Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο έχει γαλόνια ...





Οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτική εταιρεία και να προωθούν πωλήσεις οπλικών συστημάτων, αρκεί να έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια από την αποστράτευσή τους. Δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα για ποιόν λόγο επιτρέπεται κάτι τέτοιο, έστω και έπειτα από τρία χρόνια. Ούτε και γιατί θα πρέπει οι στρατιωτικοί να συνταξιοδοτούνται νωρίς. Αυτό που σίγουρα είναι ακατανόητο είναι γιατί το ελληνικό δημόσιο σφυρίζει αδιάφορα γι΄ αυτή την υπόθεση.

Δεν μιλάμε για τα υποβρύχια ή για την αγορά του αιώνα. Μιλάμε για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! Οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν πρώην Έλληνες αξιωματικούς για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κι απ΄ ό,τι φαίνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι μία υποψήφια υπόθεση διαφθοράς για τον αρμόδιο εισαγγελέα.


Ήταν το άρθρο μου στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας Κεφάλαιο. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα τον τροχό. Αυτές είναι υποθέσεις αρκετά γνωστές σε όλους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τολμάει κανείς να φέρει τις υποθέσεις αυτές στο φως του ήλιου!

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Πιο σημαντικό για την Δημοκρατία μας είναι ότι μέσα από αυτές τις φαύλες διαδικασίες χρηματοδοτούνται ομάδες ανθρώπων που μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για βαλίτσες με μαύρο χρήμα που εξαγοράζουν την ψήφο πολιτικών και στρατιωτικών και μετατρέπονται σε βίλες, καταθέσεις και ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Δεν μπορεί να υπάρξουν αποδείξεις, παρά μόνο αν αρχίσει να σκάβει βαθιά στην υπόθεση η ελληνική Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα - κλειδί είναι γιατί το ελληνικό δημόσιο έχει δεχτεί την αντισυμβατική συμπεριφορά Ελλήνων αξιωματικών. Τι ακριβώς κρύβει η σχέση αυτή μεταξύ εταιρειών και στρατεύματος και γιατί δεν έχει επέμβει μέχρι σήμερα κάποιος για να σταματήσει την καταστρατήγηση των νόμων.

Οι αξιωματικοί που έχουν παραβιάσει τις συμβάσεις που οι ίδιοι έχουν υπογράψει με το  ελληνικό δημόσιο και δεν έχουν τηρήσει την ρήτρα της τριετίας (πενταετίας στο παρελθόν) θα πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις κι ακόμη να επιστρέψουν τις συντάξεις τους στο δημόσιο. Αλλά και οι εταιρείες θα πρέπει να κληθούν να εξηγήσουν γιατί δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια ενέργεια. Φανταζόμαστε υπάρχουν ποινές γι΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Σκεφτείτε πόσο ισχυρά είναι αυτά τα κυκλώματα που η πενταετία που ίσχυε επί σειρά δεκαετιών  έχει γίνει τριετία! Πενταετία στο παρελθόν, τριετία στην εποχή της κρίσης! Αντί να απαγορευτεί εντελώς!

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μία πολύπλοκη υπόθεση που κρύβουν περισσότερα πράγματα από τις υποθέσεις του Άκη και των συνεργατών του. Κάποιοι φαίνεται να έκαναν την μπάζα της ζωής τους και κάποιοι άλλοι να εξυπηρέτησαν τις ιδεοληψίες τους. Οι δεύτεροι είναι σαφώς πιο επικίνδυνοι.

Στο παρελθόν υπήρξαν αιτήματα, κυρίως από την πλευρά της αριστεράς, για δημόσιο έλεγχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ήταν μία θέση που δεν την συζητούσαν καν τα κόμματα εξουσίας. Σήμερα ξέρουμε καλά για ποιόν λόγο...

Όπως και ξέρουμε ότι  η εξουσία αρέσκεται να κρύβει τις αμαρτίες της κάτω από το μεγάλο χαλί του "εθνικού συμφέροντος". Μόνο που αδιαφάνεια και εθνικό συμφέρον είναι δύο έννοιες ξένες μεταξύ τους.

Ακόμη και σήμερα οι εισαγγελείς μπορούν αν θέλουν να διερευνήσουν τον σκοτεινό κόσμο του εμπορίου όπλων. Ας ξεκινήσουν από τους αξιωματικούς που έχουν παραβιάσει τις συμβάσεις τους. Κι από το ερώτημα "ποιός σας παρότρυνε να παρανομήσετε". Θα έχουν δουλειά για πολλά - πολλά χρόνια. Για τους εισαγγελείς ο λόγος!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr


Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com