Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Επιπλέον οχήματα από τα Αμερικανικά αποθέματα για τον Ελληνικό Στρατό.



Επιπλέον οχήματα από τα Αμερικανικά αποθέματα για τον Ελληνικό Στρατό.

Δορυφορική φωτογραφία του Sierra Army Depot, στην έρημο της Νεβάδα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πάνω από 1.000 άρματα μάχης M-1 Abramsπου θεωρούνται πλεονάζοντα. Διαφόρων τύπων οχήματα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού καθίστανται διαθέσιμα προς δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας. Το μόνο που απομένει για την απόκτησή τους είναι η πολιτική βούληση.
Προ μερικών μηνών το εν Ελλάδι Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ ενημέρωσε το ΓΕΣ για την διαθεσιμότητα επιπλέον μέσων προς δωρεάν παραχώρηση ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά (EDA). Στα μέσα αυτά συμπεριλαμβάνονται 185 τεθωρακισμένα οχήματα διοίκησης Μ-577Α2, 59 τεθωρακισμένα οχήματα δημιουργίας προπετάσματος καπνού Μ-1059Lynx SGC και 250 οχήματα γενικής χρήσης Μ-988Α0 HMMWV. Σημειώνεται πως τα οχήματα αυτά ανήκουν στα υλικά που βρίσκονται σε απόθεση στις ΗΠΑ και όχι στα μέσα των ενεργών Μονάδων του Αμερικανικού Στρατού που αποχωρούν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μέρος των οποίων είναι επίσης διαθέσιμο προς παραχώρηση.
Υπενθυμίζεται πως ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη διευκρίνιση για τον ακριβή αριθμό, τις εκδόσεις και το κόστος των οχημάτων της οικογενείας Μ-113 (κάποιες υποθέσεις γι΄αυτά κάναμε εδώ:http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2013/06/m-113.html), η απόκτηση των οποίων εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 30/5/2013, ενώ νωρίτερα είχε εξευρεθεί και το απαιτούμενο κονδύλι για την δια θαλάσσης μεταφορά τους στην Ελλάδα. Πάντως στο τεύχος Ιουλίου του έγκυρου περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία γίνεται λόγος για την "αποδοχή περί των 500 από 723  τεθωρακισμένα οχήματα που προσφέρουν δωρεάν οι ΗΠΑ". Προφανώς επελέγησαν τα οχήματα που ήταν άμεσα αξιοποιήσιμα και δεν απαιτούσαν επιπλέον κονδύλια για την αποκατάσταση και ενεργοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση εξελίξεις τόσο για τα προαναφερθέντα προσφερόμενα οχήματα, όσο και για άλλο μεταχειρισμένο υλικό από τα αμερικανικά αποθέματα που τυχόν ενδιαφέρει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένονται μετά τα ταξίδια του ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, στις 30/7/2013 και 8/8/2013αντίστοιχα.
ν http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2261.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com