Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Βλάκας κι επιτυχημένος… η απόλυτη συνταγή!!!Τι είναι καλύτερο, να είσαι βραδύνους και επιτυχημένος ή πανέξυπνος αλλά αποτυχημένος; Είναι πάντα επωφελές να είσαι έξυπνος στη δουλειά; Μήπως υπάρχουν στιγμές όπου η βλακεία είναι η ορθότερη επιλογή;

Οι καθηγητές Ματς Άλβεσσον και Αντρέ Σπίσερ ισχυρίζονται ότι η βλακεία μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα! Σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Management Studies, εξηγούν ότι αυτό που ονομάζουν «λειτουργική βλακεία» γενικά συμβάλλει στην αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων.
«Όταν πολλοί έξυπνοι συμμετέχοντες σε έναν οργανισμό υποδεικνύουν συνεχώς εναλλακτικές επιλογές και σενάρια, τότε εμφανίζονται καθυστερήσεις», σημειώνουν. Η βλακεία, αντίθετα, επιδρά θετικά, καθώς ευνοεί τη συναίνεση, ενθαρρύνει τον ενθουσιασμό της ομάδας, και εν τέλει αυξάνει την παραγωγικότητα.
Το κόστος της υπέρμετρης ευφυίας
Η υπέρτερη ευφυΐα έχει το κόστος της. Σε κάποιες περιπτώσεις, το να είσαι πολύ έξυπνος και ταχύς στη δουλειά σου ίσως να σημαίνει ότι θα παραμείνεις σε αυτήν δίχως προαγωγή περισσότερο απ’ ότι οι χαμηλότερης ευφυΐας συνάδελφοί σου. «Όταν έχεις μία χαμηλή θέση στην εταιρική πυραμίδα, το να είσαι εξαιρετικά ικανός σε αυτήν λειτουργεί αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε προαγωγή σου», σημειώνει η συγγραφέας Λίλιτ Μάρκους.
Για παράδειγμα, «όταν είσαι τόσο καταπληκτική βοηθός που το αφεντικό σου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσένα, σημαίνει ότι θα σε κρατήσει σαν βοηθό όσο μπορεί περισσότερο και δεν θα επιτρέψει να ανέβεις βαθμίδα για να μη σε χάσει».
Επίσης, όταν δεν ανησυχείς για το αν θα φανείς κουτός στους άλλους, ρωτάς καλύτερες ερωτήσεις, με την έννοια ότι οι ερωτήσεις σου ενθαρρύνουν πιο σαφείς και λεπτομερείς απαντήσεις. Αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια εταιρικών διαπραγματεύσεων. «Οι κάπως ‘ηλίθιες’ ερωτήσεις συχνά εκμαιεύουν πληροφορίες που ο συνομιλητής ίσως να μην ήθελε να αποκαλύψει», αναφέρει η επιχειρηματίας Τζένι Τζέιμς. «Επίσης, οι άνθρωποι νοιώθουν άβολα όταν επικρατεί ησυχία, και άρα αν σιωπάς και φαίνεσαι βραδύνους, ο άλλος ίσως προσπαθήσει να διακόψει τη σιωπή αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που αλλιώς δεν θα κοινοποιούσε», καταλήγει η ίδια.
Εν τέλει, είναι σαφές ότι υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο να είναι κάποιος πραγματικά χαζός, και στο να υποδύεται τον χαζό.
Το μυστικό είναι να ξέρει πότε να επιδεικνύει την ευφυΐα του και πότε να την υποκρύπτει από τους άλλους. Με άλλα λόγια, η βλακεία αποδίδει όταν είσαι αρκετά έξυπνος για να ξέρεις πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας.
Πηγή: Fortune Greece


likavitos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr