Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μπλακ άουτ για τις φορολογικές δηλώσεις: Μόνο το 30% έχει υποβληθεί!!!



«Μπλακ άουτ» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της σωρείας προβλημάτων στη λειτουργία του TAXIS και τα «κενά» στις βεβαιώσεις για αποδοχές και τόκους των καταθέσεων. Οι φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για κατάσταση σύγχυσης και πανικού και ζητούν παράταση των προθεσμιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν και το Taxisnet έχει «ανοίξει» από τις 24 Μαΐου, μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 30% των δηλώσεων ή περίπου 1.800.000, σε σύνολο περίπου 6.000.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.
Με τις προθεσμίες να «τρέχουν» και να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων, οι σύλλογοι των φοροτεχνικών-λογιστών έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση των προθεσμιών κρίνεται αναγκαία καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Ειδικότερα:
Ταμεία, κύρια και επικουρικά, δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταμείο των αστυνομικών, που μόλις την περασμένη Παρασκευή έστειλε το τρίτο κατά σειρά έντυπο στους ασφαλισμένους του, ζητώντας από τη βεβαίωση συντάξεων να αφαιρέσουν κάποιο ποσό γιατί έχει γίνει λάθος στην εκκαθάριση.
Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet παρουσιάζει προβλήματα υπερφόρτωσης, με αποτέλεσμα φορολογούμενοι και λογιστές να δυσκολεύονται στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων.
Λίστες καταθετών
Τα ποσά των τόκων δεν έχουν «περαστεί» ακόμη στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1. Οπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, όλες οι τράπεζες με εξαίρεση δύο έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις σχετικές λίστες με τα ονόματα καταθετών που πέρυσι έλαβαν τόκους άνω των 250 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η όλη διαδικασία θα έχει λήξει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Τράπεζες δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις για δάνεια που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι τα οποία έχουν αποπληρώσει μέσα στο 2012. Ως γνωστόν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που εξοφλήθηκαν το 2012 αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.
Στις εφορίες και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μητρώου επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογουμένους που σπεύδουν να προμηθευτούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι θα τους αποσταλεί ο κλειδάριθμος με συστημένη επιστολή δεν τον έχουν παραλάβει ακόμη.


likavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com