Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται «θύελλα» για τους Έλληνες φορολογούμενους !!!


Δεκάδες φόροι έρχονται σε κύματα, ξεκινώντας από την Τετάρτη...
«Θύελλα» φόρων έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες αυτό το Φθινόπωρο, με την περιπέτεια τους να ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα.
Με την κυβέρνηση να δίνει την «μάχη» υλοποίησης ενός δίκαιου προγράμματος που θα προστατεύει τα αδύναμα οικονομικά στρέμματα, παράλληλα με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, ο δρόμος μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται πως θα είναι μακρύς και ανηφορικός.
Την Τετάρτη πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση φορολογίας εισοδήματος ενώ παράλληλα όσοι έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού(πάνω από 2.500 κ.κ.), αεροπλάνα, σκάφη αναψυχής και πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο πολυτελείας, αφού αυτός έχει αυξηθεί από το 10% στο 13%. Τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην σελίδα τους στο taxis.
Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας(ΦΠΑ) στην πρώτη ομάδα των νησιών του Αιγαίου με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή θα γίνει (πιθανότατα) στις Κυκλάδες. Την ίδια ημέρα, αυξάνεται και  φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 στα 200 ευρώ για το χιλιόλιτρο.  Ειδικά για τους αγρότες το φθινόπωρο φέρνει σκληρές αλλαγές και στην φορολογία, καθώς, ο φόρος εισοδήματος αυξάνεται από το 13% στο 20%.
Το επόμενο «χτύπημα», για τον Έλληνα φορολογούμενο, έρχεται στις 12 Οκτωβρίου με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών  του ΕΝΦΙΑ στο taxis. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 5 δόσεις από Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Καθώς, τα ποσά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σχεδόν στα περσινά επίπεδα, αλλά οι δόσεις λιγότερες, οπότε θα αυξηθεί ανάλογα και το ύψος της κάθε δόσης.
Μέχρι τότε θα έχουν έρθει και τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου τόσο για τους αγρότες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Με τον χειμώνα να προβλέπεται «μακρύς και παγωμένος» το κονδύλι που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό, για το επίδομα θέρμανσης θα περικοπεί κατά 50%. Μπορεί στην παγκόσμια αγορά η τιμή  του πετρελαίου να έχει σημειώσει πτωτικό ρεκόρ, αλλά στην Ελλάδα της κρίσης και των τριών μνημονίων, πολλά είναι τα νοικοκυριά που θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο, αν χάσουν την κρατική ενίσχυση.
Οι ασφυκτικές πιέσεις της φορολογίας απειλούν με «λουκέτο» χιλιάδες επιχειρήσεις.
Με τους έλληνες φορολογούμενους, να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ από 1ης Οκτωβρίου στα νησιά, τον ΕΝΦΙΑ που παραμένει και μάλιστα με ακριβότερες δόσεις και αυξήσεις στην φορολογία που χτυπούν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα και τους μισθωτούς, πολλά θα κριθούν από τους εφαρμοστικούς νόμους και τις εγκυκλίους που θα τους ερμηνεύουν. Αν και τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι μεγάλα, υπάρχει μία απόσταση από την βουλή μέχρι την εφαρμογή ενός νόμου που μπορεί να δώσει χώρο για ένα πιο δίκαιο κοινωνικά αποτέλεσμα.
Στην συνέχεια της φοροεπιδρομής που επιβάλει η νέα συμφωνία,  το μεγάλο στοίχημα θα είναι το νέο αφορολόγητο και τα όρια του, τα οποία αναμένεται πως θα είναι κοντά στο όριο της φτώχειας.
Με το «κόψιμο» των φοροαπαλλαγών και την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην μέσα στην φορολογική κλίμακα, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα για την ήδη εξαντλημένη φοροδοτικά, φορολογική βάση.  
Την ίδια στιγμή, στις αλλαγές που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι και η αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια. Στον χαμηλό συντελεστή, η αύξηση θα είναι από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ το έτος και από 33% σε 35% για τα μεγαλύτερα ποσά.
Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει τελικά με την αύξηση του ΦΠΑ  στην εκπαίδευση που έχει σημάνει «συναγερμό» σε σχολεία και φροντιστήρια. Με τον φόρο στο 23%, πολλές επιχειρήσεις οδεύουν προς το «λουκέτο», καθώς ήδη τα απλήρωτα δίδακτρα προηγούμενων ετών και οι αυξήσεις σε άλλους φόρους, έχουν κάνει τους επιχειρηματίες να κρατούν «με νύχια και με δόντια» την επιχείρηση τους ανοιχτή.  
Αν και προεκλογικά πολλές πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν την απόσυρση του φόρου, ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα κάνουν την κατάργησή του δημοσιονομικά βιώσιμη.
Οι εφαρμογή των μέτρων φέρνει την επιστροφή του «κουαρτέτου»
Το μνημόνιο στις σελίδες, του είναι γεμάτο μέτρα που καλείται να εφαρμόσει το Οικονομικό επιτελείο και την συγκεκριμένη τους μορφή, θα την δούμε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος.
Το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ίδια ημέρα στο Eurogroup του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου και στην ελληνική βουλή.
Με το «κουαρτέτο» των δανειστών να επιστέφει στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, για την αξιολόγηση προόδου στην υλοποίηση του προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα φέρει την εκταμίευση των υπόλοιπων 3 δισ.  ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου.
Η εκταμίευση αυτή είναι αναγκαία, για να γίνουν μία σειρά δράσεις και να πληρωθούν χρέη του Δημοσίου,  με προτεραιότητα τις οφειλές προς νοσοκομεία και γενικότερα στον τομέα της υγείας, καθώς τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια.   
Την στιγμή που τα έσοδα, καταγράφουν  υστέρηση πάνω από 4 δισ. ευρώ, η ανησυχία ό,τι θα χρειαστούν νέα μέτρα γίνεται εντονότερη στο οικονομικό επιτελείο, παρά την διαβεβαίωση του υπουργείου ότι δεν πρόκειται να μπουν νέοι φόροι.
ESM: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η εκταμίευση των δόσεων
Όλα αυτά, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM), ξεκαθαρίζει πως για την κάθε εκταμίευση πρέπει να έχει προηγηθεί η υλοποίηση προαπαιτούμενων.
Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο Ρολφ Στράουτς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ξεκαθαρίζει  πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και πως οι δόσεις, θα καταβληθούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ό,τι «Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα (…) Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com