Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

«Στρατός» 1.500 ανδρών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ...


Η Frontex φεύγει, η νέα υπηρεσία αναλαμβάνει να επεμβαίνει στα σύνορα των κρατών-μελών, ακόμα και χωρίς αίτημα ή συγκατάθεσή τους - Θα αποτελείται από 1.500 άνδρες και θα διενεργεί συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και επαναπροωθήσεις - Νέο τελεσίγραφο προς Ελλάδα για το μεταναστευτικό.
Παρελθόν, ουσιαστικά, αποτελεί η Frontex με τη μορφή, τη δομή και τις ιδιότητες με τις οποίες την γνωρίζαμε, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση μίας νέας υπηρεσίας, η οποία θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency, EUBCGA), που παρουσιάστηκε και επισήμως σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κυρίαρχο σημείο στην πρόταση της Κομισιόν είναι ότι η νέα συνοριοφυλαή-ακτοφυλακή θα μπορεί να ελέγχει και αν επεμβαίνει, όταν το κρίνει απαραίτητο, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (ή κράτη-μέλη) της ΕΕ αντιτάσσεται.

Το νέο αυτό κοινό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό που εμφανίστηκε όπως τώρα με τη χώρα μας, όταν η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 743 άτομα προσωπικό για την Ελλάδα και μέχρι σήμερα μόνο 447 έχουν προβλεφθεί.

Με τη νέα πρόταση, αν οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδίδει εκτελεστική απόφαση και να επιτρέπει σε αυτό το σώμα να παρέμβει άμεσα σε καταστάσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα μίας χώρας.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος-μέλος, από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα, τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.

Στο σημείο αυτό, η πρόταση προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο των συνόρων του, μόνο αν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που απαιτείται, για να «μπλοκάρει» την πρόταση της Επιτροπής (ενισχυμένη πλειοψηφία).

Το σημείο αυτό αναμένεται να προκαλέσει και «τριβή», καθώς από πολλά κράτη ενδέχεται να ερμηνευθεί ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.Τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Μία «δεξαμενή» 1.500 συνοριοφυλάκων, προερχόμενων από τα κράτη-μέλη κατ' αναλογία. Τα κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα διαθέσουν το 2% του ανθρώπινου δυναμικού τους και τα κράτη-μέλη χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%.

 - Η νέα υπηρεσία θα διοικείται από μια Επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη και η οποία θα εκπονεί εκθέσεις και αξιολογήσεις, σε σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη-μέλη στα σύνορά τους, πόσο κινδυνεύουν και από ποιους κινδύνους.

- Αυτή η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις και θα ζητά από τα κράτη διορθωτικά μέτρα. Επιπλέον, θα αποφασίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να στείλει στο κράτος-μέλος ομάδες ταχείας επέμβασης.

- Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη-μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επαναπροωθούν όσους πρέπει.

- Η αποστολή των ομάδων επέμβασης θα γίνεται σε τρεις ημέρες (σ.σ. ταχείας επέμβασης).

Η επιτυχία του εγχειρήματος, όπως προκύπτει, βασίζεται στη θέληση των εμπλεκόμενων κρατών-μελών να συνεργαστούν. Η πρόταση φέρει την υπογραφή του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Σήμερα, πήρε το «πράσινο φως» από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και παρουσιάστηκε και επισήμως.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, ως ενισχυτικό στοιχείο για τη δημιουργία της νέας συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής, από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2015 εντοπίστηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. παράνομες συνοριακές διελεύσεις, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός αυτού του νέου σώματος θα διπλασιαστεί σε σχέση αυτόν που είχε η Frontex και έτσι από 140 εκατ. ευρώ θα φτάσει τα 280 εκατ. το 2016 και τα 322 εκατ. έως το 2022.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr