Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Κοντονής κατά εισαγγελέα Ντογιάκου για το ναυάγιο της συνάντησης με τους 4 προέδρους !...


Τον Ισίδωρο Ντογιάκο που οδήγησε σε ματαίωση στο… «και πέντε» τη συνάντηση των «μεγάλων» προβάλλοντας ενστάσεις για τη δυνατότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι παρών λόγω των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί κατηγόρησε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε άφησε να εννοηθεί πως θα επιμείνει στη συνάντηση με τους «μεγάλους» επιζητώντας κλίμα συναίνεσης αλλά και άμεσης διευθέτησης των δικαστικών εκκρεμοτήτων που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν παίρνει πίσω την απόφαση για ματαίωση του Κυπέλλου ως προληπτικό μέτρο και δεν έδειξε να πτοείται από τις άγριες διαθέσεις με τις οποίες έρχονται FIFA και UEFA.

Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές για σχέσεις ΠΑΕ με οπαδούς που εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα κατηγορώντας παλαιότερες κυβερνήσεις για πελατειακές σχέσεις, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις για τα επεισόδια της Λευκάδας.

«Ίσες αποστάσεις έναντι όλων»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της φίλαθλης κοινής γνώμης. «Πήρα την πρωτοβουλία να μιλήσω, γιατί ορισμένοι έχουν εκλάβει την ευγένεια και την αποχή από τοποθετήσεις όταν υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση ως αδυναμία και επιδίδονται σε τερατολογίες, σε μια ακατάσχετη ψευδολογία που τις περισσότερες φορές είναι δόλια και έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και των Ελλήνων φιλάθλων», τόνισε και συνέχισε:

«Σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου δεν είναι να ασχολείται επί μονίμου βάσεως με τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Όμως η αποχή και διαπλοκή προηγούμενων κυβερνήσεων με παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν οδηγήσει το άθλημα σε καχυποψία και ανυποληψία. Ακόμη κι αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο που δηλητηριάζει τα πάντα. Η κυβέρνηση έχει χαράξει μια πορεία, όπως την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη στη Βουλή, για ισονομία και διαφάνεια. Από αυτή την πορεία που έχουμε χαράξει δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό. Την κυβέρνηση ενδιαφέρει η άποψη που εκφράζει η κοινή γνώμη και όχι οργανωμένοι οπαδικοί στρατοί που έχουμε καταλάβει όλοι για ποιον τα συμφέροντα αγωνίζονται. Όλα σιγά-σιγά ξεσκεπάζονται. Η κυβέρνηση θα κρατήσει ίσες αποστάσεις έναντι όλων. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως οπαδοί, ούτε ως συμπαθούντες, αλλά για να επιβάλουμε το νόμο προς πάσα κατεύθυνση. Η ελληνική δικαιοσύνη θα δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα».

«Ας αποφασίσουν τι θέλουν για τους δικαστές»

Ο Σταύρος Κοντονής έβαλε κατά των ΠΑΕ που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων που παίρνουν οι τακτικοί δικαστές, παρότι ήταν όλες σύμφωνες να στελεχωθούν από αυτούς τα πειθαρχικά όργανα.

«Πριν δέκα μήνες, η Βουλή ψήφισε έναν νόμο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση, με ευρεία πλειοψηφία, για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Μεταξύ των διατάξεων που η Βουλή ψήφισε και ισχύουν είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές. Τότε οι περισσότερες ομάδες είχαν τοποθετηθεί θετικά. Μετά την ψήφιση του νόμου δήλωσαν πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων που να μην προκαλεί ορυμαγδό ανακοινώσεων είτε από την ομάδα που τιμωρείται, είτε από αυτόκλητους συνηγόρους εκείνων που τιμωρούνται. Μπορούν να μας πούνε τι θέλουν να κάνουμε; Με το προηγούμενο καθεστώς είχαν όλοι αντιρρήσεις, δεν τους φτάνουν τώρα ούτε οι αθλητικοί δικαστές; Από αυτή τη θέση κι έχοντας το βάρος της εισήγησης στη Βουλή για την ψήφιση του νόμου της 13ης Μαΐου και της στελέχωσης των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές, θα σεβαστώ την κρίση αυτών των ανθρώπων, που δεν είναι ποτέ δόλια. Όποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να προσφύγει στο ανώτερο πειθαρχικό όργανο, ακολουθώντας την πειθαρχική διαδικασία που περιγράφεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και που έχουν οι ίδιες ομάδες εγκρίνει», τόνισε.

«Εκείνο που ξεπερνά κάθε έννοια αντικειμενικής κρίσης είναι αυτό που με εξοργίζει. Υπάρχουν ανακοινώσεις ομάδων που χαρακτηρίζουν τις ποινές που επιβάλει το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ και τις προσάπτουν στον Υπουργό. Από πού και ως πού και γιατί γίνεται αυτή αθλιότητα; Εκτός κι αν θέλουν να πουν στην κοινή γνώμη ότι οι αθλητικοί δικαστές άγονται και φέρονται, κάτι που είναι αθλιότητα. Μήπως γίνεται για να στραφούν οπαδικοί στρατοί που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέρονται εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί αυτή η χάλκευση, γιατί αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία και αυτή η δολιότητα;», κατέληξε.

