Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μια ασπιρίνη κάθε βράδυ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος...





Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία η βραδινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ο επόμενο πρωί. Όσοι μάλιστα αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα θα ήταν πιο ωφέλιμο να παίρνουν την ασπιρίνη τους τις βραδινές ώρες.Η μελέτη των Ολλανδών βασίστηκε στην κλινική δοκιμή 290 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα. Κάποιοι από αυτούς λάμβαναν για διάστημα περίπου τριών μηνών την ασπιρίνη πριν πέσουν για ύπνο και κάποιοι όταν ξυπνούσαν. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η λήψη ενός δισκίου 100mg το βράδυ λειτουργεί πιο προστατευτικά για τον οργανισμό από τη λήψη του δισκίου το πρωί.
Βασικό ρόλο στην πρόκληση εμφραγμάτων παίζουν τα
αιμοπετάλια ο αυξημένος αριθμός των οποίων συμβάλλει στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των αιμοπεταλίων αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και φτάνουν στο μάξιμουμ τις πρωινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος πρόκλησης εμφράγματος είναι μεγαλύτερος λίγο πριν ή αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αιμοπεταλίων ήταν μειωμένα σε όσους είχαν λάβει ασπιρίνη πριν πέσουν για ύπνο."Τα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων. Αυτή η απλή μεταβολή στον χρόνο λήψης της ασπιρίνης, αντί για το πρωί το βράδυ, μπορεί να ωφελήσει εκατομμύρια ασθενείς που την καταναλώνουν σε καθημερινή βάση" δήλωσε ο Τομπίας Μπόντεν, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Τα αποτελεσματα της έρευνας παρουσιαστηκανς σε καρδιολογικό συνέδριο που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Ντάλας.





ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com