Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Δεν προβλέπεται εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας ...


Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα - Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg: Πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε μέχρι τη Δευτέρα - Σήμερα αναμένεται επικοινωνία Τσίπρα-ΓιουνκέρΚοινοτικές πηγές δηλώνουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Επίσης σήμερα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group δεν έχει λόγο να συνεδριάσει καθώς ακόμα απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια» και περισσότερες εξηγήσεις από την Αθήνα για τα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια». Ωστόσο, παραμένουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά τη διαβεβαίωση Αλεξιάδη χθες πως μέχρι σήμερα θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως το μεσημέρι της Παρασκευής στο Bloomberg ότι πιστεύει πως Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε εν μέρει, ζητώντας πλέον την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών μέσω του νόμου Κατσέλη από 72% που ήταν η αρχική πρόταση.

Ωστόσο, οι εταίροι που αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετακινήθηκαν μόλις στο 40%.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου φέρεται να εξακολουθεί να ποντάρει σε μία πολιτική λύση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι τα ξημερώματα υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Η θέση της Κομισιόν
Σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ ερωτηθείσα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως για εξειδικευμένα θέματα η Κομισιόν αποφεύγει να συζητά ενώπιον του Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει πως «συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Κάθε μέρα γίνεται πρόοδος. Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν την εισήγηση τους με την οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση ή όχι της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Εκεί θα εξεταστεί και η πορεία του ελληνικού προγράμματος».

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ενόψει Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας, ενόψει Eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com