Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΤΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛIAΚΟΥΝΑΚΟΥ...


Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραλείψεις των αρμόδιων ...
εισαγγελέων στο ζήτημα της δέσμευσης των λογαριασμών του προφυλακισμένου για τις μίζες των εξοπλιστικών επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκου, θέτουν, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι οι σχετικές διαδικασίες δέσμευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κ. Λιακουνάκου κινήθηκαν μόνο έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου, καταγγέλλοντας τα «θολά» σημεία στους χειρισμούς της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις ποινικές υποθέσεις του κ. Λιακουνάκου.

Τα «βέλη» των βουλευτών συγκεντρώνει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Ιδού η ερώτησή τους:

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Ο ρόλος της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς στην υπόθεση του Θ. Λιακουνάκου.

Ο προφυλακιστέος από 1/10/2015 κ. Λιακουνάκος έχει υπάρξει ιδρυτής του Ομίλου Axon, μεγαλομέτοχος της Euromedica, ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας AXONair και από τους ισχυρότερους προμηθευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 1996-2009 το Υπουργείο Άμυνας προμηθεύτηκε από τον κ. Λιακουνάκο εξοπλιστικά που άγγιζαν τα 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα προγράμματα αφορούν στα άρματα μάχης Leopard 2 και τα ιπτάμενα ραντάρ EmbraerEΜΒ-145Η.

Η υπόθεση των Leopard 2 αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα και η υπόθεση Embraer την αγορά των αεροσκαφών "ιπτάμενων ραντάρ" της Embraer με εξοπλισμό της Ericsson.

Οι κατηγορίες αναφέρονται σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά την περίοδο υπουργίας του κ. Α. Τσοχατζόπουλου.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι η off shore εταιρεία Interaction στο Μονακό που συνδέεται με τον Λιακουνάκο έλαβε "μαύρα" από την Ericsson περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύτηκαν στις εταιρείες Highwood και Ρέα, εταιρείες που συνδέονται με τον Ι.Σμπώκο και Α. Τσοχατζόπουλο.

Ο επιχειρηματίας παραπέμφθηκε σε δίκη με άλλους 17 κατηγορούμενους και για την υπόθεση της προμήθειας του Συστήματος Ηλεκτρονικού πόλεμου του Στρατού (ΗΣΣ) από την εταιρεία του SONAK (σχετική σύμβαση υπογράφτηκε το 2001, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου) με κατηγορίες για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία.

Μετά και από πρόσφατα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης κατά τη διερεύνηση των ποινικών υποθέσεων του κ. Θωμά Λιακουνάκου.

Επειδή δεν έχει καταστεί σαφές πότε εστάλησαν από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αρχές του Πριγκιπάτου του Μονακό και πότε ελήφθησαν οι σχετικές απαντήσεις των αρχών του Μονακό και τα συνημμένα σε αυτές κρίσιμα τραπεζικά έγγραφα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που αφορούσαν τον κ. Λιακουνάκο και τις εταιρείες αυτού.

Επειδή στην υπόθεση του κ. Λιακουνάκου κρατήθηκαν επί μήνες από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τα έγγραφα που είχαν σταλεί σε αυτή από τις αρχές του Πριγκιπάτου του Μονακό, ενώ η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί όταν διενεργείται κύρια ανάκριση, είτε παύει είτε συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση, είναι όλα τα έγγραφα που αφορούν την διενεργούμενη ανάκριση να αποστέλλονται αμελλητί στην αρμόδια αρχή.

Επειδή στην περίπτωση του κ. Θωμά Λιακουνάκου δεν διενεργήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για τις περιπτώσεις κατηγορούμενων για πράξεις διαφθοράς, δηλαδή δέσμευση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επειδή επί μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι μετοχές των εταιρειών ΑΧΟΝ A.E. και EUROMEDICA Α.Ε. και οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε δέσμευσή τους μόνο μετά από δημοσιεύματα στον τύπο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.         Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διαλευκάνει εάν οι ενέργειες της Δικαιοσύνης παρέμειναν πιστές στο γράμμα του Νόμου για την υπόθεση του κ. Λιακουνάκου;

2.         Που οφείλεται η παρατηρούμενη αργοπορία και δυστοκία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς;

3.         Υπήρξαν συνεννοήσεις-συναντήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση με δικαστικές αρχές;

4.         Η εταιρεία Ericsson, από τα ταμεία της οποίας διοχετεύτηκαν τα χρήματα προς δωροδοκία,  έχει καταστεί αστικώς υπεύθυνη από το Ελληνικό Δημόσιο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Στέφος Ιωάννης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας,
Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Τσόγκας Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com