Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Όταν ο στρατός επιβάλλει τη Δημοκρατία - Η επανάσταση των γαρυφάλλων.



Όταν οι στρατιωτικοί επιβάλουν τη Δημοκρατία.Έγινε στη Πορτογαλία το 1974. Και είχε σαν σύνθημα το τραγούδι της Eurovision με το οποίο η Πορτογαλία συμμετείχε στο διαγωνισμό το προηγούμενο βράδυ!

Επικεφαλής της κατάλυσης της Δικτατορίας που είχε επιβληθεί από τις 26 Μαίου 1926,ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο.Το κίνημα έγινε γνωστό ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» ), επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα.


Οι πολίτες ήθελαν κάτι να γίνει. Η Πορτογαλία βούλιαζε οικονομικά με το 40% του προϋπολογισμού της να ξοδεύεται στις αποικίες. Στο στράτευμα υπήρχε δυσαρέσκεια και δημιουργείται το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το κίνημα έγινε στις 25 Απριλίου 1974.

Το συνθηματικό της εξέγερσης ήταν το τραγούδι «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου . 

Έξι ώρες χρειάστηκαν για να καταρρεύσει η δικτατορία.Η Λισαβόνα είχε ήδη πλημμυρίσει από το πλήθος των πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους. Ο δικτάτορας Καετάνο αναχώρησε για τη Βραζιλία. 

Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε τα επόμενα δύο χρόνια η επταμελής η «Χούντα Εθνικής Σωτηρίας», με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Δόθηκε σκληρή μάχη για την εξουσία μεταξύ αριστερών και δεξιών αξιωματικών. Η επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων οδήγησε στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα κι έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η Πορτογαλία μπήκε οριστικά σε δημοκρατική ρότα και το 1986 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com