Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;





Εντάξει, δεν γλυτώσαμε από τα μνημόνια, ούτε θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα …Liberty στον Πειραιά με …φρεσκοτυπωμένα δολάρια! Αυτό γράφει το διαδυκτιακό ''Αntinews'' ανθρώπων που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, περιοριζόμενο να υποστηρίξει πως ''όμως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη πήγε καλά, καλύτερα του αναμενομένου''. 
Αυτή η πολύ γενική τοποθέτηση του πλέον φιλοσαμαρικού site, εμάς μάλλον μας προβληματίζει. Ναι, περιμέναμε κάτι περισσότερο από τους Αμερικανούς. Από ευχολόγια, χορτάσαμε, πανταχόθεν! Άλλαξε κάτι ριζικά, γίναμε ξαφνικά ως Ελλάδααπό χθες το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ; Προφανώς όχι, αυτό είναι πάγιο προνόμιο των Τούρκων. 
Συνεχίζει το ''Antinews'': Δηλαδή, τι περισσότερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Μια ...δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου ότι θ’ αναλάβει την …εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους; ‘Η να το …διαγράψει δημοσίως, όπως κάποτε ο Σαλιαρέλης …διέγραφε τα  χρέη του Ολυμπιακού από την τηλεόραση; Έλεος πια μ’ αυτή την μικροψυχία. Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα, όμως, παρ’ όλα αυτά  ο  Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια δημόσια παρέμβαση η οποία συζητείται ήδη ευρέως και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ατζέντα για την αντιμετώπιση της κρίσης που λογικά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το Φθινόπωρο.
Και αυτό που είπε ο κ. Ομπάμα, ότι  δηλαδή η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, το φωνάζουν ακόμα και σοβαρές φωνές, μέσα  στο …κονκλάβιο της λιτότητας, τη Γερμανία. Γκρινιάζουν μερικοί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να λέει ότι θέλει από το τη στιγμή που δεν πληρώνει η χώρα του για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του ΔΝΤ, αν και αλλού βρίσκεται η ουσία.
Πρώτον, οι πρόεδροι  των ΗΠΑ, ειδικά σε τέτοιες συναντήσεις,  είναι προσεκτικοί και οι δηλώσεις τους συγκρατημένες. Δεύτερον, ακόμα και αν η δήλωση αυτή δεν επιφέρει κάποιο θεαματικό απτό αποτέλεσμα, βοηθάει τα μέγιστα την επιχειρηματολογία μας για αλλαγή πολιτικής και αυτό είναι σημαντικό. Τρίτον, και αυτό οι …διαμαρτυρόμενοι το ξεχνούν, οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα, όταν το θελήσουν, και την επιρροή τους να ασκήσουν και τις καλές τους υπηρεσίες να προσφέρουν ,τόσο εντός του ΔΝΤ, όσο και σε φίλιες κυβερνήσεις. Και εμείς στην παρούσα κρίση χρειαζόμαστε συμμάχους που να επιμένουν στην ανάγκη να τεθεί τέλος στις πολιτικές της λιτότητας. Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  ίσως ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Λευκό Οίκο με μια θετική ατζέντα  για  θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τις ΗΠΑ. Και τις ενδιαφέρουν πολύ. Έτσι εξηγείται και η αναβαθμισμένη  παρουσία της αμερικανικής αποστολής. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δίπλα του σχεδόν όλους τους βασικούς του συνεργάτες.
Αν  κρίνουμε από τα θέματα που εθίγησαν, έστω και ακροθιγώς, στις δημόσιες δηλώσεις των δυο ηγετών, τότε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι η Ελλάδα ευελπιστεί  στη στήριξη των ΗΠΑ σε μια σειρά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα μας, ήτοι: μείωση του χρέους, επενδύσεις και ανάπτυξη, ενέργεια και ΑΟΖ, ολοκληρώνει το ''Antinews''.

Aν  έχουμε θετικό ταμείο για τη χώρα μας, θα το δούμε στους επόμενους μήνες. Γιατί στη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά, δεν ακούσαμε κάτι για δίκαιη λύση στο κυπριακό, για τα ελληνικά δίκαια πάνω στο όνομα Μακεδονία. Αντίθετα, στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. γινόμαστε δέκτες πληροφοριών για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν το κυπριακό φυσικό αέριο στην αγκαλιά της Τουρκίας. Για νέο ''Ανάν'' τον Οκτώβριο, που θα οδηγεί την Κύπρο σε προτερακτοποίηση, με ΝΑΤΟική δύναμη που θα αναλάβει την ασφάλεια του νησιού μετά τη ''λύση''. Ακούμε για ηττημένες φωνές στην Αθήνα που συντάσσονται ήδη με την αμερικανική υπόδειξη για ''Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας''. Που είναι μια ειλικρινής στήριξη των ΗΠΑ στα εθνικά μας ζητήματα; Είναι προφανής η στάση των Αμερικανών, να μην δυσαρεστηθεί με τίποτα ο ταραξίας της περιοχής, η Τουρκία!

Μια ειλικρινής στάση και βοήθεια από πλευράς ΗΠΑ θα προυπέθετε να δοθούν στην πράξη (όχι με λόγια!) ουσιαστικοί γεωστρατηγικοί ρόλοι στην Ελλάδα. Αμφιβάλλουμε αν δόθηκαν, έστω με μελλοντολογικούς υπαινιγμούς. Στην λογική των ΗΠΑ, οι Τούρκοι παραμένουν πιό σημαντικοί. Και αυτό, φοβούμαστε, θα φανεί πολύ στους επόμενους μήνες. Πάρα πολύ...
ΕΛΚΕΔΑ.




analysforchange.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com