Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

«Φακέλωμα» των επιβατών στις πτήσεις συμφώνησαν οι ΥΠΕΣ της ΕΕ ...


Σε συμφωνία για την δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα δίνει στις αρχές πρόσβαση στα στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών προχώρησαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της κρίσιμης συνόδου για την τρομοκρατία και την ασφάλεια που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.
Το εν λόγω σύστημα, σύμφωνα με το Associated Press, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδίων, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.
Οι τελευταίες ενστάσεις των ευρωβουλευτών σχετίζονταν με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
“Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα τα κράτη μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μηνες”, όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου.
“Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συπεριλαμβάνονται” στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακομά ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική αλλά σε «εθελοντική βάση».
Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο
Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ ζήτησε εμπλοκή της Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα πριν εισέλθει στη σύνοδο της ΕΕ για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, προσθέτοντας ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις, βάσει των οποίων θα δοθεί το «πράσινο φως» στη Frontex να δρα πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά σύνορα, όταν μία εθνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, να αντεπεξέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr