Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Νέα Proton bank κλειδώνουν οριστικά στην Eurobank.....



Είναι οριστικό. Το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Νέα Proton bank οριστικά πωλούνται στην Eurobank.


Την Παρασκευή στις 11 το πρωί συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή που θα εισηγηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο την τελική πρόταση για το good TT υπό την Αναστασία Σακελλαρίου την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ.
Στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο του ΤΧΣ το οποίο είναι και το όργανο στο Ταμείο που ψηφίζει.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι μαζί με το good TT θα ληφθεί απόφαση και για την Νέα Proton bank και με βάση ασφαλή πληροφορία θα πωληθεί στην Eurobank.
Η καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό της Νέας Proton bank είναι σήμερα 11 Ιουλίου και αύριο 12 Ιουλίου μαζί με το ΤΤ θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η απόφαση του ΤΧΣ να δοθεί το good TT στην Eurobank είναι ορθή για 4 βασικούς λόγους
1)Για λόγους συστημικής ευστάθειας.
Η ΕΚΤ, η DGCom, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΔΝΤ δεν είναι τυχαίο ότι σε επιστολές τους πρόταξαν το ζήτημα της συστημικής ευστάθειας.
Για την ΤτΕ στόχος είναι η Eurobank να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να πωληθεί σε βάθος μηνών.
Η προσέγγιση αυτή είναι ορθότατη, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα χρειάζεται 3 συστημικές τράπεζες και μια τυχόν επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα είναι θετικό εφαλτήριο για τις τράπεζες και την οικονομία.
2) Η ΕΚΤ έστειλε μεταξύ άλλων επιστολή στο ΤΧΣ λαμβάνοντας αρνητική θέση όσον αφορά την καταβολή μετρητών στον διαγωνισμό του ΤΤ.
Το επιχείρημα είναι απλό, πως θα δοθούν κεφάλαια από τις τράπεζες για την εξαγορά του ΤΤ, όταν η πλειοψηφία των κεφαλαίων προέρχεται από το ΤΧΣ που πουλάει το ΤΤ;
Για την ΕΚΤ τα πλεονάζοντα κεφάλαια πρέπει να στραφούν στην μείωση του ELA της ΤτΕ και όχι σε εξαγορές.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι ακριβώς την ίδια επιστολή είχε στείλει η ΕΚΤ και στον διαγωνισμό της Emporiki bank είχε θέσει θέμα καταβολής μετρητών.
Το θέμα τότε αφορούσε την Eurobank που είχε υποβάλλει οικονομική πρόταση για την εξαγορά της Emporiki σε μετρητά.
Άρα η ΕΚΤ δεν υπέβαλλε για πρώτη φορά ειδική ρήτρα όπως αναφέρεται αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πάγια η θέση της.
Η Alpha bank που υπέβαλλε προσφορά συνδυάζοντας μετοχές και μετρητά στην πρόταση της έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος επεξηγώντας πως μπορεί να καταβάλλει μετρητά.
3)Για λόγους τραπεζικών ισορροπιών.
Όλες οι τράπεζες, έχουν λάβει στήριξη από την Τρόικα και την ΤτΕ και μόνο η Eurobank μετά τις μετοχικές και όχι μόνο περιπέτειες της έπρεπε να ενισχύσει τον ισολογισμό της.
Η Eurobank θα κρατήσει ανεξάρτητη θυγατρική το good TT
H Eurobank θα κρατήσει ανεξάρτητη θυγατρική το good TT με διοικητική αυτοτέλεια αλλά ο στόχος είναι να υπάρχουν ενοποιήσεις τέτοιας μορφής που θα μειώσουν δραστικά τα κόστη.
Το πακέτο συνεργειών όπως έχει παρουσιαστεί από την Eurobank, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ισολογισμού της θα επιτρέψουν στην Eurobank να βελτιώσει βασικά της οικονομικά στοιχεία ώστε να πωληθεί με καλύτερες προϋποθέσεις.
Οι εργαζόμενοι είναι προβληματισμένοι στο ΤΤ, ωστόσο το γεγονός ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη θυγατρική αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη.
Το συμπέρασμα
Το ΤΤ και η Νέα Proton bank κατέληξαν στην Eurobank.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική γιατί πρυτάνευσε η λογική, η συστημική ευστάθεια τέθηκε σε προτεραιότητα, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχούς ιδιωτικοποίησης της Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com