Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

O Στρατός των ΗΠΑ μελετά την αντικατάσταση των M-113...





Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μελετά όλες τις πιθανές επιλογές, για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων, εποχής Πολέμου Βιετνάμ, με σύγχρονες επιχειρησιακές μονάδες που θα μπορούν να εκτελέσουν, με αξιοπιστία, αποστολές στο σύγχρονο πεδίο μαχών.
Φωτογραφία με το εσωτερικό ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού M-113 των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο των Αμερικάνικών Τεθωρακισμένων στο Ντανβιλ της Βιρτζίνια. (Φωτ: wikimedia.org)
Μερικά από τα παραπάνω οχήματα που βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ, είναι σε υπηρεσία ήδη από το 1961. Δεν αποτελεί έκπληξη, στο σημερινό πολιτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον, με το συνολικό οικονομικό “στρίμωγμα” στον αμυντικό προϋπολογισμό, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να αναζητούν με προσοχή μία διέξοδο χρηματοδότησης για το πρόγραμμα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV).
Το οχήματα που πρόκειται να αντικατασταθούν είναι 2000 με 3000 διάφορες μονάδες, πολλές βαφτισμένες με το παρατσούκλι «Ταξί μάχης», εξαιτίας της σχετικά ελαφριάς θωράκισης και της δυνητικής ακαταλληλότητας τους στα σύγχρονα επιχειρησιακά σενάρια.
Σύμφωνα με το ιστότοπο defence-aerospace.com, στοιχεία έρευνας του Κογκρέσου, προτείνουν, για όχημα-αντικαταστάτη των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113, που είναι σήμερα σε υπηρεσία με τις μάχιμες ομάδες ταξιαρχιών (BCT), το όχημα AMPV.
Καθώς το M-113 δεν είναι πλέον σε υπηρεσία ως ΤΟΜΠ, πέντε εκδόσεις του χρησιμοποιούνται ως οχήματα σταθμού διοικήσεως και ελέγχου (M577 TOC), οχήματα γενικής χρήσης (FOV), οχήματα μεταφοράς όλμου (M106) και ασθενοφόρα (AMEV). Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία 3000 από τις παραπάνω εκδόσεις του M-113 .
Το πρόγραμμα AMVP προορίζεται να παρουσιαστεί ως πρόγραμμα “ολοκλήρωσης οχήματος” ή ως ένα μη αναπτυξιακό πρόγραμμα, προφανώς για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση και να ματαιώσει την αποτυχία απόκτησης του.
Τα υποψήφια οχήματα που έχουν επιλεγεί από το Στρατό των ΗΠΑ, θα είναι είτε υπάρχοντα οχήματα ή τροποποιημένες υφιστάμενες μονάδες και δεν πρόκειται να υπάρξουν ειδικής σχεδίασης οχήματα.
Ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα επιβραβεύσει μόνο ένα προμηθευτή για ολόκληρο το πρόγραμμα αντικατάστασης, οπότε ένα υφιστάμενο όχημα θα ενταχθεί ευκολότερα στα καθήκοντά του από ένα όχημα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονιστικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το Defense News, ο Στρατός των ΗΠΑ επιθυμεί την αναβολή των προγραμμάτων εκσυχρονισμού οχημάτων κατά ένα έτος και να αυξήσει το κόστος ανάπτυξης κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καθώς επιθυμεί να αντικαταστήσει τα M-113 στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
O ακριβής αριθμός των οχημάτων που πρόκειται να αγοραστούν παραμένει άγνωστος. Το Defence News λέει πως, για τα επόμενα 13 χρόνια, οι ΗΠΑ επιθυμούν να αγοράσουν 2097 AMPV με κόστος μονάδας 1,6 εκατ. δολάρια. Άλλα δημοσιεύματα επικαλούνται πως προκειται να αντικατασταθούν περισσότερα από 3000 οχήματα.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβραβεύσουν με ένα πενταετές συμβόλαιο Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) τον Μάιο του 2014 μία και μόνο εταιρεία, η οποία προκειται να κατασκευάσει 29 οχήματα για κρατικές δόκιμες, το οποίο EMD θα ακολουθήσει τριετής σύμβαση παραγωγής χαμηλού ρυθμού, η οποία θα ξεκινήσει το 2020.
Τα χρήματα συνεχίζουν να είναι το πρόβλημα για το Στρατό των ΗΠΑ, ωστόσο, το defense-aerospace.com λέει πως λιτότητα ή όχι, οι προϋπολογισμοί γίνονται ακόμη πιο σφιχτοί, και οι εξοπλισμοί μετατοπίζονται από τις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες έχουν πολεμήσει τόσο σκληρά από την 11 Σεπτεμβρίου 2001, προς τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις οι οποίες θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του Ιράν και της Κίνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com