«Επιμένουμε για συναίνεση και δικαστική εκκαθάριση»

Ο κ. Κοντονής άφησε να εννοηθεί πως θα επιμείνει για την πραγματοποίηση του ραντεβού με τους «μεγάλους», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το πώς οδηγήθηκε σε ματαίωση το ραντεβού της περασμένης Πέμπτης.

«Όσο για τη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ, θέλω να σας πω κάποια πράγματα γιατί έχουν γραφτεί πράγματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία, υπό τον τύπο της αντικειμενικής ανάλυσης. Είχα πει ότι οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων αντί να αναλώνονται σε πολεμικά ανακοινωθέντα, καλό θα ήταν να συζητήσουν μαζί τους. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι όλοι ήθελαν να καθίσουμε να συζητήσουμε όσα έπρεπε να συζητηθούν. Υπήρχε μετά η άποψη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι δεν θα προσέλθει. Σεβαστή αυτή η άποψη, δεν μου πέφτει λόγος να κρίνω πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας ένα αθλητικό γεγονός. Περιμέναμε την απάντηση των άλλων. Επί 15 μέρες περιμέναμε την απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μας απάντησαν ότι ο εισαγγελέας δεν είχε καμία αντίρρηση. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη δημοσιοποίηση της συνάντησης. Μου προκαλεί εντύπωση πώς ενώ ήταν γνωστό αυτό το γεγονός, την ημέρα που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση, υπήρξε τοποθέτηση του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών. Δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο, αλλά μου προκαλεί απορία πώς στο ‘και πέντε’ υπήρχε μια τέτοια παρέμβαση. Υπήρξαν τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της τερατολογίας. Τι ευθύνη είχε το Υπουργείο για τη ματαίωση της συνάντησης; Είχα εγώ τη δυνατότητα να θέτω ερωτήματα αν μπορεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να συμμετάσχει. Το πιο ευγενικό που θα μπορούσε να μου κάνει ο εισαγγελέας θα ήταν να μου κλείσει το τηλέφωνο. Με βάση την ενημέρωση που είχαμε συγκαλέσαμε τη σύσκεψη και μάθαμε ότι υπήρχε αυτή η εμπλοκή», είπε.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την παρουσία του στη συνάντηση, είπε: «Η θεματολογία ήταν προκαθορισμένη. Δεν άλλαξε τίποτα. Ήταν γνωστά και σε εσάς. Ο Ολυμπιακός είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα εδώ και μέρες. Τα θέματα ήταν γνωστά. Ακόμα και λανθασμένα να είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ο Ολυμπιακός για την ατζέντα, ο εισαγγελέας ήταν γνώστης των θεμάτων. Η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, και για την εμπλοκή και επέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας. Μπορεί να μην υπάρχει και καμία σκιά, θα το δούμε. Εμένα μου απέστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός μια επιστολή που θέτει αυτά τα ζητήματα και θα την διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Από τη μεριά μας θα κινηθούμε σε ένα δίπολο, αυτό που έχουμε εξαγγείλει: της συναίνεσης και της δικαστικής εκκαθάρισης των υποθέσεων που εκκρεμούν. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υπάρχει συνεννόηση σε έναν κοινό τόπο λογικής, για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου και των επεισοδίων. Η δικαστική εκκαθάριση δεν είναι αντικείμενο της ηγεσίας του Υπουργείου μας, αλλά της δικαιοσύνης, που όλοι πρέπει να αφήσουμε να πράξει αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτό ισχύει για όλους. Είτε είναι πρόεδροι ομάδων, είτε ομοσπονδιών, είτε μέλη διοικήσεων, είτε σύμβουλοι… Ισχύει το τεκμήριο αθωότητας για όλους και με βάση αυτές τις αρχές ενός κράτους δικαίου η κυβέρνηση πολιτεύεται. Μια τέτοια συνεννόηση των μεγάλων συλλόγων αλλά και των μικρότερων, είναι ένας όρος και προϋπόθεση να προχωρήσει το ποδόσφαιρο σε δρόμο αναγέννησης. Όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Άλλος δρόμος για ένα κράτος δικαίου δεν υπάρχει και όλοι όσοι έρχονται να κάνουν τους εξυγιαντές κατηγορώντας την κυβέρνηση-πού ήταν 30 χρόνια όλοι αυτοί;-καλό είναι να το ξανασκεφτούν», πρόσθεσε.

Όσο για την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη για άτυπο δείπνο, ανέφερε: «Εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω σε δείπνα. Μόνο εντός θεσμικών πλαισίων ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρουν όλοι τι συζητείται και τι αποφασίζεται. Εμείς δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια συνεννόησης. Αν οι πρόεδροι μπορούν και μόνοι τους, εμείς είμαστε εδώ να τους ακούσουμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε λύσεις και όχι σε ανακοινώσεις πολεμικού κλίματος που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr