Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών !...


ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑ...


Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΠΑΣΟΚ) και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

Οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου και για σημεία του σχεδίου νόμου όπως η σύνθεση του εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος .
«Με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνεται ο κίνδυνος που συνιστούν για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία τα κόκκινα δάνεια και διασφαλίζεται η συμμετοχή του κράτους που αποκτά μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.
Ο κ. Μπαλαούρας πρόσθεσε, ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων και ενισχύεται η δημόσια λογοδοσία και η διαφάνεια με την περιοδική αξιολόγηση των διοικήσεων και των στελεχών των τραπεζών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις συνεταιριστκές τράπεζες να προσεγγίσουν επενδυτές με κεφάλαια και αυτογνωσία. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν έλαβαν υπόψη τους τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
«Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους προηγούμενους μήνες είναι αυτή που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όχι τα κόκκινα δάνεια» υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Black Rock.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο νέο τρόπο εποπτικού ελέγχου του συστήματος με την συμμετοχή των θεσμών. 'Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν "προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου" και πρόσθεσε, ότι η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται δικαιωμένη για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα αυτό. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρώτη ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το 2008, με 5 δισ. ευρώ, είπε ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και από τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στο Δημόσιο τα 2 δισ., ενώ λαμβάνονται μερίσματα κάθε χρόνο.
«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού θα ψηφίσουμε επί της αρχής επιφυλασσόμαστε επί του συνόλου των άρθρων για τα οποία θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Κατά του σχεδίου νόμου στο σύνολό του τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος. «Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να πληρώσει από το 2008, 203 δισ. ευρώ στις αποτυχημένες, χρεοκοπημένες τράπεζες, στους τραπεζίτες που διαρκώς αποτυγχάνουν και καταστρέφουν τον ελληνικό λαό και μένουν ατιμώρητοι» ανέφερε ο κ. Παναγιώταρος.
Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.
«Τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες άξιζαν 25 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Μανιάτης, στις 31/12/2014 είχαν κεφαλαιακή επάρκεια 35 δισ. ευρώ και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία είναι 4,5 δισ. Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ».
Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεσή του με την παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς ενώ χαρακτήρισε «γεγονός αδιανόητο» την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αντίθετα με ότι συνέβαινε έως τώρα όπου η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από εκπροσώπους ΥΠΟΙΚ και ΤΤΕ, τώρα από τους 6 οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, δύο από το ΥΠΟΙΚ και 1 από την ΤτΕ.
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε λάθος την καθυστέρηση στην ενημέρωση των τραπεζών και υποστήριξε ότι τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν αύριο, θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστά, ώστε οι τράπεζες να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις μετατροπής των ομολόγων, και να μην υπάρξει αναστάτωση.
«Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι οι πόροι που λαμβάνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο δεν θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης και πρόσθεσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι αποταμιευτές δεν θα κινδυνεύουν να υποστούν απομείωση των καταθέσεών τους , οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια ενώ διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget
Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr