Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Τι αναφέρει η ανάλυση--Το power game, ο Τσίπρας και ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη «ψυχών»...


Αν η Ελλάδα νόμιζε πως το 2015 ήταν μια χρονιά που καλύτερα να ξεχάσει, το 2016 δείχνει πως θα είναι εξ ίσου άσχημο, σημειώνει σε ανάλυση του το Stratfor, υπογραμμίζοντας πως το βασικό πρόβλημα για την Αθήνα φέτος δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο φυσικό –αν και η οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται ως συνέπεια των capital controls που επιβλήθηκαν πέρυσι και της πτώση των επενδύσεων.

Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα διάσωσης ανάγκασε την Αθήνα να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, κάτι που προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πιθανής λύσης του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης. Αν δεν μπορούν να εμποδιστούν οι πρόσφυγες/μετανάστες να φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία και δεν μπορεί να τους επιτραπεί να φθάσουν στον «κορμό» της Ευρώπης λόγω των δραματικών πολιτικών προβλημάτων που προκαλούν, τότε ίσως η λύση είναι απλά να χτιστεί ένας μεταφορικός τοίχος γύρω από την Ελλάδα. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ενοχλεί ξεκάθαρα την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της οποίας, ο Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη αρνήθηκε σθεναρά να επιτρέψει η χώρα του να μετατραπεί σε μια «αποθήκη ψυχών».

Ευτυχώς για την Ελλάδα, φαίνεται πως ούτε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θέλουν αυτό το αποτέλεσμα –ακόμα τουλάχιστον. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και διάφοροι θεσμοί της ΕΕ, εξακολουθεί να ελπίζει πως θα λυθεί το πρόβλημα στην Τουρκία –ένα βήμα πιο κοντά στη ρίζα του προβλήματος. Ευελπιστείται πως οι Τούρκοι μπορούν να πειστούν να σοβαρευτούν σε ότι αφορά το σταμάτημα της ροής των προσφύγων/μεταναστών στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου. Στο μεταξύ, το μήνυμα της Μέρκελ προς την Ελλάδα είναι: «βαστάτε γερά».

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πλοία του ΝΑΤΟ στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε μια άλλη προσπάθεια να υπάρξει λύση στο ζήτημα. Ο βασικός προσφυγικός δρόμος περνά μέσα από την υδάτινη έκταση που διαχωρίζει τα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Όμως οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι βάρκες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία περιπλέκονται λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των εκκρεμών εδαφικών διαφορών των δυο χωρών για τα νησιά και τα ύδατα αυτά. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο επίσημος ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι να παράσχει πληροφορίες και συντονισμό, παρέχοντας ένα «κανάλι» για τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών και πληροφορώντας τες για τον εντοπισμό μετακίνησης προσφύγων/μεταναστών. Αυτά τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά ύδατα, ενώ οι εθνικές ναυτικές δυνάμεις θα περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Όμως ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία. Η Συμμαχία θα παρεμβαίνει άμεσα μόνο για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα στα οποία έχουν διασωθεί.

Ωστόσο, με 325 ανθρώπους να έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους (έναντι των 102.000 ασφαλών αφίξεων στην Ελλάδα), η αναλογία των πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο φαίνεται χαμηλή. Επιπλέον, αν η ελληνική ακτοφυλακή διασώσει πρόσφυγες/μετανάστες, θα συνεχίσει να μην μπορεί να επιστρέψει αυτούς που διέσωσε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα πίσω στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει πως την τελική ευθύνη για να σταματήσουν οι πρόσφυγες/μετανάστες να φεύγουν από την Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων. Και εκεί είναι το πρόβλημα.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή προβλήματα και στα τρία βασικά σύνορά της. Στα νότια έχει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στα βόρεια την κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και στα δυτικά την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τα τρία, η επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης έχει ξεκάθαρα την χαμηλότερη προτεραιότητα για την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr