος τρόπος να κλείσουν τα ΕΑΣ αλλά με χρονοκαθυστέρηση…












defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com