Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Φόρος τιμής στον φιλέλληνα που έχασε τη ζωή του στην Αθήνα-Η CIA θυμάται τον δολοφονηθέντα από τη 17Ν Ρίτσαρντ Γουέλς ...





Ήταν δέκα και μισή της 23ης Δεκεμβρίου 1975, όταν ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Το θύμα της πρώτης δολοφονίας που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση και έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα, θυμάται σε μακροσκελές κείμενό της η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA.

Σαράντα χρόνια μετά ο Γουέλς «ξαναζεί» μέσα από τις λέξεις και η αμερικανική υπηρεσία αποτίει φόρο τιμής στον άνδρα που αγαπούσε την Ελλάδα, λάτρευε την ελληνική γλώσσα και τελικά «έσβησε» στη χώρα που ήθελε να ζήσει.

«Ενώ υπηρετούσε σαν σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, δολοφονήθηκε τη στιγμή που με τη σύζυγό του επέστρεφαν στο σπίτι τους έπειτα από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι», αναφέρει στο κείμενό της η αμερικανική υπηρεσία.

Μέχρι την ημέρα του θανάτου του, επισημαίνει το κείμενο, ο Γουέλς ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA που έχασε τη ζωή του, ενώ ένα μήνα πριν τη φονική επίθεση είχε λάβει προαγωγή και είχε γιορτάσει τα 46α γενέθλιά του μόλις εννέα ημέρες πριν την ενέδρα που του έστησαν οι τρομοκράτες.

Γεννημένος στο Κονέκτικατ ο Γουέλς φοίτησε σε σχολείο του Ρόουντ Άιλαντ όπου ανακάλυψε την αγάπη του στα Ελληνικά και τα Λατινικά, που τον οδήγησε να επιλέξει να σπουδάσει Ελληνική Ιστορία και Φιλολογία στο Χάρβαρντ.

Το 1951 ο Γουέλς ξεκίνησε να εργάζεται για την CIA και μετέβη στην Ευρώπη όπου εστίασε στις γλώσσες και την γνώση στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ μελέτησε τη νέα ελληνική σε τέτοιο βαθμό που, όπως επισημαίνει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών «είχε εντυπωσιάσει Ελληνο-Αμερικανούς και Έλληνες» λόγω της ικανότητάς του να μιλάει στα ελληνικά.

«Την Άνοιξη του 1975 ζητήθηκε από τον Ντικ να ηγηθεί της υπηρεσίας μας στην Ελλάδα. Συμφώνησε αμέσως, γιατί για εκείνον η Ελλάδα ήταν σαν να πήγαινε σπίτι του», συνεχίζει το κείμενο στη μνήμη του Γουέλς.

«Τσιμπάω τον εαυτό μου για την ευκαιρία που μου δόθηκε να πάω στη χώρα που πραγματικά αγαπώ», έλεγε στους φίλους του μόλις του ανακοινώθηκε το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Παρότι ξεκίνησε να εργάζεται με «ενθουσιασμό και προσοχή», η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου του 1975, ο Ντικ και η οικογένειά του είχαν παραβρεθεί σε χριστουγεννιάτικο πάρτι στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Επιστρέφοντας σπίτι, ο Ντικ βγήκε από το αυτοκίνητο για να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ. Ένας άνδρας εμφανίστηκε, τον φώναξε και τον πυροβόλησε. Το τραύμα ήταν θανάσιμο», γράφει το κείμενο.

«Το 2003 οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Ντικ, μέλη της 17 Νοέμβρη συνελήφθησαν», επισημαίνει η υπηρεσία και τονίζει πως παρότι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία και άλλων διπλωματών, δεν καταδικάστηκε κανείς για τη δολοφονία Γουέλς.

«Ο Ντικ ήταν 46 ετών όταν πέθανε. Επέζησαν η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους, μία κόρη και δύο γιοι», καταλήγει η αναφορά της CIA στον δολοφονηθέντα Γουέλς.

Ανάρτηση της CIA στο Twitter για τον Γουέλς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com