Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ.Συνάντηση απογόνων της οικογένειας του Σαμουήλ και τη Ζηνής Μιζάν...





Στις 27-30 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των απογόνων της Ζηνής και του Σαμουήλ Μιζάν στις ρίζες τους, στην πόλη της Λάρισας, όπου έζησαν και ανάθρεψαν τα επτά παιδιά τους. Τον Λάζαρο και τον Λέων Μιζάν (ιδιοκτήτες του γνωστού μπακάλικου στους έξι δρόμους), τον Ισαάκ Μιζάν, τη Στερίνα (που παντρεύτηκε τον Σαμουήλ Μουσσά) τη Ρεβέκκα (που παντρεύτηκε τον Αβραάμ Τουρών), τη Σουλτάνα (που με τον άνδρα της Αβραάμ Ρέβαχ και τα τέσσερα παιδιά τους θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) και τη Σαρίνα (που παντρεύτηκε τον Αβραάμ Μπέγα και θανατώθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ τα τρία τους παιδιά σώθηκαν κρυπτόμενα στα βουνά).
 Εμπνευστής και ψυχή της επανένωσης, ο Μίμης Μιζάν, γιος του Λέων Μιζάν, κατάφερε να συγκεντρώσει 100 άτομα διαφόρων ηλικιών εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα του Σαμουήλ και της Ζηνής Μιζάν, από διάφορα μέρη του κόσμου, από Αμερική, Αγγλία, Ισραήλ, Γιοχάνεσμπουρκ, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα με σκοπό το προσκύνημα στα πάτρια εδάφη όπου έζησαν οι προπάτορές τους και φυσικά τη γνωριμία των νεότερων και τη σύσφιξη των σχέσεων των μεγαλύτερων. Το εγχείρημα στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς η συγκίνηση όλων ήταν απερίγραπτη και μια αύρα συντροφικότητας και θαλπωρής πλανιόταν παντού. Ήταν η απουσία κάποιων ανθρώπων; Ηταν η λαχτάρα για αυτήν την επιστροφή στις ρίζες; Ηταν η άσβεστη αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους με το ίδιο αίμα; Ποιος ξέρει, ίσως όλα αυτά μαζί.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
- Την Πέμπτη το απόγευμα cocktail καλωσορίσματος με προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με παλιές και νεότερες φωτογραφίες των ανθρώπων από τα παρακλάδια της οικογένειας.
-Την Παρασκευή το πρωί επίσκεψη στους τάφους των προγόνων και μετά εκδρομή στο Βόλο για προσκύνημα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και τη Συναγωγή αλλά και περιήγηση και φαγητό στα χωριά του Πηλίου. Το βράδυ της Παρασκευής δείπνο προσφορά της οικογένειας Μιζάν, στον υπαίθριο χώρο της Συναγωγής μαζί με ομόθρησκους φίλους Λαρισαίους.
-Το Σάββατο, μετά τη λειτουργία στη Συναγωγή, τα εγγόνια της Ζηνής και του Σαμουήλ έκαναν ο καθένας μία συνοπτική παρουσίαση της οικογένειάς του. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συγκινητική καθώς ακούγονταν οι προσωπικές μαρτυρίες και τα βιώματα του καθενός μέσα από θύμησες των παλιών δύσκολων χρόνων. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με περιδιάβαση στην εβραϊκή συνοικία της Λάρισας, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στο πάρκο του Αλκαζάρ, στο Αρχαίο Θέατρο και τέλος φαγητό σε ουζερί της πόλης, για να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου σε κέντρο διασκέδασης της πόλης με πολύ καλή ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό και καλό φαγητό.
Όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι παίρνοντας μαζί τους το οικογενειακό άλμπουμ, μία πραγματικά μοναδική έκδοση, που δημιουργήθηκε από φωτογραφίες και το σύντομο ιστορικό της κάθε οικογένειας και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κρατήσουν την επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με την πόλη των προγόνων τους, τη Λάρισα.
ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΦΙΛΙΚΑ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com