Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:Κολαστήριο η χώρα - Σφράγισμα συνόρων - Παραδομένη η κυβέρνηση ...


Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζουν: «Ανοίξτε τα σύνορα» - Ασφυκτικά γεμάτα τα κέντρα σε Ελληνικό, Ελαιώνα, Σχιστό, Διαβατά - Εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν στον Πειραιά.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην Ελλάδα με απελπισμένους πρόσφυγες να έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο καραβάνι σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω του καλού καιρού φτάνουν συνεχώς μετανάστες στα νησιά, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά περίπου 3.000 άνθρωποι.

Πηγή-φωτογραφία:Kostas Koukoumakas





Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς τουλάχιστον 5.500 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενώ τα σύνορα είναι κλειστά για δεύτερο 24ωρο. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα».

Φωτογραφία από Ειδομένη σήμερα






Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.



Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα καράβια από τα νησιά. Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 πρόσωπα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο πλοίο θα παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από άλλα νησιά του Αιγαίου.



Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς οι πρόσφυγες όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη και κοιμούνται όπου βρουν.

Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.
Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.

Πρόσφυγες στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό












Εικόνες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη - Πηγή: Eurokinissi

















Πρόσφυγες περπατούν στην εθνικό οδό έξω από το Πολύκαστρο με προορισμό την Ειδομένη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com