Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αμφισβητείται η καταβολή της επόμενης δόσης.



Με παρακράτηση της δόσης των €8.1 δις απειλούν οι δανειστές, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη μείωση του δημόσιου τομέα, μέσω απολύσεων, έως την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES Greece under Pressure from Lenders over Public Sector Cuts») με την υπογραφή των Joshua Chaffin και Dimitris Kontogiannis.


Εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας τον τρέχοντα μήνα, η Αθήνα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι απίθανο να λάβει χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο και θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας, καθώς δεν θα πληρείται ο όρος της βεβαιωμένης χρηματοδότησης για τον επόμενο χρόνο, προκείμενου το Ταμείο να προβεί στη δική του συνεισφορά. Προτάθηκε η λύση της έκδοσης επιπλέον βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Ενδέχεται επίσης, η δόση του Ιουλίου να κατατμηθεί και να καταβληθεί σε ακόμη μικρότερες δόσεις. Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι είναι αδύνατο να επιλυθεί το ζήτημα έως την Παρασκευή, υπογράμμισαν όμως την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς.
Εκκρεμεί, τέλος, από ελληνικής πλευράς, η υποχρέωση αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο της εφημερίδας, η ρευστή κατάσταση στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τα προγράμματα βοήθειας της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και ελληνικών ομολόγων να αυξάνουν («Portugal and Greece Troubles Reignite Euro Bailout Fears»).
Το ίδιο υποστηρίζει και δημοσίευμα του FORBES («Eurozone Debt Beast Stirs once more»), που εκτιμά ότι η κυβερνητική κρίση (αποστασίες) στην Πορτογαλία, σε συνδυασμό με ανησυχίες περί αδυναμίας της Ελλάδας να πληρώσει τους όρους του πακέτου βοήθειας, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μέγεθος της κρίσης στην ευρωζώνη.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα του FORBES με την υπογραφή του Louis Woodhill, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα $10.5 δις του πακέτου βοήθειας σύντομα, για να μην χρεοκοπήσει και για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο, η αξία των οποίων ανέρχεται σε $2.2 δις («Greece Takes another Wild Ride on the Austerity Roller Coaster»).
Ο συντάκτης κάνει συγκρίσεις μεγεθών με τα αντίστοιχα της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να επισημάνει το αδύνατο του εγχειρήματος της ελληνικής κυβέρνησης (απολύσεις, κινητικότητα, ιδιωτικοποιήσεις), δεδομένης και της πολιτικής προστασίας που επικρατεί στο δημόσιο αλλά και της τεράστιας ανεργίας που ταλανίζει τη χώρα και αυξάνεται συνεχώς.
Η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων (αξίας $1.3 δις) σε μία χώρα που πληρώνει επιτόκια της τάξης του 8%, όπου το ΑΕΠ συρρικνώνεται ετησίως κατά 5,6% και που η οικονομία νοσεί. Ο συντάκτης αναρωτιέται για την επίδραση της λιτότητας, όταν ο αριθμός των εργαζομένων και το ΑΕΠ θα μηδενιστούν τον Οκτώβριο του 2027 και τον Δεκέμβριο του 2029 αντίστοιχα, αν συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς μείωσης.
Οι ενέργειες στις οποίες είναι υποχρεωμένη να προβαίνει η Ελλάδα, αντί να προωθούν, αποδιώχνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου στη χώρα: ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε στο 26%, ο φόρος εισοδήματος στο 42% για εισοδήματα άνω των $56,000 ετησίως, ο ΦΠΑ στο 23%.
Η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που συμβάλει στην ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ και διασφαλίζει την εργασία. Η Ελλάδα κατατάσσεται 100η  (μετά την Υεμένη) στην κλίμακα 183 χωρών για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, 135η σε σχέση με την ευκολία εκκίνησης μιας επιχείρησης, 155η στην προστασία των επενδυτών. Θα έπρεπε να προσπαθεί να μιμηθεί τη Σιγκαπούρη, αλλά με την τωρινή της ηγεσία να ματαιοπονεί υπό τις επιταγές  λιτότητας της τρόικας, το μέλλον προβλέπεται γεμάτο μεταπτώσεις.


mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com