Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Οι δανειστές ανησυχούν για κόκκινα δάνεια και ζητούν εφαρμογή του μνημονίου ...


«Αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι για το αν θα γίνει, αλλά το πώς θα γίνει» αποκάλυψε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
«Πρέπει αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών» δήλωσε ο Ράσμους Ρέφερ, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κουαρτέτο των δανειστών.
«Τα κόκκινα δάνεια αναστέλλουν την ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν» συνέχισε ο κ. Ρέφερ ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές έχουν πολλές προτάσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
«Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν πολλές προκλήσεις» συνέχισε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επισήμανε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η σταθερότητα. «Πρέπει να εφαρμοσθεί το μνημόνιο» τόνισε ο Ράσμους Ρέφερ. 

Αναφερόμενος στα capital controls ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων».

«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ελπίζω ότι θα δούμε τους καταθέτες να επιστρέφουν τα λεφτά στις τράπεζες» τόνισε ο κ. Ρέφερ αν και πρόσθεσε «είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έρθουν», διαχωρίζοντας τη θέση του από ορισμένες πολύ αισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι καταθέτες θα επιστρέψουν τα χρήματά τους στα πιστωτικά ιδρύματα.

Κοστέλο: Έχουμε ανησυχίες «Τον Αύγουστο περιμέναμε ύφεση, τελικά ίσως έχουμε μηδέν τοις εκατό ανάπτυξη το 2015, ούτε απαραίτητα αρνητικό πρόσημο το 2016» εκτίμησε από την πλευρά του ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται από την επιτυχή αξιολόγηση που προχωράει επιτυχώς» συνέχισε ο κ. Κοστέλο και εξέφρασε την ελπίδα του να δούμε «ταχύτατη μείωση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στο 2016»

«Οι εκλογές και ο ανασχηματισμός έφεραν καθυστερήσεις» υποστήριξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σταχυολόγησε τα ανοιχτά μέτωπα.

«Κόκκινα δάνεια, μισθολογικό βάρος του δημοσίου, μέτρα ενίσχυσης εσόδων, άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ» είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατών της Κομισιόν στην Αθήνα είχε και μια καλή είδηση προαναγγέλλοντας ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο το θέμα δεν είναι αν θα ληφθεί απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά με ποιους όρους θα γίνει. «Αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι αν θα γίνει, αλλά τους όρους πώς θα γίνει» υποστήριξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα.

«Θα το δούμε μετά την αξιολόγηση. Πρέπει να αλλάξει το προφίλ του χρέους. Ίσως δοθεί κάποια παράταση αποπληρωμής γιατί συγκεντρώνονται πολλές πληρωμές μετά το 2020. Αλλά για να γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος πρέπει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, ότι θα εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας το πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο κ.Κοστέλο μεταφέροντας τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε ανησυχίες γιατί βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να καθυστερούν για ασήμαντους λόγους και άχρηστα εμπόδια» είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Κοστέλο.

«Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αγορά, πρέπει να το εντάξουμε συνολικά» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και επισήμανε ότι «είναι μείζον πρόβλημα όταν σταματάνε οι αποκρατικοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com