Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

"Βρώμικο παιχνίδι" με την αμυντική βιομηχανία - Αναβολή στο λουκέτο κι όχι σωτηρία η "λύση"...



Kρίσιμες εξακολουθούν να είναι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ),  αν και η απόφαση για διατήρηση σε λειτουργία της κρατικής εταιρίας φαίνεται οριστική.

 Πέραν τούτου ωστόσο, το όλο θέμα ωστόσο δεν φαίνεται να είναι  σε απολύτως ελεγχόμενη πορεία καθώς  σε γνώστες των εξελίξεων  υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι  κίνδυνοι από «παγίδες» που μπαίνουν  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
<<Παγίδες>> που, αν υιοθετηθούν απλώς θα αναβάλλουν στην πραγματικότητα για μερικούς μήνες το κλείσιμο της εταιρίας! Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφερουν οτι η τρόικα δεν έχει υποχωρήσει σε δύο καθοριστικά ζητήματα για το μέλλον των ΕΑΣ :
-Πρώτον,  στο να γίνει μείωση  προσωπικού με απολύσεις και 
-Δεύτερον, στο ζήτημα των εξαγωγών προϊόντων ( όπλων, πυρομαχικών), που είναι ένας καθοριστικός πυλώνας για τα ΕΑΣ.

 Οι πληροφορίες μας λοιπόν λένε ότι κάποιοι από την Ελληνική πλευρά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής των απαιτήσεων αυτών - και άλλων ...- της τρόικα αλλά για να μην προκληθούν άμεσες και σκληρές αντιδράσεις , προσπαθούν να ''ντύσουν'' το πακέτο με ωραίο ''περιτύλιγμα'', δηλαδή να το πλασάρουν με πιο ευπαρουσίαστο τρόπο!
Συγκεκριμένα φέρεται να έχουν αρχίσει να πλασάρουν ως λύση να επιτραπούν μεν οι εξαγωγές ( όπλων, πυρομαχικών), αλλά μετά από 18 μήνες η εταιρία να γίνει ...Στρατιωτικό Εργοστάσιο και να πάψει να διεκδικεί εξαγωγικά συμβόλαια! Δηλαδή να ...ευνουχιστεί, όπως έλεγε νωρίτερα κυβερνητικό στέλεχος που ξέρει πόσο σημαντικές είναι οι εξαγωγές  για ταΕΑΣ και ότι ήδη υπάρχει ''στο πιάτο'' καθαρή προοπτική κέρδους από αυτές για μια 5ετία τουλάχιστον!
 Είναι προφανές, λένε καλοί γνώστες των δεδομένων των ΕΑΣ και της αγοράς,  ότι μια τέτοια συμφωνία περί 18μήνου και Στρατιωτικού Εργοστασίου- που θα παρουσιαστεί σαν δήθεν ένας αποδεκτός συμβιβασμός - είναι βρόγχος ! Παρόλο που θα ''φτιασιδωθεί'', υποστηρίζουν, με ''καλούδια'' όπως ότι ότι μένει ανοιχτή η εταιρία, ότι ρυθμίζεται ευνοϊκά το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων, ότι δεν γίνονται απολύσεις και ότι δίδεται η ευκαιρία υλοποίησης εξαγωγικών συμβολαίων. Κρύβεται ωστόσο κάτω από το χαλί η παγίδα  ότι μετά από 18 μήνες σταματάει η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας και ότι έτσι ουσιαστικά αναβάλλεται το κλείσιμό της  για μερικούς μόνο μήνες, ενώ  δίνεται αρνητικό μήνυμα σε υποψήφιους εξαγωγικούς πελάτες της!

 Το σενάριο αυτό φαίνεται να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην έχει απορριφθεί από την Ελληνική πλευρά που εκπροσωπείται από υψηλόβαθμο στέλεχος της  Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών ( επικεφαλής η  κ. Παπακωνσταντίνου).  Σε πολλούς πάντως από τους εμπλεκόμενους - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-  υπάρχει η  αγωνία ότι  μπορεί να ...ξεφύγουν κάποιες ''παγίδες''  καθώς δεν υπάρχει πλήρης πληροφόρηση ''όλων για όλα'' και μένουν  ''τυφλές γωνίες''. Και διερωτώνται μήπως  επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι σε κρίσιμο σημείο,  πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση με συμμετοχή και του ίδιου του Πρωθυπουργού  κ. Αντώνη Σαμαρά;









onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com